Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino Finisterre (Santiago via Finisterre till Muxía)

Camino Finisterre (Santiago via Finisterre till Muxía)

Camino Finisterre

Att vandra till

 • Från 9400 SEK/pers.
 • 119 Km
 • 8 dagar / 7 nätter
 • Svårighet
  ?
  OBSERVERA: Ingenstans, inte på något sträcka av el Camino, kommer det att finnas branta klippor alldeles intill leden!

  1: Väldigt lätt. Platt och utan signifikanta höjningar. Bra och normalt breda vägar.

  2: Lätt. Lite kuperat. Bra och normalt breda vägar.

  3: Medium. Kuperat med backar, eventuellt med längre avstånd mellan serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  4: Medium/Svår. Längre, branta stigningar, kanske med få serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  5: Svår.Stora höjdskillnader, eventuellt med få serviceställen. Mycket kuperat. Bra, ibland smala stigar.
 • Natur

Camino Finisterre är en underbar led som är den enda pilgrimsfärd som börjar i Santiago de Compostela och går västerut - mot havet och ”världens ände” som romarna kallade det. En plats som besitter en magisk skönhet.

Finisterre är det perfekta avslutet på Camino de Santiago - både mentalt, fysiskt, religiöst och historiskt. Här finns ett stort antal intressanta kyrkor, Pazos (eleganta galiciska hus), Cruceiros (pilgrimskorset) och naturligtvis otaligt med Hórreos (en slags galicisk härbre).

Det är en lugn och rofylld led eftersom de flesta pilgrimer väljer avsluta sitt Camino i Santiago de Compostela. Det regnar ofta i denna del av Galicien och morgnarna är disiga. Vägen till Finisterre, och speciellt om du väljer att fortsätta till Muxía, kommer att låta dig uppleva ett unikt, autentiskt och mindre känt Galicien.

Du kan antingen välja att stanna i Finisterre och gå tillbaka till Santiago - eller så kan du fortsätta längs en av de vackraste etapperna till Muxía. Man passerar praktfulla kyrkor såsom Santuario de Nosa Señora da Barca. Denna kuststräcka är en av Spaniens mest sevärda med gott om läckra sandstränder, stupande klippor, sanddyner och små harmoniska byar.

Från Muxía tar man bussen tillbaka till Santiago, där du övernattar innan hemfärden.

 

OBS! Observera att caminon från Santiago via Finisterre till Muxia inte är berättigad som pilgrimsfärd eftersom man inte vandrar till Santiago. Istället får man ett annat bevis, som vi beskriver mer detaljerat i den guidebok som du får innan avresan.

Bilder från våra hotell längs Camino Finisterre.

Läs mer om Camino i kajak.

 

Rabatt

Inkluderar

Från 9.400 SEK/pers.Per person i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 2.300 SEK

Inkluderar
 1. 7 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Santiago, retur från Santiago de Compostela - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer.
 4. Pilgrimspasset - se villkoren under 'OBS' ovan.
 5. 24/7 nödnummer under resan.
 6. Skatter och avgifter.
 7. *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg).
Ingår ej
 1. Korta buss- och taxi transporter, t.ex. från flygplats till lokal buss- eller järnvägsstation.
 2. Transport från Finisterre/Muxía till Santiago. Busstidtabell inkl. i guideboken.
Valfritt
 1. Gör ditt Camino ännu mer personligt: stanna längre, dela upp etapper, lägg till berikande upplevelser, m.m.
 2. Bagageservice längs pilgrimsleden kan läggas till och är något vi rekommenderar. Om du beställer detta kommer ditt bagage transporteras från hotell till hotell och följa dig under vandringens gång. Det är ett nöje att vandra utan bagage och ändå ha alla sina tillhörigheter framme vid dagens slutmål. Pris: 650 kr per bagage. Max: 15 kg/bagage.
 3. Avbeställningsförsäkring från Gouda: 7% av resans totala kostnad (kan läggas till vid bokningen).

 

Beskrivning

Terrängen på Camino Finisterre är generellt sett förlåtande. I början måste några backar bestigas, men i allmänhet är stigningarna lätta och leden är i bra skick. När man plötsligt ser det mäktiga havet strax för Cee, glömmer man allt om stigningar och ansträngningar. Sträckan från Finisterra till Muxía är en av de allra finaste på hela Camino de Santiago - och samtidigt en av de med minst antal pilgrimer.

Finisterre ("Fisterra" på galiciska) var länge ”slutet” på den kända världen, ända tills Colombus gav sig iväg på sin expedition. Romarna hade namnget platsen Finis Terrae - ”världens ände”.

Under århundraden har Finisterre varit ett symbolisk slut för många pilgrimer som vandrat först till Santiago, för att sedan fortsätta mot Atlanten.

Längs den 90 km långa leden från Santiago till Finisterre finns många sevärdheter och man bjuds även på en naturskön miljö. Om du har vandrat flera veckor i inlandet är det fantastiskt när Atlanten uppenbarar sig med fjorden och de milsvida kritvita sandstränderna.

Fyren i Finisterre, som är slutmålet för detta Camino, är belägen på en typ av halvö ovanpå en brant klippa. Härifrån bjuds man på ett mäktigt panorama över Atlanten, därute har många skepp förlist på de lömska reven.

Under resans gång till "världens ände" passeras flera småbyar. Galicien har en mycket lång fisketradition och man kan äta den allra bästa havsmaten runt om i regionen. Gå runt i hamnkvarteren och se om du hittar en restaurang som serverar dagens fångst.

Ledens servicefunktioner är okej, dock är städerna/byarna få till antalet så det krävs en del planering. På kvällarna finns det alltid restauranger på, eller i närheten av hotellen. Leden går nästan dagligen genom byar med stormarknader, banker, tvättinrättningar, affärer, m.m.

Spain is Mores Camino-guidebok som du mottar några veckor före avresa innehåller all praktisk information du behöver. Var pilgrimskontoren ligger, bra lokala restauranger, kartor över städer och hotellens lägen, pilgrimspasset, smultronställen, ett service-telefonnummer och annat som gör din Camino-resa till en oförglömlig upplevelse.

Detaljerad resplan
Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst i Santiago de Compostela

Ankomst i Santiago de Compostela som har en förtrollande katedral och stadskärna som är ett Unesco-världsarv. Kullerstensgatorna är kantade av historiska byggnader, museum, torg och har ett bra matutbud. Sätt dig ner på en terass, beställ in någon lokal delikatess och se fram emot din kommande pilgrimsvandring!

Dag 2.- Santiago de Compostela - Negreira 20 Km

Strax efter att man har lämnat Santiago möts man av ett småkuperat landskap med gröna fält. Man fortsätter att vandra igenom skogar på den vackra galiciska landsbygden.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
NegreiraSantiago de Compostela
Dag 3.- Negreira - Olveiroa 33 Km

Man fortsätter genom en relativt kuperad terräng med skogar och bördiga ängar. Övenattning i en idyllisk småby.

Etappen kan delas in i två om den känns för lång - alternativt kan man bli skjutsad de 7 första kilometrarna från hotellet (kan arrangeras, kostar ca 10€ som betalas direkt till förare).

Distans: 33 Km

HÖJDPROFILm
OlveiroaNegreira
Dag 4.- Olveiroa - Cee 21 Km

Under dagen når man kusten. Njut av Atlanten, fjordarna, de vita sandstränderna och havsmaten som Galicien är så känd för.

Cee är en mysig fiskeby med flera bra restauranger i en idyllisk hamnmiljö. Härifrån är det möjligt att ta en båtfärd i fjorden för en närmare titt på de fina omgivningarna.

 

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
CeeOlveiroa
Dag 5.- Cee - Cape Finisterre 17 Km

Det ultimata pilgrimsmålet. Från Finisterre är det ca 3 km till fyren Cabo Finisterre (denna etapps längd inkluderar vandringen fram och tillbaka från byn till fyren).

Finisterre är trots sin berömmelse en harmonisk och inte alls särskilt turistisk by. På många sätt är det en naturlig plats att avsluta sin pilgrimsfärd på, omgiven av den robusta och råa naturen eller på milsvida sandstränder. 

 

Distans: 17 Km

HÖJDPROFILm
Cabo FinisterreCee
Dag 6.- Finisterre – Muxía 28 Km

På vandringen längs med den dramatiskt vackra västkusten får man bekanta sig på nära håll med Galicien. Man får känslan av att vara den första turisten i världen som upptäcker detta område. Så är knappast fallet, men likväl är det  en underbar vandrings- eller cykeltur. Man känner sig väldigt liten omgiven av den blåa Atlanten.

Slutmålet Muxía är känd för sin kyrka, som ligger så nära Atlanten att vågorna ibland sköljer in över den. Platsen besitter en slags enorm rå och naturlig skönhet. Ta ett djupt andetag och njut av naturens fulla kraft!

Etappen kan delas in i två om så önskas.

Distans: 28 Km

HÖJDPROFILm
MuxiaFinisterre
Dag 7.- Bussresa Muxía - Santiago

Övernattning i Santiago de Compostela - samma hotell som första natten.