Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Hur du tar hand om dina blåsor i tre steg

En förbannad blåsa! Blåsor under din camino är väldigt irriterande och smärtsamt. Varje steg känns och kilometrarna verkar aldrig ta slut.

2022-12-22

Blåsor orsakas av friktion, vanligtvis på grund av att skorna eller strumporna skaver mot din hud. Allt som innehåller friktion kan orsaka blåsor. Med andra ord kan ett ökat tempo eller skor med dålig passform orsaka det. Men hur blir man av med dem?

I tre enkla steg berättar vi hur du ska ta hand om dina blåsor så att du kan njuta av din pilgrimsvandring till fullo!

Hur utvecklas blåsor?

Värme och fukt ökar friktionen mellan dina fötter och skor. Kroppen svarar genom att producera mer fukt som ackumulerar där friktionen finns under huden. Detta orsakar tryck och smärta. När friktionen även förstör små blodkärl så utvecklas blodblåsor.


Hur man tar hand om blåsor i tre steg:

Steg 1. Tvättning
Har du en sluten blåsa? Då är det bäst att låta den vara hel så du minskar risken för infektion. Om blåsar finns på ett ställe där det finns mycket friktion är det ofta bäst att "spräcka" den.

Desinfektera huden runt blåsan. Spräck sedan hål på blåsans yta med en steril nål. Håll alltid nålen parallellt med huden och inte upprätt. Pressa ut vätskan ur blåsan och torka med en ren bumullsbit. Låt huden vara kvar då detta snabbar på läkeprocessen.

Är din blåsa redan öppen? Tvätta den och torka försiktigt med bomull.

Steg 2. Desinfektera
Exempel: droppa Betadine direkt från flaskan på den öppna blåsan.

Steg 3. Skydda
Täck blåsan väl med ett plåster för att förhindra smuts och bakterier från att komma in. Detta kan annars orsaka infektion.


Och efteråt?

Om du följer dessa tre steg så kan du fortsätta din vandring. Men medan blåsan fortfarande är öppen bör du behandla den med desinfektion i tre dagar, 1 till 2 gånger per dag och byta ut plåstret. Detta håller blåsan skyddad mot nya bakterier. Försök även att undvika friktion så gott det går genom att använda flipflops på kvällarna när du vandrat färdigt. Du kan även köpa speciella plåster för blåsor.

Tips

Har du inget blås-kit tillgängligt? Jag har sett många pilgrimer som behandlat sina blåsor med nål och tråd. Om du först punkterar blåsan med nålen så syr du sedan igen det. Kommer det ny vätska så draneras den direkt.

Den bruna färgen i Betadine har en viktig funktion. Tack vare den kan du tydligt se var du applicerat vätskan. När färgen försvunnit så har verkan upphört och du bör då applicera mer.

Tips för att välja rätt skor för caminon, tryck här.

Om dina blåsor gör så ont att du inte kan fortsätta vandra eller behöver vila några dagar-No worries!Vi är alltid tillgängliga på vår 24/7 servicetelefon och hjälper dig att hitta en lösning. Exempelvis kan en buss eller taxi ta dig till ditt nästa hotell.

Självklart önskar vi dig en blåsfri camino!

 

Tillbaka