Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Nyttiga tips för att välja rätt ryggsäck till Camino de Santiago

Du har bestämt dig, du ska vandra Camino de Santiago! Nu återstår det bara att välja rätt ryggsäck och förbereda packningen för detta oförglömliga äventyr. Nedan ger vi dig några nyttiga tips på hur du packar smart!

2022-06-18

Det finns en djungel av olika ryggsäckar, av alla möjliga storlekar och märken. Men hur väljer man egentligen rätt? Många förstagångsvandrare tror att ryggsäcken egentligen inte spelar så stor roll och väljer den billigaste - utan att ta hänsyn till alla viktiga detaljer. Om du ska bära ryggsäcken själv är det väldigt viktigt att den sitter bra runt kroppen. Om du bokar med oss och vill inkludera bagagetransport längs din vandring kan du bortse från detta inlägg.

Nedanför följer några tips:

VIKTEN

Ryggsäcken ska vara lätt, när den är tom bör den inte väga mer än 1.5-2 kg. Vi rekommenderar alltid att ryggsäcken (med full packning) inte bör väga mer än 10% av din kroppsvikt. Vikten av själva ryggsäcken är en mycket viktig detalj. Försök hitta en ryggsäck som sitter bra på axlar och höfter. Sitter den rätt bär man 80% av vikten på höfterna och endast 20% på axlarna.

STORLEK

Man kan enkelt frestas av att köpa en stor ryggsäck för att kunna ta med sig så mycket som möjligt - samt köpa med sig souvenirer under tiden på leden. Det viktigaste är att välja rätt storlek, beroende på resans längd och under vilken årstid man vandrar. Om du inte vandrar under årets kallaste månader bör det räcka med en ryggsäck på 35-45 liter. Skulle du vandra mitt under vintern kan 50 till 60 liter vara mer lämpligt. Som sagt: det viktigaste är att ryggsäcken är så lätt som möjligt - bara det väsentliga bör packas ned!

SPÄNNEN

De övre spännena bör vara vadderade och korsa bröstet och axlarna för bättre stöd och fördelning av ryggsäckens vikt. För att undvika muskelskador och för en bekvämare vandring bör ryggsäcken vara fastspänd tätt mot ryggen. Just därför är det viktigt med justerbara och anpassningsbara spännen: midjebälte (för att balansera vikten), axel- samt bröstspänne och elastiska spännen för att fästa saker i är viktigt. Kolla också att ryggsäcken har spännen inuti så att sakerna inte rör sig så mycket under själva vandringen.

Nyttiga tips för att välja rätt ryggsäck på Camino de Santiago

 

VATTENTÄTT SKYDD/FODRAL

Detta brukar ingå när man köper ryggsäck och redan finnas nerpackat. Beroende på säsong är det troligt att det kommer regna åtminstone någon/några dagar under din Camino och överdragsskyddet förhindrar att din ryggsäck blir blöt och tung.

MÖJLIGHET ATT VENTILERA

Eftersom ryggsäcken bör sitta tätt mot ryggen är det viktigt att den har en ficka man kan öppna för att ventilera och undvika svett. Dessa "ventilationsnät" är vanliga i dagens ryggsäckar men kan ändå vara värt att slänga ett extra öga på.

SÖMMAR/MATERIAL

Kontrollera så att sömmar och själva materialet inte har några skavanker. Detta är delar som kommer utsättas för extremt mycket belastning, och det är viktigt att de inte är trasiga.

FICKOR

För att undvika att behöva tömma ryggsäcken helt varje gång du söker efter något är det viktigt med fickor. På så vis har du alltid tillgång till saker som används ofta: vattenflaska, solkräm, hatt/keps, mobil, m.m.

SIST MEN INTE MINST...

Prova ryggsäcken några veckor innan du börjardin Camino! Gå en full dagsetapp (på 20-25 km) några veckor i förväg med din ryggsäck och komplett packning. Således har du tid att justera om någonting känns fel. Testa också att gå med lutning, både uppför som nedför.

Sammanfattningsvis: Den bästa ryggsäcken för El Camino är en som har en kapacitet på 35 till 50 liter, är mycket lätt, har bra stöd i ländryggen samt sitter bra på axlar och höfter.

Nu är du redo för att ge dig ut på din livs Camino. ¡Buen Camino!

Tillbaka