Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino del Norte

Hondarribia - Santiago

 • 805 Km
 • 36 etapper
 • 12 etapper
Se våra reseförslag nedan, som kan anpassas efter önskemål

Camino del Norte

Att vandra Camino del Norte längs med Norra Spaniens kust är ett minne för livet. Med havet på ena sidan och bergen på den andra uppfyller leden naturälskarens alla förväntningar. Den norra kustleden passerar inbjudande städer som San Sebastián, Bilbao, Santander och Gijón - dessutom följer en rad pittoreska byar som på ett pärlband. Alltid nära inpå finns några av Spaniens läckraste stränder. En oförglömlig upplevelse.

Foton från Camino del Norte

Föreslagna resor på den nordliga vägen

Camino del Norte (Avilés-Santiago)

Camino del Norte(Avilés-Santiago)

De sista två veckorna av Camino del Norte - idyllisk och lugn pilgrimsvandring längs den vackra och okända kuststräckan

 • 335 Km
 • 16 nätter
 • Svårighet
 • Natur
Från
18.000 SEK/pers.
Läs mer
Hittar du inte din drömresa? Skapa din egen Camino. Välj antal dagar, etapper, avreseort m.m. ...

Historik Camino del Norte

 • Längd: 805 km
 • Start: Hondarribia
 • Slutet: Santiago
 • Längd: 825 km. 
 • Startpunkt: Hondarribia.
 • Slutpunkt: Santiago de Compostela.

Camino del Norte kallas för ”kustvägen” eftersom den löper längs med Biscayabukten. Den är känd för sina storslagna samt omväxlande landskap med en härlig mix av hav, klippor, stränder och fiskebyar. Leden är väl markerad och passar igenom inbjudande Atlantstäder. 

Camino del Norte, från det gamla kungariket Asturien, var den första leden som pilgrimerna vandrade på mot Santiago. Denna väg dateras tillbaka år 820, strax efter upptäckten av Sankt. Jakobs kvarlevor. Att vandra den norra kuststräckan var länge lika vanligt som att göra pilgrimsfärder på andra leder. Detta kom att ändras när de Spanska monarkerna förklarade att Camino Francés var den officiella leden, eftersom detta skulle ge en kristlig närvaro i dessa trakter. Detta skulle hjälpa till med återvinningen av den iberiska halvön som var under morisk ockupation. Trots detta dog inte vandringarna på Camino del Norte ut, tvärtom kom sträckan från León till Oviedo att bli ännu mer populär från slutet av 1100-talet.

Camino del Norte användes inte bara av de Asturianer som bodde längs kusten, utan gav också internationella pilgrimer tillgång till helgedomarna i Oviedo och Santiago de Compostela.

Även om den inte var lika populär som Camino Francés vandrades det mycket på leden fram till 1700-talet. Dessa pilgrimer kom landvägen från Frankrike eller via havet från Nordeuropa till hamnarna i Baskien och Kantabrien, innan de fortsatta på sin resa mot Oviedos helgedom och sedan katedralen i Santiago.

Från staden Ribadeo i Galicen svänger leden in i inlandet genom dalarna Vilanova de Lourenzá och Mondoriedo, för att sedan korsa den grönskande landsbygden mellan Vilalba och Guitiriz. Vid klostret Sobrado dos Monxes, strax innan leden sammanstrålar med franska vägen i Arzúa, mottogs pilgrimerna i gamla tider av gästvänliga munkar. Här befann de sig bara ett par dagar från Santiago och Apostelns grav.

Många prominenta människor har vandrat på denna kustnära väg till Santiago. I slutet av 1500-talet gick den armeniska biskopen "Martyren av Azerbajdzjan" till Rom, och sedan till Santiago via Camino del Norte. Han passerade genom Baskien, Kantabrien, Asturien och anlände slutligen i Galicien. Dessutom finns det två intressanta berättelser från 1600-talet skrivna av pilgrimer som reste en liknande väg. Dessa författades av Antonio Lalaing, lord av Montigny (1502) och den italienska pilgrimen Bartolommeo Fontana (1539).

Bland de tusentals som gick till Santiago via Camino del Norte, utmärker sig en person, Franciskus av Assisi. Mycket tyder på att han utförde sin pilgrimsfärd till San Salvador i Oviedo och Santiago de Compostela år 1214.

Under barocktiden användes den norra leden flitigt och många valde att beskriva sina erfarenheter från vandringen skriftligt. Idag finns det således kvar många intressanta skildringar från den tiden.

Den galiciska sträckan av leden är 170 kilometer lång, från Ribadeo till Santiago. Den är tydligt skyltad med stenar som har dekorerats med ett kammusslingsskal i keramik - här kan pilgrimens exakta plats på leden utläsas. Dessutom pekar de karakteristiska gula pilarna på var man ska fortsätta sitt Camino mot katedralen i Santiago.

Ha en alldeles underbar vandring! - ¡Buen Camino! 

Hotell längs Camino del Norte

Vår blogg

Se fler blogginlägg