Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Pilgrimsmässa och Botafumeiro

En pilgrimsmässa hålls varje dag klockan 12:00 och 19:30 i Santiago de Compostelas katedral.

2023-06-08

Pilgrimsmässa i katedralen i Santiago de Compostela.

 

En särskild pilgrimsmässa hålls dagligen för att hedra alla pilgrimer och för att välkomna dem efter deras Camino de Santiago så att de kan fullfölja sin pilgrimsfärd med värdighet. En sann belöning för deras långa pilgrimsfärd.

07:30 Alta Mayo PILGRIMSMÄSSA

9:30 Alta Mayo PILGRIMSMÄSSA

kl 11. Corticelas socken

12:00 Alta Mayo PILGRIMSMÄSSA

19:30 Alta Mayo PILGRIMSMÄSSA

Mässa hålls dagligen kl 10:30 i Pilgrimskontorets kapell.

Santiago Cathedral är en helgedom som är öppen alla dagar på året från 07:00 till 21:00

 

Botafumeiro

Under det heliga året, Año Jacobeo (ett år där den 25 juli faller på en söndag), kan man uppleva en av de största och mest fascinerande traditionerna på Camino de Santiago: El Botafumeiro

Det är en slags rykande Graal som använts sedan medeltiden (nämndes i Codex Calixtinus, läs mer i ”vem var Sankt. Jakob”). Med hjälp av rep svingar 8 farbröder (tiraboleiros) rökelsefatet med imponerande kontroll och precision enda upp till katedralens innertak. Den pendlar fram och tillbaka i hisnande fart med rök som pyser ut - en mäktig upplevelse. Ursprungligen var ritualen till för att rena luften för pilgrimer som anlänt till katedralen efter sin långa och mödosamma resa.

Under 1500-talet, tack vare en gåva av kung Ludvig XI av Frankrike, ersattes det medeltida fatet till en ny tillverkad av silver. Denna rökelse stals av Napoleons trupper under det spanska självständighetskriget. År 1851 ersattes det stulna rökelsefatet med det som används idag. Efter 155 års användning restaurerades denna i början av 2006. Rökelsefatet väger hela 53 kg och är 1½ meter hög. Den svingas upp till 20 meters höjd och kan nå en hastighet på 70 km/h.

Botafumeiro verkar under följande högtidligheter:  

  • Trettondagshelgen: 6 januari
  • Påskdagen
  • 23 maj
  • Pingst
  • 25 juli
  • 15 augusti
  • Alla helgons dag: 1 november
  • 8 december
  • Juldagen: 25 december
  • Samt dagen för överföringen av kvarlevorna av aposteln: 30 december

Om du inte är i Santiago en av dessa dagar kan du även köpa upplevelsen på pilgrimskontoret i Santiago. Om du begär i förväg och betalar runt 300-500 € kan även El Butafumeiro upplevas.

Link til kalender med dage hvor El Botafumeiro er i funktion

Se video

Tillbaka