Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

De gula pilarna och övriga El Camino-symbolerna

Det är mycket enkelt att hitta och följa lederna. Allt du behöver göra är att hålla koll på de gula, karakteristiska och mycket igenkännbara pilarna.

2023-04-15

Symboler på Caminon

För att gå Caminon behöver du bara följa de gula pilarna. Utöver de gula pilarna, kommer Caminons symbol, en musselskal, ofta markera vägen till Santiago. Ett annat riktmärke är små stenhögar. Pilgrimer samlar stenar längs rutten, vilka symboliserar en börda eller oro som pilgrimen kan bära på. Stenen (bördan) lämnas i en stenhög när man är redo att lägga oron bakom sig.


De gula pilarna: din guide på vägen till Santiago de Compostela.

Föreställ dig en naturskön rutt, markerad med tydliga gula pilar, som leder dig genom skogar, över kullar och genom charmiga byar. Detta är Camino de Santiago.

Dessa pilar, placerade på träd, stenar och skyltar, har sin egen fascinerande historia. De designades 1984 av Fader Elías Valiña, som använde gul färg från vägarbeten. Nu är dessa pilar inte bara vägvisare och guide på din väg, utan också symboler för äventyret och gemenskapen på Caminon.
 

gula pilarna,

 

Musselskalet

Genom många generationer har pilgrimsmusselskalet blivit den viktigaste symbolen för Camino de Santiago. Skalet finns vanligt på kusterna i Galicien nära Santiago de Compostela.

Det sägs att munkar som på gamla tiden utförde en pilgrimsfärd för andra människors räkning, som själva inte kunde genomföra den, tog med sig ett musselskal från stranden i Galicien som bevis för att målet uppnåddes.

Moderna pilgrimer sätter skalet på sina ryggsäckar i början av deras pilgrimsfärd som en symbol för deras avsikt att nå Santiago.

Beställ gärna 'zamburiñas' på en bra fiskrestaurang – då har du dina alldeles egna skal! Den äkta pilgrimsmusselskalet är dock en kammussla, 'vieira' på spanska.

 

Muslingsskal

 

Sankt Jakobs Kors

Sankt Jakobs Kors (sett här) och Tempelriddarordens sigill är två andra vanliga symboler på vägen till Santiago. Ofta kommer du att se pilgrimsmusselskal dekorerade med ett av dessa två tecken.
 

Sankt Jakobs Kors

 

Vill du vandra eller cykla Camino de Santiago?
Kontakta oss, så hjälper vi dig gärna att komma igång!
 

¡Buen Camino!

Tillbaka