Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

De gula pilarna och övriga El Camino-symbolerna

Det är mycket enkelt att hitta och följa lederna. Allt du behöver göra är att hålla koll på de gula, karakteristiska och mycket igenkännbara pilarna.

2016-04-07

Utöver de gula pilarna ses också ofta ett slags snäckskal (kammusslor) på vägen till Santiago - själva pilgrimsledens symbol. Det speciella snäckskalet som blivit en av de viktigaste symbolen för Camino de Santiago hittas vanligtvis vid Galiciens klippiga kust.

Legenden lyder att munkar under medeltiden utförde pilgrimsfärder för människor som inte kunde klara den då tuffa vandringen. Så småningom återvände de med ett snäckskal som ett bevis på att målet hade uppnåtts.

De moderna pilgrimerna fäster skalen på sina ryggsäckar i början av pilgrimsfärden som en symbol på deras avsikt att vandra till Santiago. Om du beställer en Zamburiñas (en maträtt på stora musselskal) på en bra fiskerestaurang - så har du helt plötsligt dina helt egna skal att fästa på ryggsäcken!

Pilgrimerna brukar också bära med sig en sten vilket symboliserar en börda eller oro man tagit med sig hemifrån. När man är redo att släppa den bördan och gå vidare lämnas stenen i någon av alla de stenhögar (järnkorset Cruz de Hierro är mycket känt för detta) som skapats längs med El Camino.

Santiago-korset och tempelriddare-seglet är två andra vanligt förekommande symboler. Ofta är ett snäckskal vackert smyckat/dekorerat med en av dessa symboler.

Tillbaka