Camino Finisterre: Santiago - Finisterre/Muxia

Beskrivning

Terrängen på Camino Finisterre är generellt sett förlåtande. I början måste några backar bestigas, men i allmänhet är stigningarna lätta och leden är i bra skick. När man plötsligt ser det mäktiga havet strax för Cee, glömmer man allt om stigningar och ansträngningar. Sträckan från Finisterra till Muxía är en av de allra finaste på hela Camino de Santiago - och samtidigt en av de med minst antal pilgrimer.

Finisterre ("Fisterra" på galiciska) var länge ”slutet” på den kända världen, ända tills Colombus gav sig iväg på sin expedition. Romarna hade namnget platsen Finis Terrae - ”världens ände”.

Under århundraden har Finisterre varit ett symbolisk slut för många pilgrimer som vandrat först till Santiago, för att sedan fortsätta mot Atlanten.

Längs den 90 km långa leden från Santiago till Finisterre finns många sevärdheter och man bjuds även på en naturskön miljö. Om du har vandrat flera veckor i inlandet är det fantastiskt när Atlanten uppenbarar sig med fjorden och de milsvida kritvita sandstränderna.

Fyren i Finisterre, som är slutmålet för detta Camino, är belägen på en typ av halvö ovanpå en brant klippa. Härifrån bjuds man på ett mäktigt panorama över Atlanten, därute har många skepp förlist på de lömska reven.

Under resans gång till "världens ände" passeras flera småbyar. Galicien har en mycket lång fisketradition och man kan äta den allra bästa havsmaten runt om i regionen. Gå runt i hamnkvarteren och se om du hittar en restaurang som serverar dagens fångst.

Ledens servicefunktioner är okej, dock är städerna/byarna få till antalet så det krävs en del planering. På kvällarna finns det alltid restauranger på, eller i närheten av hotellen. Leden går nästan dagligen genom byar med stormarknader, banker, tvättinrättningar, affärer, m.m.

Spain is Mores Camino-guidebok som du mottar några veckor före avresa innehåller all praktisk information du behöver. Var pilgrimskontoren ligger, bra lokala restauranger, kartor över städer och hotellens lägen, pilgrimspasset, smultronställen, ett service-telefonnummer och annat som gör din Camino-resa till en oförglömlig upplevelse.

Svårighet:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
? OBSERVERA: Ingenstans, inte på något sträcka av el Camino, kommer det att finnas branta klippor alldeles intill leden!

1: Väldigt lätt. Platt och utan signifikanta höjningar. Bra och normalt breda vägar.

2: Lätt. Lite kuperat. Bra och normalt breda vägar.

3: Medium. Kuperat med backar, eventuellt med längre avstånd mellan serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

4: Medium/Svår. Längre, branta stigningar, kanske med få serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

5: Svår.Stora höjdskillnader, eventuellt med få serviceställen. Mycket kuperat. Bra, ibland smala stigar.

Förslag på sevärdheter: Santiago de Compostela, Finisterre, Muxía

Distans: 117km. (73 miles)

Profil över sträckan

Camino Finisterre Till fots

Etapper till fots i den här sträckan

1.- Santiago de Compostela - Negreira 20 km

2.- Negreira - Olveiroa 32 km

3.- Olveiroa - Cee 19 km

4.- Cee - Cabo Finisterre 17 km

5.- Finisterre - Muxia 29 km

Camino Finisterre Med cykel

Etapper på cykel i den här sträckan

* Du kan alltid anpassa etapperna efter dina önskemål

Resor som inkluderar den här sträckan till fots
Resor som inkluderar den här sträckan på cykel