Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Vandra caminon med barn!

Vad bör du tänka på?

2019-06-19

Att vandra pilgrimsleden med barn är en oförglömlig upplevelse som kommer bli ett fint familjeminne. En camino är för många en tillflykt och ett äventyr men med barn är det inte alltid så enkelt. Vad bör man då tänka på som vuxen?

Ålder och mognad

Det allra viktigaste att ta hänsyn till är ålder och mognad på barnen.

0 - 5 år

Små barn kan inte vandra 15-20 km per dag, så du behöver ett sätt att bära ditt barn på. Exempel på detta är med en ryggsäck eller en vandringsvänlig baggy. Om du reser med en bebis så är bärsele ett bra alternativ. Det är ett bekvämt sätt och de är designade så att din bebis både kan sova och vara vaken under vandringen utan att känna sig obekväm. Ta med en Ipad med massa kul eller pedagogiska spel och målarböcker. De är lätta och enkla att packa ner.

6 - 12 år

Se till att barnen är i god fysik form. Om de exempelvis inte är vana vid att vandra som en familj, organisera några flerdagarsvandringar för att se hur det fungerar och om de verkar uppskatta det. Bygg långsamt upp deras självförtroende och fysiska styrka. Din främsta fiende kommer vara deras brist på tålamod. Om du vill undvika "Är vi framme snart?" bör du säkerställa att ni bara går korta etapper. Uppmuntra barnen att observera djur, växter och människor. Berätta om landets natur, kultur och historia. Låt dem prata med andra pilgrimer. 

13+

Tonåringar är av ett eget slag, ingen tvekan om det. Precis som med yngre barn krävs det mycket motivation och mental förberedelse. Om barnen aldrig hört talas om en pilgrimsvandring, introducera konceptet och låt dem göra research och bli en del av planeringen av etapper och avstånd. Ge dem utrymme och egentid längs caminon. Att försöka kontrollera dem kan resultera i konflikter. Låt dem springa en del av caminon om de vill. Caminon till Santiago handlar om att finna sin egen väg och det är också väldigt säkert. Se till att de vet namnet på nästa by/ stad och nästkommande hotells namn. Det är även bra om de har en telefon så de kan nå er ifall något händer.  

 

Vilken camino ska du välja att göra med barn? 

Camino Francés är utan tvekan den mest populära leden där du finner flest cafeér och rastplatser. Denna led är därför mest passande för barn.  Eftersom att 65% av alla pilgrimer vandrar denna camino har ni även stora chanser att bekanta er med massa andra pilgrimer. Dock är Camino El Norte också ett bra alternativ, särskillt när det gäller variation. Här vandrar ni längst kusten och finner massvis av aktiviteter längs stranden (exempelvis surfing) och temperaturen är ofta härligare än vid inlandet.  

Ta hand om dig själv

Att ta väl hand om sina barn börjar med att ta väl hand om sig själv! Först då kan du ta hand om andra. Lyssna noga på din kropp, ät och drick tillräckligt och se till att få tillräckligt med vila längs vägen. 

En speciell "barncamino"

Spain is More har en särskild camino för barn: med kortare etapper, spännande aktiviteter längs vägen, barnvänliga stränder, härliga hotell (somliga med pool), vandring genom Europas vackraste zoo, ett besök på dinosauriemuseumet och en två timmar lång surflektion. Självklart anpassar vi resan för just er familj!  Se här för mer information

Tillbaka