Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Exklusivt: Läs ett avsnitt ur Ulla Nordfors guidebok ”Pilgrimsturer till Santiago de Compostela”

Ulla Nordfors är fotograf och författare till populära ”Pilgrimsturer till Santiago de Compostela”, en guidebok på svenska som beskriver både den franska och portugisiska leden. Läs ett avsnitt ur den nedanför - och delta i vår tävling längst ner på sidan för en chans att vinna ett exemplar av boken!

2018-04-11

Santa Irene, endast 22 km kvar till Santiago de Compostela

I Santa Irene finns det flera härbärgen, både privata och kommunala. Byn är uppkallad efter en portugisisk martyr och jag valde att stanna här eftersom jag associerade till Irene, en av mina bästa väninnor. En annan pilgrim jag mötte på härbärget hade valt platsen eftersom han var grek och associerade till ön Santorini. Ja, det finns olika anledningar till varför man väljer att stanna och söka nattlogi.

Om du startar från Santa Irene tidigt på morgonen kanske du hinner till dagens pilgrimsmässa i Katedralen. Den börjar klockan 12 och även om du inte känner någon stress kommer du säkert att bli omsprungen av pilgrimer som har bråttom. Mitt bestämda råd är att ta det lugnt och tänka på en av pilgrimens sju nycklar, den om långsamhet. Njut ordentligt medan du vandrar genom småbyar som Burgo, Arca, San Antón, Amenal och Cimadevila. När du kommer fram till Santiago kan du gå till Pilgrimskontoret och hämta ut din Compostela, diplomet du får om du fotvandrat de sista 10 milen, cyklat eller ridit de sista 20 milen och kan visa upp ditt pilgrimspass med stämplar som bekräftar det. Du kan också söka ett boende och nästa dag kan du i lugn och ro besöka pilgrimsmässan.

Du passerar Lavacolla, där finns en restaurang och om du fortsätter ytterligare några kilometer kommer du till en liten bro över Rio Lavacolla (lava=tvätta, colla=pung). Enligt gammal sed tvättade pilgrimer sina kläder och sig själva här. Man ville vara ren när man kom fram till målet. Somliga föredrog kanske att tvätta sig lite i fontänen utanför katedralen eller inte alls. Jag har fått berättat för mig att det stora rökelsekaret, Botafumeiron, i katedralen kom till för att rökelsen skulle dölja lukten av otvättade pilgrimer…

Vid Vilamajor går leden runt tv-huset där spansk och galicisk tv har sina studios. Du når nu fram till Monte do Gozo, Glädjens berg. Högst uppe på detta berg finns ett monument som byggdes till minne av Påve John Paul II:s besök i Santiago år 1982. Om vädret tillåter kan man härifrån få se en första skymt av katedralens två torn.

Botafumeiron i Santiago de Compostela i nordvästra Galicien

Vandringen fortsätter nedför berget. Via backar och långa trappor passeras ett stort härbärge med plats för 400 pilgrimer. Leden in till Santiago går sedan vidare längs en bred infartsväg, genom rondellen med pelarmonumentet där Paul II och Heliga Birgitta finns avbildade, fram till Puerta de Santiago, porten till den gamla staden, och till sist slutmålet, Katedralen. Innanför huvudingången finns Jesusträdet, ett pelarträd med märken efter fingrar där pilgrimer i mer än 800 år satt sina händer och kysst pannan på skulpturen vid pelarträdets fot. Det sägs att om du kysser pannan tre gånger kommer både din intelligens och kunskap att öka…

Foto: Ulla Nordfors


Pris: 199 kr

Beställ boken: Klicka här för att beställa ”Pilgrimsturer till Santiago de Compostela”.

Tävling! Delta i vår tävling för en chans att vinna boken.

Så här gör du: 

Gå med i vår Facebook-grupp om Camino de Santiago om du inte redan är det. Gilla eller dela inlägget från 12 april om denna bok. Skriv också ditt namn i kommentarsfältet. 

Dragningen sker 18/4/2018 och vi kontaktar vinnarna via Facebook. 

Tillbaka