Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

12 Camino-tips du inte får missa!

Dessa enkla, men ack så viktiga tips kommer att förgylla din Camino-vandring. Läs vidare!

2018-01-23

1. Ta med dig en dagbok eller anteckningsblock som du döper till "Camino-reflektion" eller liknande. Under själva vandringens gång finns det mycket tid för filosoferande och man kommer ständigt på intressanta idéer. Skriv ner och ta med dessa hem till det vardagliga livet!

2. Packa lätt. Kanske det viktigaste rådet vi kan ge en blivande Camino-vandrare. En bra regel är att ryggsäcken bör väga ca 10 % av kroppsvikten. 

3. Använd en anatomisk ryggsäck som är anpassningsbar, gå till en butik och be om hjälp om du är osäker.

4. Snåla inte med kvalitén på skorna/kängorna, de får gärna vara av Trekking-modell med ett vattentätt membran. Be gärna om att få sulorna formade efter dina fötter - och gå in skorna långt innan avfärd.  Läs mer om vandringskor och annan utrustning.

5. För att undvika skavsår kan du testa att använda dubbla strumpor. En tunnare närmast foten (ett trick är en nylonstrumpa typ dam) och en tjockare utanpå, ta med dig så att du alltid har ett torrt set redo.

6. Börja träna (gärna i backar och med ryggsäcken) långt innan avfärd, så att du är i bra fysisk form när du väl börjar din Camino.

7. Ta ut eller växla Euro när du landar i Spanien. Kontanter är alltid bra att ha nära till hands, speciellt när du går igenom mindre småbyar och ute på landsbygden. Cash is King!

8. Var närvarande - i nuet. Testa att meditera några minuter varje dag, en så enkel meditationsteknik som att bara fokusera på in- och utandningen kan hjälpa dig att vara mer närvarande. Ta med en sten hemifrån som symboliserar den bördan du bär på, när du är redo att släppa bördan - lämna stenen längs med pilgrimsleden.

9. Var nyfiken: lyssna och var inte rädd för att fråga om allt mellan himmel och jord. Utbyt livserfarenheter och bygg gärna starka vänskapsband med likasinnade.

10. Prova att gå med en vandringstav av något slag (gångstavar, käpp, m.m.).

11. Införskaffa dig och läs ett par guideböcker, det finns dessutom bra Camino-appar samt Facebook-grupper fyllda av kunskap/erfarenheter. I Spain is Mores Camino-resor mottar varje pilgrim en personlig guidebok några veckor innan avfärd. Den är fylld med sevärdheter, information, råd och tips på smultronställen längs leden som sätter guldkant på din vandring.

12. Skratta mycket, njut av livet och ta del av så många berikande upplevelser som möjligt. ;-)

Om du följer dessa tips så får du en bra start på din Camino. Klicka här för att se vårt reseutbud på de olika pilgrimslederna till Santiago. Vänligen kontakta oss vid frågor eller om du vill få ett reseförslag - vi hjälper dig gärna. ¡Buen Camino!

Tillbaka