Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Santo Domingo - gästinlägg av Ulla Nordfors

Ulla Nordfors är fotograf och författare till den populära guideboken ”Pilgrimsturer till Santiago de Compostela”, en guidebok på svenska som beskriver både den franska och portugisiska leden. Nedan kan du läsa ett litet inlägg från Ullas vandring på El Camino.

2018-05-30

El Camino slingrar sig genom landskapet i norra Spanien. Från Logroño vandrade jag genom Navarette och Najera. Där vid utfarten såg jag en skylt ”Zapatero” och jag steg in genom dörren. Det luktade gott av läder och den vänlige skomakaren Javier bytte sulor på mina läderskor medan jag väntade. Kanske är skomakaren kvar än idag… Kanske du behöver ett par nya skosnören. Finns skomakaren kvar så ta chansen till en trevlig pratstund.

Camino de Santiago i Norra Spanien.

Fortsatte genom Azofra och förbi Alto de San Anton, Poyo de Roldán och Alto de Matacón innan jag kom fram till katedralen i Santo Domingo de la Calzada.

”Jag hade hört legenden om den tyske pojken Hugonell som passerade staden med sina föräldrar. Familjen tog in på ett värdshus där en av servitriserna blev mycket förtjust i pojken. Men kärleken besvarades inte och i ilska över att blivit avfärdad gömde hon en silverbägare i Hugonells väska. Han blev då anklagad för stöld och dömd till döden genom hängning. De olyckliga föräldrarna skulle få vandra vidare själva mot Santiago de Compostela. På väg ut ur staden gick de förbi galgplatsen och då hörde de sonens röst. Han sa att Santo Domingo hade räddat honom. Föräldrarna sökte upp Borgmästaren i staden och berättade om detta mirakel. De bad om att sonen skulle benådas. Men Borgmästaren svarade hånfullt att pojken säkert var lika levande som den stekta tupp som han, Borgmästaren, hade under silverkupolen som fanns på bordet och som han hade för avsikt att äta till lunchen. När Borgmästaren därefter lyfte på kupolen så flög tuppen galande iväg ut genom fönstret. Hugonell blev frisläppt och kunde fortsätta sin vandring med föräldrarna.”

Till minne av denna legend ställdes en hönsbur med en tupp och en höna in i katedralen och staden brukar kallas ”De flygande hönsens stad”.

Ulla Nordfors gästinlägg Camino de Santiago i Norra Spanien.

Jag passade på att beskåda hönsburen i katedralen i samband med en gudstjänst. I annat fall hade jag fått betala inträde.Ulla Nordfors guidebok Pilgrimsturer till Santiago de CompostelaBeställ Ulla Nordsfors bok!

Pris: 199 kr 

Klicka här för att beställa ”Pilgrimsturer till Santiago de Compostela” på Adlibris.

Tillbaka