Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino de Santiagos historia

De första berättelser om pilgrimsvandringar till Santiago de Compostela daterar tillbaka till 800-talet. Camino de Santiago (Jakobsleden på svenska), anses vara en av de viktigaste kristna pilgrimsfärderna i hela världen. Genom århundradena har miljontals pilgrimer besökt Sankt. Jakobs heliga grav i Santiago de Compostelas katedral.

2023-11-16

Vissa av lederna anses vara mer historiskt viktiga än andra och dessa lockar till sig ett betydligt antal större pilgrimer.
 

Den franska vägen: Camino Francés, 800 km, som går igenom Norra Spanien är den populäraste och passar utmärkt för förstagångsvandrare.

1993 var Camino de Santiago den första vandringsleden som fanns med på UNESCO:s världsarvslista.

Fördelarna med den här leden många. Å ena sidan är den fylld av historiska monument som katedraler, kyrkor, kloster, broar m.m. Å andra sidan vandrar man genom varierande landskap, från de bergiga Pyrenéerna, La Riojas vinfält, på mesetaplatån till Galiciens böljande kullar och gröna skogar. Man passerar dessutom historiska metropoler som Pamplona, Burgos, Logroño, León och Astorga. Dessutom går den igenom massvis med harmoniska medeltida byar (Puente la Reina, Santo Domingo de la Calzada, Sahagún m.m.) som följer som på ett pärlband längs med leden.

Säkerheten på leden är hög, den är väl markerad med skyltar/pilar och alla nödvändiga servicefaciliteter (hotell, restauranger, stormarknader, m.m.) finns både för vandrare och cyklister.

Under Medeltidens turbulenta tid på den iberiska halvön begav sig många pilgrimer ut på de då farliga lederna mot Santiagos heliga grav - kanske den enda större resa de gjorde i sitt liv. Under 1700-talet minskade pilgrimsvandringarna i Europa som följd av den protestantiska reformationen.

På 1980-talet började i emellertid Camino de Santiago bli populärt igen - för att under 2000-talet bli väldigt välbesökt av hundratusentals vandrare varje år! Lederna lockar folk från över 150 olika länder varje år - antingen till fots eller på cykel.

Kulturhistoriskt monument

El Camino är ett oerhört viktigt kulturhistoriskt monument där varje steg är en resa genom 1000 års kulturell, politisk och religiös utveckling på den iberiska halvön. Lederna är fyllda av historiska städer och byar, stora kulturella skatter och slingrar sig fram igenom storslagna landskap. 1993 sattes hela Camino de Santiago - som första vandringsled - upp på Unesco:s världsarvslista! 

Camino de Santiagos historia

Det finns många anledningar att ge sig ut på pilgrimsleden. Vissa gör det av religösa skäl - ett besök till Sankt Jakobs heliga silverskrin i den gamla katedralen är en symbol för rening, befrielse och en ny start i livet. Andra ser det som ett självförverkligande äventyr där man kan utmana sig själv, lära sig spanska och träffa nya intressanta människor. Många gör dessutom utmaningen el Camino för sevärdheterna och motionens skull. Vad orsaken än må vara - Camino de Santiago är en omvälvande upplevelse och något som vi varmt kan rekommendera!

Under medeltiden blev Santiago de Compostela en vallfärdsort för hundratusentals pilgrimer. Vägen dit var lång och fylld av faror, pilgrimerna kom att stöta på rövare, krig och svårpasserande platser. De kristna kungarna och adelsmännen beslöt sig för att skydda pilgrimerna och byggde broar, sjukhus, slott m.m. längs med leden. Detta ledde till att byar/städer uppstod och den iberiska halvön, som var under morisk ockupation, började så småningom att återvinnas.

År 1135 bekräftades Camino Francés (den franska vägen) i publikationen Codex Calixtinus, som var en medeltida ”guide” för pilgrimer på sin väg till Santiago, författad av den franska prästen Aymeric Picaud. Ledens populäritet upprätthölls fram till 1700-talet (år 1434 är det första "heliga året” dokumenterat). Pilgrimsvandringarna avtog sedan fram tills mitten av 1900-talet.

En symbol

Efter världskrigen började pilgrimsvandringarna åter ta fart efter jakten på en symbol för europeisk sammanhållning. Olika Camino-föreningar grundades och Camino de Santiago markerades med de gula pilarna. Det heliga året 1993 blev ytterligare en vändpunkt, med stöd från Xunta de Galicia (Galiciens regionala regering) restaurerades lederna och man marknadsförde den framgångsrikt på ett nytt, innovativ sätt.

Vare sig det gäller religiösa, kulturella, fysiska/idrottsliga eller personlig utveckling - Camino de Santiago är till för alla!

Hitta din Camino med Spain is More här

¡Buen Camino!

Tillbaka