Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

20 - 50% mindre stress, oro och depressionssymptom efter din pilgrimsvandring

Forskning visar på de psykologiska fördelarna med att vandra pilgrimsleden

2022-10-27

Enligt statistik från pilgrimskontoret anlände 178.912 pilgrimer i Santiago de Compostela under 2021. Innan pandemin, år 2019 var det hela 347.578 personer. Förklaringarna till varför pilgrimer gör denna vandring varierar något enormt. Allt från personlig utveckling, spirituella anledningar eller bara för avslappning eller sportsliga utmaningar.

Projekt Ultreya

Många pilgrimer som vandrat eller cyklat Camino de Santiago säger att detta var en upplevelse som förändrat deras liv totalt. Därför frågade sig en grupp forskare från olika universitet sig vilka psykologiska och mentala fördelar det fanns med att vandra camino de Santiago. Under namnet "Projekt Ultreya" började de studera de psykologiska effekterna med att vandra och cykla pilgrimslaeden. 

Medvetenhet på caminon

Dr. Albert Feliu, forskare på Fundació Sant Joan de Deu och involverad i projektet, säger att studien började då en grupp professionella inom hälsa var medvetna om alla berättelser om de positiva effekter det fanns av att vandra eller cykla caminon. De undrade om det skulle vara möjligt att vetenskapligt utvärdera de psykologiska effekterna av en pilgrimsfärd. En viktig del av studien var att utvärdera om caminon kan anses som "mindfullness" eller om pilgrimers uppmärksamhet ligger på nuet. Pilgrimen lär sig att hantera svårigheter i nuet och i framtiden och känner sig delaktig med andra utan att döma någon. Enligt Albert Feliu ervjuder caminon flera möjigheter till att "stanna till" och ta en titt runtomkring sig för att se vad som sker i nuet och uppleva det med alla sina sinnen. Tänk exempelvis på ljudet av vinden som susar genom gräset, eller doften av skog efter regn. Det finns ingenting annat att göra än att vandra (eller cykla), stanna upp och observera sin omgivning.

20 - 50% mindre stress, oro och depressiva symptom

Genom denna studie kommer forkare undersöka effekterna av en pilgrimsfärd till Santiago. Depression, stress eller lycka, både på kort sikt (direkt efter slutförandet av caminon) samt lång sikt (tre månader efter hemkomst). Preliminära resultat visar att en vandring bidrar till signifikanta förändringar, särskilt för minskning av stressnivåer och depressiva symptom som så mycket som 20 - 50%. Andra aspekter som forskare upptäckt är att en pilgrimsvandring bidrar till en förändring på synen av vad lycka och tillfredställelse i livet är.

Vad bidrar en vanlig semester till?

Som en del i studien tittade man också på om dessa positiva effekter på den mentala hälsan även påträffades vid andra typer av resor. Man samlade in uppgifter både från personer som reste på aktiva cykel- och vandringsresor men även från de som bodde på All-inclusivehotell i Karibien. Detta med målet att fastställa om de psykologiska förändrinagrna kan jämföras med de som haft en mer aktiv semester. Enligt forskarna så är de terapuetiska effekterna från båda typer av resor detsamma. Men det finns en stark misstanke att en Caminovandring har en mycket starkare effekt. 

Vill du också vandra eller cykla caminon efter att ha läst detta? Kika då här.

Tillbaka