Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Bästa årstiden för att vandra/cykla el Camino? Om vädret på pilgrimsleden!

Det är möjligt att vandra eller cykla caminon året om men vädret kan variera drastiskt beroende på årstid och vilken led du väljer.

Om du söker ett varmt och stabilt väder är juni, juli och augusti självklara månader att vandra caminon. Mellan maj och september är det nämligen högsäsong på pilgrimslederna. Även under maj och september är vädret vanligtvis mycket stabilt och soligt utan att vara alltför hett.

I Norra Spanien, längs med Camino Francés möter du en blandning av kust- och inlandsklimat. Du passerar ett omväxlande landskap med höga berg, skogsmarker, slätter och på Mesetaplatån. Vädermässigt kan det vara stora skillnader bara från region till region.

Den norra kustvägen, Camino del Norte, rekommenderar vi inte att göra under vintern. Dels är få hotell öppna, vädret kan skifta på en handvändning och etapperna är betydligt mer krävande.

Vill du vandra mer för dig själv, utan så många andra pilgrimer, är april och oktober att rekomendera. Dock får du räkna med att vädret kan vara mer instabilt. Det är dock möjligt att vandra Camino Francés mellan december och februari men du bör då vara förberedd på en skiftande väderlek med snö, kalla temperatur (minus på nätterna), vind och en del regn.

Caminovädret månad för månad

Följande statistik är hämtad från Camino Francés  som är den populäraste pilgrimsleden: 

 

Januari-februari: Kallt (0-10°C) och lätt regn/snö - få pilgrimer.

Mars: Relativt kallt (10-15°C) och ofta regnigt.

April: Lite varmare (12-17°C), ofta regnigt under första delen av månaden, därefter varmare och mindre nederbörd. Den första månaden av ”Camino-säsongen”.

Maj: Det kan råda härligt vårväder med sommartemperaturer, eller motsatsen - man vet aldrig. 14-22°C, ibland regn men ofta många soliga dagar. Landskapen klär sig i grönt och det verkligen sjuder av liv på caminon.

Juni: En ideal månad för att vandra El Camino. Det är inte för hett (20-30°C) och endast med enstaka regnskurar. Dessutom finns det inte så många pilgrimer på leden. Vi rekommenderar denna månad!

Juli och augusti: Hett (ofta 30-40°C), mycket lite nederbörd och mitt på dagen kan det vara för varmt att vandra. Solhatten och solkrämen är lika viktiga som vandringskängorna. Många pilgrimer befinner sig på leden och det är viktigt att ha ett boende bokat under nästan hela vandringen. Med våra Caminoresor har du hotellen bokade under hela din vandring längs leden. På så vis kan du slappna av och låta dig njuta lite extra av Camino de Santiago.

September: Skön temperatur (20-30°C), mycket lite nederbörd. Det kan fortfarande vara många pilgrimer på leden och hotellen är ofta fullbokade. Från mitten av september sjunker antalet pilgrimer. Denna månad är också att rekommendera.

Oktober: Måttligt varm månad (15-25°C) med lite nederbörd och mest i slutet av månaden. Början av oktober är fortfarande en mycket fin period att vandra.

November: Kallt (5-15°C) och regnigt - väldigt få pilgrimer på leden.

December: Kallt (0-10°C) och regnigt med inslag av snö - väldigt få pilgrimer.

Spain is More rekommenderar att vandra eller cykla Camino Francés från mitten av april till slutet av oktober.

Norra Spanien har ett mycket varierat klimat som kan skifta snabbt. Vänligen se diagrammen över de genomsnittliga temperaturerna och nederbörden i utvalda städer/platser. Läs mer om Caminovädret och medeltemperaturerna här.

Ta första steget till ditt livs camino här

Tillbaka