Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino Portugués

Oporto - Santiago de Compostela

  • 241 Km
  • 10 etapper
  • 2 etapper
Se våra reseförslag nedan, som kan anpassas efter önskemål

Camino Portugués

Camino Portugués är en fantastisk Caminoled som startar i Portugal. Pilgrimsleden har blivit en favorit för många, och det är inte utan anledning. Upplev en storslagen miljö, den rika historien samt de bästa mat- och vinupplevelserna från både de spanska och portugisiska köken!

Foton från Camino Portugués

Föreslagna resor på den portugisiska vägen

Karta: Camino Portugués (Porto-Santiago)
Karta: Camino Portugués Light (Tui-Santiago) - sista 100 km
Karta: Camino Portugues - Kustrutten (Porto - Santiago)
Karta: Cykelresa Camino Portugues (Porto - Santiago)
Hittar du inte din drömresa? Skapa din egen Camino. Välj antal dagar, etapper, avreseort m.m. ...

Historik Camino Portugués

  • Längd: 241 km
  • Start: Oporto
  • Slutet: Santiago de Compostela
  • Längd: 271 km.
  • Startpunkt: Porto/Oporto, Portugal.
  • Slutpunkt: Santiago de Compostela.

Camino Portugués, eller den portugisiska leden, daterar tillbaka till upptäckten av aposteln Sankt. Jakobs grav år 813, men blev allt mer populär efter att Portugal blev självständigt i mitten av 1200-talet.

Den portugisiska vägen besitter en fascinerande mix av historiska monument och vacker natur som gör leden till en mycket populär pilgrimsfärd. Ofta går den över långa romerska medeltida stenbroar, förbi små kapell, kors, stora herrgårdar (pazos) och genom historiska städer/småbyar. Nästan överallt möter man storslagen arkitektur, både i form av romansk samt barrockstil.

Ett stort antal Petos de Ánimas går att se längs vägen, dessa heliga små tempel uppfördes till minnet av ett offer och för att - enligt traditionen - hjälpa dem att passera skärselden. Det är också typisk att man ser stenkors på pelare, strategiskt placerade på natursköna platser. Den Portugisiska vägen har präglats av stor gästvänlighet ända sedan medeltiden, då munkar och präster drev sjukhus som uppfördes av monarker och adeln.

En del av leden följer de gamla romerska vägarna som utgjorde ryggraden i Gallaecia - ett exempel är Vía XIX som användes för transport och handel i flera århundraden. Vägen byggdes under det första århundradet av Kejsar Augustus och återfinns i det Antoninska itinerariet (ett dokument från romarriket där vägsystemet i det romerska imperiet finns beskrivet).

Drottning Isabel av Portugal (1271 - 1336) använde Camino Portugués för att göra åtminstone en pilgrimsfärd till Santiago de Compostela. Hon blev helgonförklarad år 1626 och det firar man på hennes födelsedag, den 8 juli.

Från startpunkten Porto i Portugal går leden norrut och korsar floderna Lima och Minho. Här går den in i Spanien via byn Tui och man vandrar in i en ny tidszon. Ännu mer i norr, i slutet korsas floden Ulla i Padrón, innan man går den sista etappen till Santiago. Från Porto till den spanska gränsen är det ca 117 km, från Tui till Santiago är det ytterligare ca 112. För den som bara har en vecka på sig är Tui den perfekta startstaden - för den som har mer tid är Porto en bra startplats.

Även om några av etapperna är långa, har denna led relativt snälla stigningar.

Ha en alldeles underbar vandring! - ¡Buen camino! 

Hotell längs Camino Portugués

Vår blogg

Se fler blogginlägg