Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Tips för att välja rätt skor på Camino de Santiago

Valet av vandringsskor är väldigt individuellt. Det viktigaste är att du inte använder de för första gången på El Camino - utan har gått in dem i förväg.

2018-04-16

Eftersom allas fötter är olika är det svårt att säga precis vad som fungerar just för dig. Nedan följer dock några nyttiga och anpassningsbara tips:

1) Löparskor är inte ett alternativ. Efter ett tag kommer det mjuka underlaget att nötas sönder på pilgrimsledens ojämna och omväxlande terräng med stenar, rötter, m.m. 

2) Kängor eller skor? Det är upp till dig vad du tycker är bekvämast. Båda alternativen fungerar på lederna. Kängorna blir varmare men ger samtidigt mer stöd åt fotleden. Samtidigt är ett par trekkingskor luftigare och lättare (även om det idag finns kängor med bra “andningsförmåga”).

3) Fötterna måste alltid hållas torra. Det är väldigt viktigt att titta på vilken “andningsförmåga” skorna har.

4) Kolla så att skornas undersidor har bra mönster, greppar på alla slags underlag och är flexibla så du inte halkar på våta stenar. Det kan vara värt att lägga en extra slant på skor med ContaGrip-gummi som erbjuder ett klart bättre grepp på blöta, plana ytor.

5) När du provar skor, lämna lite utrymme för tårna längst fram - eftersom de troligtvis kommer att svälla under vandringen. Finns det inget utrymme för tårna kommer de att nötas mot tyget och blåsor kan uppstå.

6) Slutligen, ha alltid med rena torra sockor samt ett par andra skor du kan byta till efter att du nått dagens slutmål. 

Läs gärna även denna artikel: att ta hand om fötterna på Caminon. Samt denna om hur man packar sin ryggsäck klokt.

På sommaren bör man tänka på att skorna inte ska vara alltför varma, de ska kunna andas och vara luftiga. Några trivs med att vandra i helt vanliga träningsskor, andra i mer stadiga vandringskor med lågt skaft, eller kängor med högt skaft. Det är väldigt personligt och du måste känna efter själv utifrån egna erfarenheter. Men snåla inte med kvalitén och missa inte att gå in dem i god tid innan resan.

Här har du några tips som vi av erfarenhet vet kan vara nyttiga för ditt val:

Den ideala skon/kängan ska inte vara för lätt men inte heller för tung. Den ska vara flexibel och gärna ge ett bra stöd för fot och vrist. Kännetecknande för kängor och terrängskor som ofta används för terränglöpning/vandring är att de är lätta, flexibla och med bra stötdämpning. Sulan är stark och tar bättre upp ryggsäckens vikt än en traditionell träningsko. Ett vattentätt Gore-Tex-membran förhindrar att foten blir blöt och kan även transportera bort svett.

Vandringskängor ger vristerna ett bättre stöd när man går i stenig och ojämn terräng. Denna typ av kängor är tyngre, varmare och mindre bekväma att gå med på asfalt och jämna sträckor som det finns en hel del av. De flesta märken har stötdämpande sulor men en innersula i vandringskängorna bör man ha. Det bästa är att låta tillverka dina individuella innersulor med det stöd du har behov av.

Kängor med lågt eller medium skaft fungerar på etapper som inte har några större stigningar. Ett lågt skaftstöd ger en mer avslappnad vandring. Väljer man att vandra med löparskor måste man vara uppmärksam så att man inte vrider foten - dessutom spänner man ofta musklerna betydligt mer.

För att vandra Camino de Santiago rekommenderar vi vandringsskor (Trekking), eller skor för terränglöpning (Mountain Trail).

 

 

Tillbaka