Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino Primitivo

Oviedo - Santiago

  • 312 Km
  • 13 etapper
Se våra reseförslag nedan, som kan anpassas efter önskemål

Camino Primitivo

Camino Primitivo är även känd som ”Den ursprungliga vägen”. Den var en av de första pilgrimslederna till Santiago. Camino Primitivo är en av de mest utmanande lederna men är även den som bjuder på de bästa vyerna.

Foton från Camino Primitivo

Föreslagna resor på den primitiva vägen

Hittar du inte din drömresa? Skapa din egen Camino. Välj antal dagar, etapper, avreseort m.m. ...

Historik Camino Primitivo

  • Längd: 312 km
  • Start: Oviedo
  • Slutet: Santiago
  • Längd: 322 km.
  • Startpunkt: Oviedo.
  • Slutpunkt: Santiago de Compostela.

Camino Primitivo betyder ”den ursprungliga vägen” på spanska. Det var den första pilgrimsleden till Santiago de Compostela (med historisk referens) och betraktas därmed som den ursprungliga. Kung Alfonso den andre av Asturien reste på 800-talet från Oviedo till Santiago för att besöka Aposteln Sankt. Jakobs grav som hade upptäckts några år tidigare. Vägen som kungen tog är väldokumenterad - och dagens led följer i stort sett i samma spår. Camino Primitivo sammanstrålar med Camino Francés i Melide, därifrån går man de sista etapperna av den franska vägen till Santiago de Compostela.

Camino Primitivo kännetecknas av att den är betydligt mer kuperad än den franska vägen, mellan Oviedo och Lugo är det upp och ner nästan hela tiden. Samtidigt är omgivningarna som i en saga, man vandrar igenom några av Spaniens vackraste och mest glesbefolkade områden. Man går i frodiga skogsområden, längs kristallklara floder, i grönskande dalar, berg och passerar många pittoreska småbyar.

"Primitivo" kan också betyda ”primitiv” och denna led är, i många avseenden, just det. Man måste som pilgrimsvandrare vara inställd på att det finns betydligt färre städer, restauranger, matbutiker, m.m. än längs med Camino Francés eller andra leder.

På samma sätt är hotellutbudet begränsat, dock har det inte hindrat oss från att ta fram gästvänliga och genuina boenden under resans gång. Etapperna kan vanligtvis inte förkortas eller justeras, som på den franska vägen, eftersom boendena är relativt få till antalet. 

Camino Primitivo är också annorlunda jämfört med de andra lederna eftersom det finns så få pilgrimsvandrare. Du kommer mycket oftare höra ”bää”, ”muu” och ljuvligt fågelkvitter än ”buen camino” och ”hola”. Endast ca 3% av all pilgrimer anländer till Santiago via denna väg.

Förutom omväxlande naturupplevelser erbjuder resan också en bris av storstadspuls. Oviedo är en av Spaniens finaste städer och en kulturell metropol. Den gamla stadskärnan är extremt charmig med tapasbarer, sevärdheter och folkliv. Senare på leden kommer du även att bekanta dig med Lugo, som har en av världens bäst bevarade romerska stadsmurar. Till sist anländer du till attraktiva Santiago de Compostela, det ultimata slutmålet för Camino de Santiago och ett måste för varje pilgrim att spendera tid i.

Ha en alldeles underbar vandring! - ¡Buen Camino!

Hotell längs Camino Primitivo

Vår blogg

Se fler blogginlägg