Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Pilgrims of León: Anna från Italien

(#POL) För ett par dagar sedan hade vi ett trevligt samtal med Anna från Italien, som passerade genom León på sin väg till Santiago de Compostela. Läs hela intervjun nedanför!

2018-03-05

När kom idén att göra Caminon?

– Min pappa gjorde Caminon för 6 år sedan och jag såg att det verkligen förändrade honom. Han var väldigt nervös men efter sin Camino-vandring blev han mer till freds med sig själv. Även nu, 6 år senare, kan jag fortfarande se El Caminos inverkan på honom.

Hur tror du att du kommer förändras efter att ha gjort El Camino?

– Jag bor i en liten stad i Italien, en stad där alla känner varandra och alla är som "zombies". Jag gillar bergen i Sydtyrolen, i min stad känner jag mig inte alls motiverad. Jag hoppas komma hem som en annan person efter min Camino. Jag kommer säkert att gråta när jag anländer till Santiago - jag kommer vara så glad att jag klarade det.

Hur förberedde du dig?

– Jag är faktiskt en ganska lat person. Jag förberedde mig inte så mycket alls, jag sprang bara en gång i veckan. Men jag tror att jag blir fysiskt och mentalt starkare genom att gå på El Camino. Början av vandringen var den svåraste delen, eftersom jag var tvungen att gå 32 km istället för 20 då Alberguet (vandrarhem) var stängt. En av de första dagarna gjorde jag faktiskt illa mig i knät, men i Burgos köpte jag en salva på Apoteket som hjälpte. Kanske blev jag skadad för att jag inte förberedde mig nog mycket. Några av de som jag har träffat hade verkligen förberett sig väl. En koreansk kille sa att han gick 10 km varje dag de senaste tre åren. Han gick också väldigt fort…

Vad har överraskat dig mest med Caminon?

– Jag läste på mycket innan jag började gå så jag visste på ett ungefär vad som väntade. Jag är mestadels förvånad över att jag fortfarande lever, haha. :-)

Varför valde du att gå under denna årstid (februari)?

– Jag gillar att vara ensam. Jag gillar att det är mycket lugnare att göra Camino de Santiago i februari och mars. Jag kommer också att flytta till Berlin i sommar för att studera och då kommer jag använda sommarmånaderna för att leta efter bostäder.

Hur är lokalbefolkningen i de små byarna?

– Folk är definitivt vana vid att se pilgrimer och de är väldigt snälla. De säger alla "Hola" och "Buen Camino". Jag tror de gillar att se pilgrimer passera genom sin by.

Har du lärt känna andra Pilgrimer? 

– Jag har gått med Pilgrimer från Korea, Sverige, Spanien, Tyskland...  Ibland gillar jag att gå tillsammans, det motiverar mig att fortsätta att vandra. När jag går ensam brukar jag ta fler pauser. Att gå i sällskap hjälper också mig att glömma om jag är trött eller har ont.

Har du frågat andra Plgrimer: “Varför går du Caminon”? Vad är deras motivation?

– Ja, det har jag. Det finns många olika anledningar. En spansk man berättade att han gick igenom en mycket svår period i sitt liv. Han sa att han grät när han började gå, men efter ett par dagar log han. Det var som terapi. En annan man var religiös, men jag tror inte att många människor har religion som huvudmotivation.

Blir det någonsin ensamt?

– Jag gillar att vara ensam och jag tycker inte att folk ska vara rädda för att gå Caminon själv. Jag tror att mycket gott kan komma från att gå tillsammans, men mer i det syftet att lära känna varandra bättre. När du går ensam kan du fokusera på dig själv och detta låter mig utvecklas som person.

Hur säkert är det att gå på El Camino ensam?

– Jag har nästan dött 3 gånger. Nej, jag bara skojar, det är väldigt säkert. :-) Det är inte så att jag måste gå mitt i natten i storstäderna. Det är bara små byar. Det farligaste är förmodligen att man måste gå i närheten av lastbilar ibland. Dock tutar de för att hälsa och heja på mig.

När du går, lyssnar du på musik eller ljudböcker?

– När jag går en jobbig sträcka hjälper det definitivt att lyssna på bra musik.

Har du haft dagar då du verkligen inte känt för att gå?

– Ja, självklart. Jag har haft dagar då jag inte vill stiga upp kl 6:00 och leta mig ut i mörkret, men efter 2 timmar är jag glad igen. Jag menar, jag inte kom hit för att sova.

Vad ångrar du att du inte packade?

– Min pappa sa att jag inte skulle ta med en sovsäck, så jag har bara en liten filt och ett lakan. Två gånger var jag tvungen att sova utan täcke eftersom de inte hade det på vandrarhemmet. Det var iskallt och jag sov dåligt, men det är en del av upplevelsen. Och om jag hade packat sovsäcken, kanske jag hade ångrat det på grund av den extra vikten.

Vad hade du kunnat klara dig utan?

– Nu väger min ryggsäck 9 kg. Jag tror att jag hade klarat mig med mindre kläder. Om jag kommer tillbaka på sommaren kommer jag att packa lättare. Jag är nyfiken på hur Caminon är under sommaren, nu är fortfarande många barer stängda, särskilt på söndagar och måndagar.

Vi tackar Anna för ett intressant samtal och önskar henne "Buen Camino". Imorgon fortsätter hon från León och vidare efter Camino Francés mot Santiago de Compostela. 

Tillbaka