Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino Lebaniego: 6 dagar av vandring till Picos de Europas hjärta

Karta Camino Lebaniego: 6 dagar av vandring till Picos de Europas hjärta

Upplev hav, landsbygd och berg. Med vår guidebok i hand går du från hav till berg i landsbygdsidyll. Inkl. flyg, boende, m.m.

Denna vandringsresa börjar vid Biscayabuktens strand och går igenom det grönskande inlandet till den orörda nationalparken Picos de Europa. Du upplever hav, landsbygd och berg på samma resa. Övernattar gör du på charmiga och traditionella hotell med en familjär atmosfär.

Vandringen sker mestadels på Camino Lebaniego, en av världens viktigaste pilgrimsleder som är ett Unesco-världsarv. Själva målet, det romanska klostret i Toribio, är en av de fem viktigaste kristna vallfärdsplatserna i världen. Som katedralen i Santiago de Compostela i miniformat, fastän av samma dignitet. Klostret förvarar en unik relik (Lignum Crucis), världens största bit av Jesu kors som fördes hit från Jerusalem av Constantino som också ligger begravd här.

Nere vid kusten, på startpunkten kan du se de spetsiga, snöklädda topparna i den södra horisonten och får snabbt en förväntning om vad som komma skall. De första dagarna följs den norra pilgrimsleden Camino del Norte, för att vid byn Muñorrodero svänga in på Camino Lebaniego. Under första etappen följer leden Kantabriens lax-tätaste flod (Nansa), och istället för de gula vägvisarna är nu pilarna röda. Dessa knallröda pilar följer du resten av resan.

Leden slingrar sig fram genom gröna dalar, över små kullar och i småbyar där en fridfull tillvaro råder. Alla du möter hälsar hjärtligt och är glada över besök i just deras lilla by. Man får en unik inblick i ett genuint och småskaligt Spanien - där inte många turister färdas.

 

"

"Man får en unik inblick i ett

genuint och småskaligt Spanien -

där inte många turister färdas"

 

"

Under de första 2 dagarna kan omgivningarna bäst beskrivas som hämtat ur en saga. På blommande ängar betar svart-vit-prickiga kor, sådana där som man ser i Bregott-reklamen. Man passerar vattenfall, minisjöar och går på träbroar som leder över porlande bäckar. Precis intill leden finns äppel- och päronträd där man kan plocka med sig ett mellanmål.

Ju längre söderut du kommer desto mer övergår terrängen till kuperad och bergen blir påtagligt närvarande. Landskapen blir dramatiska och relativt många höjdmeter måste tas. Nere i djupa raviner rinner smaragdgröna floder fram, det råder ett micro-klimat med varierande fauna och ett rikt djurliv. Under vandringens gång finns gott om utsiktsplatser där man kan stanna till för att beskåda de spektakulära landskapen, ögonen kan knappt se sig mätta av naturens skönhet.

Man passerar även många praktfulla kyrkor, strategiskt byggda mitt i naturen, omgivna av lodräta bergsväggar som skyddande reser sig runt omkring. När största delen av den iberiska halvön var under morisk ockupation, var dessa otillgängliga områden tillflyktsort för de kristna. Så småningom började återerövringen av Spaniens i dessa höga berg och djupa grottor.

Lunch och middag äter man fantastiskt gott och närproducerat på ciderhus, grillrestauranger eller barer. Man får chansen att prova lokala delikatesser som grytan Cocido Lebaniego, grillat kött, traditionell ostar och självklart, de välkända efterrätterna.

Den här resan passar utmärkt för dig som vill komma naturen nära, äta utomjordiskt bra samt semestra på ett hållbart sätt. På bara 4 vandringsdagar får man ta del av så många intryck att det räcker ett år framåt (till nästa resa med oss…).

Spain is More anordnar flyg, boende och transporter (allt bokningsbart) så att du kan verkligen kan njuta. Du vandrar i egen takt, och med vår guidebok i hand får du ut så mycket som möjligt varje fotsteg. Alla de där smultronställena och tipsen som kräver lokal expertis.

OBS: Det är möjligt att förlänga denna resa med två vandringsdagar från Potes. Då fortsätter man i storslagen miljö och når tillslut linbanan i Fuente Dé, där man övernattar på ett lyxigt Parador-hotellet. Vänligen ange i formuläret om detta är något du önskar göra.

Du kan också lägga till ytterligare aktiviteter och fler nätter i Bilbao, Santander eller Potes. Se det detaljerade programmet nedanför.

5 anledningar till att gå Camino Lebaniego - låt dig inspireras! 

Inkluderar
 1. 9 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga landsbygdshotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Bilbao - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Spain is Mores omfattande reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, kartor, lokala tips och mycket mer (en bok per 4 personer).
 4. Transport: buss från Bilbao - Santander.
 5. Transport: buss från Santander - Bilbao.
 6. 24/7 nödnummer under resan.
 7. Skatter och avgifter.
 8. *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg).
Ingår ej
 1. Korta transporter, till exempel taxi från Bilbaos flygplats till bussterminalen.
 2. Feve-tåg från Santander till startpunkten (30 min). Tidtabell bifogas i guideboken.
 3. Buss från Potes - Santander. Tidtabell bifogas i guideboken.
Valfritt
 1. Gör dina resa ännu mer personlig: stanna längre, lägg till berikande upplevelser, aktiviteter, m.m. Vänligen fråga oss, vi hjälper dig gärna.
 2. Lägg till två vandringsdagar från Potes till linbanan i Fuente Dé.
 3. Förlängning av vistelsen i t.ex. Bilbao, Picos de Europa eller längs den gröna kusten kan anordnas.
 4. Bagagetransport - fråga oss för prisuppgift.
 5. I priset ingår en av Spain is Mores reseguide per var fjärde resenärer. Lägg gärna till ytterligare en bok vid beställningstillfället. Pris: 20€/st eller 30€/st om det är mindre än 6 veckor till avresa.
 6. Avbeställningsförsäkring: 6% av resans totala kostnad (kan läggas till vid bokningen).

Camino Lebaniego: 6 dagar av vandring till Picos de Europas hjärta

Från
11.450 SEK/pers.
Begär Erbjudande
Enkelrumstillägg: 2.200 SEK

Dagligt program

Camino Lebaniego: 6 dagar av vandring till Picos de Europas hjärta

Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Dag 1: Ankomst till Santander
Dag 1: Ankomst till Santander

Du anländer vanligtvis till Bilbaos flygplats, härifrån är det en kort busstur på 50 min till Santander (inkluderad i priset). Santander är en pulserande stad belägen i en av Spaniens vackraste bukter. Börja resan med ta in stadens sevärdheter, insup atmosfären och avsluta kvällen med en härlig tapasrunda. En fantastiskt start på första dagen i Norra Spanien. I guideboken tipsar vi om våra favoritställen.

Det går alldeles utmärkt att lägga till extra dagar i Santander. Då kan du börja din semester på någon av de närliggande stränderna.

Dag 2: Santander - Santillana del Mar (7 / 18 km.)

En liten tåg transporterar dig genom Santanders relativt tråkiga förorter och industriområden. Efter ca. 20 min ombord på tåget möts du av de gröna nyanserna, som kommer att vara karakteristiska för resten av resan.

Man kan välja att kliva av på två stationer, beroende på hur långt du vill vandra. Tågbiljetten köps på stationen (inte inkluderad - ca 3€/ person), vi bifogar en tidtabell i guideboken. Således kan du själv bestämma hur mycket tid du vill spendera i Santander innan vandringsturen börjar.

Beroende på var du väljer att stiga av tåget går du antingen 7 eller 18 km under denna dag. Den praktiska “how-to-guiden" finns bifogad i Spain is More’s guidebok, som mottas före avgång. Här förklaras också hur du vandrar till Santillana del Mar på ett så enkelt och vackert sätt som möjligt - floderna och den moderna infrastrukturen har gjort så att många pilgrimer måste ta en stor omväg.

OBS!

De första 3 etapperna av

denna pilgrimsvandring

till Potes och Santo Toribio följer

Camino del Norte.

Santillana del Mar grundades på 800-talet av munkar som förde hit en relik av St. Juliana, de lät även uppföra klostret. Santillana del Mar är ett monument i sig själv och kullerstensgatorna är fyllda av historiska byggnader, museer och vackra torg. Dessutom är det möjligt att besöka Altamira-grottorna, strax utanför byn. Ett av världens viktigaste arkitektoniska fynd där det finns över 40 000 år gamla grottmålningar.

Dag 3: Santillana del Mar - Comillas (22 km.)

En härlig etapp, tätt inpå havet, längs den vackra kusten. Under dagen vandrar man igenom gröna och kuperade landskap. Ett par gånger passerar man fina sandstränder som gömmer sig bland klipporna, innan det bär av uppåt igen mot utsiktsplatser. Det finns flera fina småbyar längs vägen, där man får chansen att uppleva det vardagliga landsbygdslivet.

Comillas var, tillsammans med Santander, en av de mest prestigefyllda platserna att semestra på under 1800-talet. Många förmögna familjer från hela Spanien byggde stora sommarhus i området. Ett av de mest kända är El Capricho, designat av Gaudí, ett av hans tre verk i Norra Spanien.

Dag 4: Comillas - Serdio (20 km.)

Tre floder korsas under dagens etapp. Innan San Vicente de la Barquera rekommenderas det att ta en liten omväg genom det vidunderliga naturreservatet Oyambre. San Vicente de la Barquera, är en härlig liten pittoresk fiskeby.

Härifrån lämnar man sedan kusten och fortsätter söderut mot inlandet. Det är ett mycket vackert och nu helt annorlunda område du vandrar i. På många sätt är det mycket mer småskaligt - Spanien som bara spanjorerna känner det.

Då du fortfarande befinner dig på Camino del Norte, kommer du att träffa många "likasinnade" pilgrimer, och det finns flertalet bra restauranger undervägs där man kan stanna för en välförtjänt måltid.

Dag 5: Serdio - Cades (21 km.)

Efter en övernattning i en fin landsbygdsby fortsätter man på Camino del Norte i ytterligare 4 km, innan Camino Lebaniego leden börjar. Resten av vägen till klostret i St. Toribio är leden tydligt markerad med de knallröda pilarna och tempelriddarkorset - dina vägvisare.

Du anländer till den laxrika floden Nansa och följer den in i landet. Miljön är fantastiskt vacker och frodig, med små vattenfall och sjöar. Man passerar ett antal broar och utsiktsplatser. 

Övernattning sker i på ett charmigt hotell där ett par traditionella restauranger låter dig smaka på det lokala köket. Våra tips på rätter finns i guideboken.

Dag 6: Terrängen byter skepnad (17 km.)

Camino Lebaniego möter nu bergen. En fantastisk dag genom bergsbyar och “orörda” berg. De många höjdmeterna belönas med en underbar utsikt! Har man krafter kvar när man når målbyn kan man gå till en av Picos de Europas vackraste utsiktsplatser, där man kan blicka ut över några av nationalparkens högsta - och mest spektakulära toppar.

Landsbygdsbyn ligger i en imponerande vacker terräng omgiven av gröna fält och frodiga skogar. De små restaurangerna och barerna är samlingspunkten i byn - en upplevelse som kommer att vara en av höjdpunkterna på resan.

Dag 7: Målet nås - St. Toribio (21 km.)

Dagens etapp är kanske den vackraste av dem alla. Höjdmetrarna är många, men ansträngningen glöms snabbt när man kollar ut över de fantastiska landskapen. Det är möjligt att förkorta etappen med ca. 5 km. om turen känns för hård.

Den lilla Lebeña-kyrkan är ett obligatoriskt stopp på vägen. Den historiska platsen och den lilla kyrkan var av stor betydelse när den iberiska halvön var under morisk ockupation - och återerövringen började så småningom i dessa svårtillgängliga trakter.

Härifrån fortsätter Camino Lebaniego på andra sidan dalen, där du kan uppleva Picos de Europas oförstörda natur. En av områdets bästa ostar produceras här, och har man tur kanske det finns ett litet stånd med ostförsäljning under vägen mot Potes.

De sista ca. 4 km. av etappen går i bebyggelse till centrum av Potes. Potes är områdets knytpunkt med många restauranger, stormarknader, banker, apotek, m.m. En trevlig bergsby med en härlig atmosfär.

Klostret Santo Toribio ligger ytterligare 3 km från Potes, men innan du går den sista delen, kan du lämna ryggsäcken på hotellet.

Efter gårdagens ”klättring” går den sista vandringsdagen mestadels nerför berget. Tillslut når man bilvägen man följer till Potes som är en knytpunkt för området. Till klostret St. Toribio är det ytterligare 3 km, innan man fortsätter dit kan man passa på att lämna väskorna på hotellet.

Väl framme vid slutmålet besöker du klostret som förvarar världens största bit av Jesu kors - en historisk skatt utan dess like. Forsätter man ett par hundra meter når man en populär utsiktsplats där man kan blicka ut över hela den grönskande Liébana-dalen i all sin prakt. Allt det gröna är en stor kontrast till de snöklädda, vassa och respektingivande topparna där molnen liksom hänger sig kvar. Här fylls kamerans minneskort upp fort! Vill man inte gå de 3 kilometerna tillbaka kan en taxi till Potes enkelt beställas.

I Potes kan man strosa omkring på kullerstensgatorna, i gränderna och längs floden för att se alla sevärdheter. Det är skönt att åter befinna sig i ett litet större samhälle. Reflektera över de senaste dagarnas vandringsupplevelse över en god middag. I guideboken rekommenderar vi ett par av Liébana-dalens bästa restauranger. 

Dag 8: Potes och Liébana-dalen

Om du inte nådde Santo Toribio igår, turens officiela mål, finns det tid för att göra det idag. Från Potes till Santo Toribio är det ca. 3 km enkelväg, vilket är en trevlig liten nedtrappning på Caminon.

Alternativt kan du tillbringa dagen med alla tänkbara former av aktiv bergsturism. Vi rekommenderar en dagsutflykt till Fuente Dé, ta linbanan upp till bergsmassivet med enorm panoramautsikt ut över dalen. Härifrån utgår också en rad vandringsleder.

Det går också att göra den spännande aktiviteten Barrancos. De vackra bergen och de strömmande floderna korsas/följs genom en rad olika metoder såsom rappelling (fira ner sig), klättring och helt enkelt genom att bara glida. Allt utspelar sig i en idyllisk miljö. Mycket populärt bland våra gäster - ungdomar som äldre.

Vänligen säg till så kan vi inkludera dessa, eller andra, aktiviteter i ditt reseförslag. Denna vandringsresa går att förlänga med två vandringsdagar från Potes till linbanan i Fuente Dé där man övernattar på ett lyxigt Parador-hotell. Vänligen ange detta i formuläret om det är av intresse.

Dag 9: Åter i Santander - de sköna stränderna

På morgonen tar du den lokala bussen (biljett inte inkl. - tidtabell bifogas i guideboken) tillbaka till Santander. Där har du hela dagen på dig och kan slappna av på någon av de stadsnära stränderna. Ett dopp i den uppfriskande Atlanten är rehab, både för kropp och själ. Magdalena-parken med sitt palats och parker fyllda av blommor är också väl värt ett besök. På kvällen knyter du samman din Norra Spanien-resa genom ytterligare en tapasrunda.

Man kan enkelt lägga till extra dagar i Santander eller Bilbao.

Dag 10: Hemfärd

Hemresa från Santander eller Bilbao.

Andra liknande resor

Se alla Camino-pilgrimsfärder

Vad säger våra kunder

Läs våra gästers rekommendationer

Vår blogg

Se fler blogginlägg