Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino Finisterre

Santiago de Compostela - Muxia

  • 119 Km
  • 5 etapper
Se våra reseförslag nedan, som kan anpassas efter önskemål

Camino Finisterre

Att vandra till

Foton från Camino Finisterre

Föreslagna resor på Finisterre-vägen

Hittar du inte din drömresa? Skapa din egen Camino. Välj antal dagar, etapper, avreseort m.m. ...

Historik Camino Finisterre

  • Längd: 119 km
  • Start: Santiago de Compostela
  • Slutet: Muxia
  • Längd 117 km.
  • Startpunkt: Santiago de Compostela.
  • Slutpunkt: Finisterre eller Muxía.

Fram till det att Columbus bevisade motsatsen var Finisterre (Fisterra på galiciska) slutet på den kända världen. Därav namnet Finisterrae, "världens ände" som romarna kallade platsen. I århundraden har detta vilda kustområde varit ett symboliskt slut för många pilgrimer efter deras långa och mödosamma resa till Santiago.

Under de nästan 90 kilometerna från Santiago till Finisterre passerar leder genom omväxlande landskap och många intressanta sevärdheter. Om man har gått i inlandet i flera dagar, eller kanske veckor, är det en fröjd att se den mäktiga Atlanten, ”fjordarna” och de vita milsvida sandstränderna torna upp framför sig.

Fyren i Finisterre är slutmålet för leden, den är belägen på en slags halvö ovanpå en brant klippa varifrån den vackert ståtar ut över havet. Detta kustområde, som kallas för Costa de Morte (dödens kust), besitter en rå och kraftfull skönhet. Där ute i det blå har många skepp förlist på de lömska reven som gömmer sig under de vågorna.

Under resans gång till "världens ände" passeras flera mysiga småbyar. Galicien har en mycket lång fisketradition och man kan äta den allra bästa havsmaten runt om i regionen. Gå runt i hamnkvarteren och se om du hittar en restaurang som serverar dagens fångst.

Man kommer också stöta på ett stort antal intressanta kyrkor, Pazos (eleganta galiciska herrgårdar), Cruceiros (pilgrimskors) och otaligt med Hórreos (en typiskt galicisk ”härbre”).

Du kan antingen välja att stanna i Finisterre och ta bussen tillbaka till Santiago för övernattning. Om det passar ditt schema rekommenderar vi att fortsätta ytterligare en dag till Muxía. Denna lilla kuststräcka är en av Spaniens mest sevärda med gott om läckra sandstränder, stupande klippor, sanddyn och små harmoniska byar. Man passerar dessutom praktfulla kyrkor såsom Santuario de Nosa Señora da Barca. Från Muxía tar man bussen tillbaka till Santiago - där du övernattar innan hemfärd.

Finisterre-leden är det perfekta avslutet på Camino de Santiago - både mentalt, fysiskt, religiöst och historiskt. Vägen till Finisterre, och speciellt om du väljer att fortsätta till Muxía, kommer att låta dig uppleva ett unikt, autentiskt och mindre känt Galicien.

Ha en alldeles underbar vandring! - ¡Buen camino!

Hotell längs Camino Finisterre

Vår blogg

Se fler blogginlägg