Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino Francés

St. Jean Pied de Port - Santiago de Compostela

  • 768 Km
  • 32 etapper
  • 13 etapper
Se våra reseförslag nedan, som kan anpassas efter önskemål

Camino Francés

Camino Francés är den populäraste, rikast på historiska sevärdheter och därmed den internationellt mest kända leden. Den franska vägen har skildrats i många böcker och filmer under åren. Camino Francés börjar i den franska byn St Jean Pied de Port och korsar redan under den första etappen gränsen till Spanien. Ideal både för vandrings- och cykelresor. En oförglömlig Camino-upplevelse helt enkelt.

Foton från Camino Francés

Föreslagna resor på den franska vägen

Karta: Camino Francés HELA LEDEN (St. Jean-Pied-de-Port - Santiago)
Karta: Camino Francés (St-Jean-Pied-de-Port - Logroño)
Karta: Camino Francés (Pamplona - Burgos)
Karta: Camino Francés (Logroño - Burgos)
Karta: Camino Francés (Logroño - León)
Karta: Camino Francés klassiker (León till Santiago)
Karta: Camino Francés Light - sista 100 km (Sarria - Santiago)
Karta: Längs El Camino på cykel (León-Santiago)
Karta: Längs El Camino på cykel (Pamplona-Santiago)
Hittar du inte din drömresa? Skapa din egen Camino. Välj antal dagar, etapper, avreseort m.m. ...

Historik Camino Francés

  • Längd: 768 km
  • Start: St. Jean Pied de Port
  • Slutet: Santiago de Compostela

Camino Francés anses vara den viktigaste pilgrimsleden i Europa och betraktas som själva ”huvudleden”. De omväxlande landskapen, enormt rik historia/kultur, gemenskapen samt pilgrimsatmosfären lockar vandrare från värdens alla hörn. Varje år är över 150 olika länder representerade på denna led - antingen tills fots eller på cykel.

Santiago de Compostela blev under medeltiden en vallfärdsort för hundratusentals pilgrimer. Vägen dit var lång och fylld av faror. Pilgrimerna kom att stöta på rövare, svårpasserande platser och krig. De kristna kungarna och adelsmännen beslöt sig för att skydda pilgrimerna och byggde broar, sjukhus, slott m.m. längs med leden. Detta ledde till att byar/städer uppstod och den iberiska halvön, som var under morisk ockupation, börjades så småningom att återvinnas.

År 1135 bekräftades den franska vägen i publikationen Codex Calixtinus, som var en medeltida ”guide” för pilgrimer på sin väg till Santiago, författad av den franska prästen Aymeric Picaud. Ledens populäritet upprätthölls fram till 1700-talet (år 1434 är det första "heliga året” dokumenterat). Pilgrimsvandringarna avtog sedan fram tills mitten av 1900-talet.

Efter världskrigen började pilgrimsvandringarna åter ta fart efter jakten på en symbol för europeisk sammanhållning. Olika Camino-föreningar grundades och Camino Francés markerades med de karakteristiska gula pilarna som vägvisare. Det heliga året 1993 blev ytterligare en vändpunkt, med stöd från Xunta de Galicia (Galiciens regionala regering) restaurerades leden och marknadsfördes framgångsrikt på en rad olika sätt. Vare sig det gäller religiösa, kulturella, fysiska/idrottsliga, eller personlig utveckling - leden är till för alla. Efter 1993 har Camino Francés fortsatt att växa varje år!

Fördelarna med den här leden är många. Å ena sidan är den fylld av historiska monument såsom katedraler, kyrkor, kloster, romerska broar m.m. Å andra sidan vandrar man genom varierande landskap, från de bergiga Pyrenéerna, La Riojas vinfält, på Mesetaplatån till Galiciens böljande kullar och frodiga skogar. Man passerar dessutom historiska metropoler som Pamplona, Burgos, Logroño, León och Astorga. Dessutom massvis med harmoniska medeltida byar (Puente la Reina, Santo Domingo de la Calzada, Sahagún, Sarria, m.m.) som följer som på ett pärlband längs med leden.

Säkerheten på leden är hög, den är väl markerad med skyltar/pilar och alla nödvändiga servicefaciliteter finns (hotell, restauranger, stormarknader, tvättinrättningar, m.m.) både för vandrare och cyklister.

Ha en underbar vandring! - ¡Buen Camino! 

Hotell längs Camino Francés

Vår blogg

Se fler blogginlägg