Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino Inglés

Ferrol - Santiago

  • 118 Km
  • 5 etapper
Se våra reseförslag nedan, som kan anpassas efter önskemål

Camino Inglés

Camino Inglés användes ursprungligen av brittiska pilgrimer som ankom sjövägen från nordeuropa till Spanien. En naturskön och autentisk pilgrimsled, fylld av historiska skatter.

Foton från Camino Inglés

Föreslagna resor på den engelska vägen

Karta: Camino Inglés (Ferrol - Santiago)
Hittar du inte din drömresa? Skapa din egen Camino. Välj antal dagar, etapper, avreseort m.m. ...

Historik Camino Inglés

  • Längd: 118 km
  • Start: Ferrol
  • Slutet: Santiago
  • Längd: 118 km
  • Startpunkt: Ferrol.
  • Slutpunkt: Santiago de Compostela

Camino Inglés, eller den Engelska vägen på svenska är en led som tar vid i Ferrol, en hamnstad ca 118 km från Santiago de Compostela.

Som namnet antyder var denna väg till Santiago en favorit bland pilgrimer från de brittiska öarna. Men också pilgrimer från Flandern, Nederländerna, Skandinavien, de Baltiska länderna som anlände med handelsfartyg till någon av hamnarna i Norra Spanien.

Pilgrimer från Skandinavien och de brittiska öarna började anlända till Santiago på 1200-talet. Under 1400-talet, när hundraårskriget bröt ut mellan England och Frankrike blev denna led allt mer populär eftersom pilgrimerna inte kunde resa genom Frankrike. Deras närvaro på Camino Inglés har bekräftas av keramik och engelska mynt från den tidsperioden, dessa hittades efter utgrävningar i Santiago de Compostelas katedral.

Gåvor till Aposteln. Sant Jakob är ett annat tecken på existensen av pilgrimsfärder via denna ”sjöväg”. De mest kända är en altarbräda gjord av alabaster, donerad 1456 av pastor John Goodyear, liksom korset av pärlor som donerades av kung Jakob IV av Skottland (1475-1513).

På sin väg till Santiago kunde pilgrimer använda sig sjukhus/kloster i Ferrol, Neda, Miño, Paderne och Betanzos som tillhandahölls av den franciskanska orden Sancti Spiritus, under skydd av adelsman Fernan Pérez de Andrade, även kallad El Bueno - den gode. Vissa av dessa sjukhus har kyrkogårdar där de har registrerat dödsfall av engelska, nordiska, tyska, franska samt italienska pilgrimer. De här registren visar på den stora historiska betydelsen av pilgrimsfärder längs med Camino Inglés.

Leden går att vandra hela året, även om perioden mellan november och mars inte är att rekommendera.

Ha en alldeles underbar vandring! - ¡Buen Camino! 

Hotell längs Camino Inglés

Vår blogg

Se fler blogginlägg