Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

6 saker du bara måste veta om spanjorer

Spansk kultur och spanska traditioner

2019-08-26

Innan du reser till ett okänt land eller en okänd destination, kan det vara en fördel att vara förberedd på traditionerna som råder i landet. I denna blogg vill vi gärna dela med oss av lite information, så att du inför din resa till Spanien är lite mer förberedd!

 

1. Spanjorer delar allt

De delar gärna sitt hem, sin mat och sina dagar med andra. Exempel: om du går ut och äter i Sverige så beställer du en förrätt, en huvudrätt och en dessert till dig själv. i Spanien beställer du fem rätter "para compartir" (att dela) mellan fyra personer. Rätterna anländer sedan till bordet i tur och ordning och ni delar allt. En fördel med detta är att du alltid får testa något nytt på tallriken. Även om du besöker någon, oavsett tidpunkt på dagen, finns det alltid någonting att äta. Dyker du upp oväntat? Inga problem, bara slå dig ner. Ju fler desto bättre!

 

2. Spanjorer är de mest sociala människor jag träffat

Som tidigare nämnt älskar spanjorer att dela och göra allt tillsammans. Men förutom det ger de dig en varm och behaglig känsla redan vid första mötet. Även om du inte talar deras språk så gör de sitt yttersta för att förstå dig och har ett fantastiskt tålamod. De försöker heller inte rätta dig titt som tätt utan uppskattar i stället att du försöker prata deras språk.

 

3. Man hälsar alltid med två kindpussar...

...och inte bara när ni träffas utan även när ni säger adjö, oavsett om ni bara ses i två minuter eller om du möter någon för första gången. Först sträckte jag alltid artigt fram min hand, så som jag är van vid.  Denna gest resulterade i mycket pinsamma situationer då den andra personen ville pussa mig på kinden. Efter några veckor insåg jag hur det fungerade och nu gör jag likadant. Jag kan på ett sätt förstå varför folk ofta säger att folk från norra Europa är ett kallt folk...  

 

4. Spanjorer bryr sig inte om klockan

Särkilt inte under sommaren! Jobb imorgon? "Ehh! Vi tar hand om det problemet när det kommer! Vi tar en öl eller vin till och njuter av nuet". Under veckorna avslutas middagar och fester sällan innan kl. 01. Dessutom är det få som tar en titt på sitt ur för att se vad klockan är. Underbart!

 

5. Att äta och förbereda mat är det absolut viktigaste 

Spanjorer är galna i mat! Efter frukost beger man sig till köket för att förbereda lunchen och efter lunchen börjar förbredelserna inför middagen. Allting är också färskt. Även om du går ut och promenerar så är stället du äter på det viktigaste. En lunch varar i snitt två timmar. Det är skillnad från de 30 minuter man vanligtvis får i Sverige. Småbarn sitter också med vid matbordet och den äldre generationen lagar ofta maten.  

 

6. Spanjorer är alltid på språng

Särskilt om lördagsmorgnarna är parkerna fyllda med folk som promenerar. Par, vänner eller ensamma med hörlurar i öronen. Ingen cyklar här utan alla joggar eller promenerar. Överallt kan du hitta utegym.

 

Så finns det då inget negtivt med spanjorerna?

Jodå. Ingen är perfekt, eller hur? Spanjorer pratar mycket, snabbt och högljutt. Speciellt när de är bland mycket folk. Om du inte pratar deras språk så bra får du verkligen anstränga dig för att hänga med.

Det är ganska enkelt att anpassa sig till den spanska kulturen. Den är annorlunda men enkel att absorbera. Det är såklart en fördel om du pratar lite spanska. En fördel är att Spanien har många soltimmar (lite vitamin-D gör verkligen en till en gladare människa) 

Så... Viva España!

 

 

Tillbaka