Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

4.9

Vilken led ska jag välja?

Vilken Caminon ska jag välja?

En rad pilgrimsleder går till vallfartsorten Santiago de Compostela i nordvästra Galicien. Ibland kan det vara svårt att veta vilken led man ska välja. De flesta vandrar Camino Francés men de övriga lederna erbjuder också storartade upplevelser. Det finns flera faktorer att överväga när du väljer din led till Santiago de Compostela. Hur många dagar du har på dig, årstid, fysisk form, specifika önskemål och mycket annat. Nedan följer en kort beskrivning av de olika lederna som förhoppningsvis kan hjälpa dig att hitta rätt. ¡Buen Camino! 

Camino Francés (775 km, den franska vägen)

Camino Francés är den internationellt mest kända leden som lockar flest antal vandrare. Cirka 70% av alla pilgrimer som når Santiago de Compostela vandrar via denna väg. Leden börjar i St. Jean-Pied-de-Port på den franska sidan av Pyrenéerna och fortsätter genom Norra Spaniens inland till katedralen i Santiago. Den franska vägen erbjuder fördelar som omväxlande landskap, till stor del förlåtande terräng och ett mycket stort utbud av historiska skatter. Den passerar genom många städer/byar där alla typer av servicefaciliteter, hotell och restaurangutbud går att finna. Det går alldeles utmärkt att göra pilgrimsresan mer personlig och anpassa etapplängderna.

Camino Primitivo (321 km, den ursprungliga leden)

Det primitiva, eller ”ursprungliga Caminot” som Camino Primitivo kallas, är den äldsta leden till Santiago de Compostela. Leden går från Oviedo i Asturien, via Lugo till Santiago och cirka 4% av pilgrimerna anländer via denna led. Det är en av de mest krävande lederna som slingrar sig igenom de glesbefolkade bergsområdena mellan Asturien och Galicien. Rutten är en av de absolut vackraste och man belönas ordentligt med vidunderliga vyer för sitt slit i backarna. Man får också bekanta sig med de historiska metropolerna Oviedo och Lugo som har mycket att erbjuda. En del av leden går på asfaltvägar vilken gör den lämplig både till fots och på cykeln. På många sätt är Camino Primitivo en av de mest attraktiva lederna att pilgrimsvandra på.

Camino del Norte (815 km, den norra kustvägen)

Camino del Norte följer Norra Spaniens gröna, kuperade och oerhört vackra kustlinje. Som vandrare bjuds man på storslagna landskap, massvis med harmoniska fiskebyar och inbjudande Atlantstäder. Cirka 7% av alla pilgrimer anländer till Santiago via denna led, som har Hondarribia eller Irún på gränsen mellan Frankrike och Spanien som startpunkt. Många av sevärdheterna är begränsade till vissa områden. En stor fördel är att man vandrar med Biscayabukten i öster och kan i många fall stanna till för att njuta av stränderna med ett svalkande dopp i det blå.

Camino Portugués (242 km, den portugisiska vägen)

Camino Portugués har blivit allt mer populär och är i skrivande stund den näst mest vandrade leden. Cirka 14% av alla pilgrimer anländer till Santiago denna väg som går vid den portugisiska och galiciska västkusten. Pilgrimsresorna hos Spain is More har sin utgångspunkt i Porto för att sedan leda in i Spanien via staden Tui där man vandrar in i en ny tidszon. Sedan fortsätter man längs ”fjorden” genom bl.a. fina havsstäder som Vigo och Pontevedra. Leden passerar många småbyar som Padrón och Caldas som har en lång historia att berätta. Leden är något mer asfalterad än andra leder men oftast vandrar man i en pittoresk lantlig miljö.

Camino a Finisterre (vägen till "världens ände")

89 km, 119 km till Muxía via Finisterre. Camino a Finisterre är vägen till ”världens ände”, som romarna kallade detta vilda och mytomspunna kustområde. Denna led är den enda som börjar i Santiago och går västerut. Den används mestadels av pilgrimer som anlänt till Santiago de Compostela och vill förlänga sitt pilgrimsäventyr för att besöka den mäktiga Atlanten. Att bränna upp sina vandringskängor och se solen gå ner över horisonten (solnedgångarna här är några av världens vackraste) är ett symboliskt avslut på El Camino - ett minne för livet och början på något nytt. Camino a Finisterre blir allt mer populärt för varje år som går.

Camino Inglés (155 km, den engelska vägen)

Hamnstaden Ferrol är utgångspunkten för Camino Inglés - den engelska vägen. Endast ca 2% av alla pilgrimer anländer till Santiago de Compostela via denna ”havsväg”. Ferrol med sin hamn var tidigare en viktig knytpunkt för engelska och nordiska pilgrimer som la till med båt - för att sedan fortsätta till fots mot katedralen i Santiago. Temperaturen, under sommarmånaderna, är oftast lämplig för vandring på denna led.