Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

4.9

Pilgrimsmässa och Botafumeiro

En pilgrimsmässa hålls varje dag klockan 12:00 och 19:30 i Santiago de Compostelas katedral.

2014-12-29

Som en välkomstgest börjar man med att läsa upp en lista med namn på de pilgrimer som anlänt och mottagit sitt Compostela inom de senaste 24 timmarna. Utöver namnet, nationaliteten och vilken stad pilgrimen kommer ifrån, berättas även var han eller hon påbörjade sitt Camino.

Under det heliga året, Año Jacobeo (ett år där den 25 juli faller på en söndag), kan man uppleva en av de största och mest fascinerande traditionerna på Camino de Santiago: El Botafumeiro. 

Det är en slags rykande Graal som använts sedan medeltiden (nämndes i Codex Calixtinus, läs mer i ”vem var Sankt. Jakob”). Med hjälp av rep svingar 8 farbröder (tiraboleiros) rökelsefatet med imponerande kontroll och precision enda upp till katedralens innertak. Den pendlar fram och tillbaka i hisnande fart med rök som pyser ut - en mäktig upplevelse. Ursprungligen var ritualen till för att rena luften för pilgrimer som anlänt till katedralen efter sin långa och mödosamma resa.

Under 1500-talet, tack vare en gåva av kung Ludvig XI av Frankrike, ersattes det medeltida fatet till en ny tillverkad av silver. Denna rökelse stals av Napoleons trupper under det spanska självständighetskriget. År 1851 ersattes det stulna rökelsefatet med det som används idag. Efter 155 års användning restaurerades denna i början av 2006. Rökelsefatet väger hela 53 kg och är 1½ meter hög. Den svingas upp till 20 meters höjd och kan nå en hastighet på 70 km/h.

Under icke-heliga år kan traditionen endast ses på följande dagar: 6 januari, påsksöndag, Kristi himmelsfärdsdag, 23 maj, pingstdagen, 25 juli, 15 augusti, 1 november, 8 december, juldagen och 30 december. Dock har Santiago de Compostelas stadsråd givit tillåtelse till användning av El Botafumeiro under sommarmånaderna - på pilgrimsmässan varje fredag kl. 19:30.

Om du inte befinner dig i Santiago under någon av tillfällen kan man köpa sig till upplevelsen på pilgrimskontoret. Om man bokar i förväg och betalar 300€ kan El Butafumeiro också beskådas.

Se video

Tillbaka