Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

4.9

Bästa årstid att vandra/cykla el Camino? Om vädret på pilgrimsleden!

Det är möjligt att vandra el Camino året runt men temperaturen och vädret kan variera drastiskt beroende på årstid och vilken led man väljer.

Om man söker ett varmt och stabilt väder är juni, juli och augusti självklara månader. Mellan maj och september är det högsäsong på pilgrimslederna. Även under maj samt september är vädret vanligtvis mycket stabilt och soligt utan att vara alltför hett.

I Norra Spanien, längs med Camino Francés råder en blandning av kust- och inlandsklimat. Man passerar genom ett omväxlande landskap: höga berg, skogsmarker, slätter och på Mesetaplatån. Vädermässigt kan det vara stora skillnader bara från region till region.

Den norra kustvägen (Camino del Norte) rekommenderar vi inte att göra under vintern. Dels är få hotell öppna, vädret kan skifta på en handvändning och etapperna är betydligt mer krävande.

Vill du vandra mer för dig själv, utan många pilgrimer, är april och oktober bra månader. Dock får man räkna med att vädret kan vara mer instabilt. Det är möjlig att vandra från december till februari (Camino Francés) men man måste vara förberedd på en skiftande väderlek med snö, kalla temperatur (minus på nätterna), vind och en del regn.

Följande statistik är hämtad från Camino Francés (den franska vägen) som är den populäraste: 

Januari-februari: Kallt (0-10°C) och lätt regn/snö - få pilgrimer.

Mars: Relativt kallt (10-15°C) och ofta regnigt.

April: Lite varmare (12-17°C), ofta regnigt under första delen av månaden. Därefter varmare och mindre nederbörd. Den första månaden av ”Camino-säsongen”.

Maj: Det kan råda härligt vårväder med sommartemperaturer, eller motsatsen - man vet aldrig. 14-22°C, ibland regn, men ofta många soliga dagar. Landskapen klär sig i grönt och det verkligen sjuder av liv på caminon.

Juni: En ideal månad för att göra El Camino. Det är inte för hett (20-30°C) och endast med enstaka regnskurar. Dessutom finns det inte så många pilgrimer på leden. Vi rekommenderar denna månad!

Juli och augusti: Hett (ofta 30-40°C), mycket lite nederbörd, mitt på dagen kan det vara för varmt att gå. Solhatten och solkrämen är lika viktiga som vandringsskorna. Många pilgrimer finns på leden och det är viktigt att ha ett boende bokat under nästan hela vandringen. Med våra Camino-resor har du hotellen bokade under hela din tid på leden. På så vis kan du slappna av och låta dig uppslukas av magiska Camino de Santiago.

September: Skön temperatur (20-30°C), mycket lite nederbörd. Det kan fortfarande vara många pilgrimer på leden och hotellen är ofta fullbokade. Från mitten av september sjunker antalet pilgrimer. Denna månad rekommenderar vi!

Oktober: Måttligt varm månad (15-25°C) med lite nederbörd och mest i slutet av månaden. Början av oktober är fortfarande en mycket fin period att vandra.

November: Kallt (5-15°C) och regnigt - väldigt få pilgrimer.

December: Kallt (0-10°C) och regnigt med inslag av snö - väldigt få pilgrimer.

Spain is More rekommenderar att vandra eller cykla Camino Francés från mitten av april till slutet av oktober.

Norra Spanien har ett mycket varierat väder som kan skifta snabbt. Vänligen se diagrammen över de genomsnittliga temperaturerna och nederbörden i utvalda städer/platser. Läs mer om Camino-vädret och medeltemperaturerna.

Tillbaka