Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Vänster eller höger - gästinlägg av Ulla Nordfors

Ulla Nordfors är fotograf och författare till den populära guideboken ”Pilgrimsturer till Santiago de Compostela”, en guidebok på svenska som beskriver både den franska och portugisiska leden. Läs ett gästinlägg av Ulla nedanför.

2018-05-07

Kom cyklandes ner till ett litet torg i Itero de Castello. Skulle jag fortsätta vägen till vänster eller till höger? Stannade och tittade mig noga omkring för att hitta en gul Caminopil.

En mycket liten man hoppade då ned från en mur rakt fram. Han sprang emot mig, ropade något om Katedral och Santiago. Mannen hade en aning vanställt ansikte och eftersom jag läst att man kunde ta med sig böner om bot för sjuka till Katedralen i Santiago så böjde jag mig ned för att höra bättre.

Då tog han tag om mitt huvud och började pussa mig. Jag blev helt överrumplad, vred på huvudet för att slippa munpussar, skrek ”no no” och trampade kvickt därifrån. Nu brydde jag mig inte om att jag inte visste åt vilket håll jag skulle. En stenig stig, en åker och till slut kom jag upp på en väg. Det hördes svag musik från ett hus en bit bort. Och tvätt hängde på en lina…

Camino de Santiago Norra Spanien

Det var så jag upptäckte Ermita San Nicholas, ett kyrkohärbärge som drivs av en italiensk kyrka. Cyklade dit och blev tilldelad den sista av de åtta bäddarna. Kommer det fler pilgrimer plockar man fram madrasser och lägger ut framför altaret.

Mitt i kyrkan var ett långbord uppdukat. Men innan vi satte oss till bords samlades vi vid altaret och fick genomgå en fottvagningsceremoni. När vi ätit samlades vi ute på kyrktrappan. Gitarr, tamburin och sång - ett av pilgrimens nyckelord, ”gemenskap” blev väldigt tydligt för mig.

Efter en god nattsömn väcktes vi av de två italienska voluntär-damerna. Frukosten var framdukad och när vi en halvtimme senare vandrade vidare ställde vi först upp oss utanför, med näsorna vända mot Santiago. Vår vandring blev välsignad och vi vandrade iväg med ett klingande ”Ultreja” i öronen.

Pilgrimsleden El Camino i Norra Spanien

Det var så typiskt, det är sådant som kan hända på Caminon. Tänk att hamna i en kyrka där det sägs att vår Heliga Birgitta övernattade på 1300-talet, bara på grund av mötet med den lille puss-mannen.

Och vid samtal med andra pilgrimer jag mötte senare insåg jag att jag inte var ensam om att ha råkat ut för honom. Kanske döljer han med flit en gul Caminopil på muren där han sitter. Kanske sitter han där än idag för att få kvinnliga pilgrimer att stanna för att söka efter en gul pil… så han får pussas lite…Ulla Nordfors guidebok Pilgrimsturer till Santiago de CompostelaBeställ Ulla Nordsfors bok!

Pris: 199 kr 

Klicka här för att beställa ”Pilgrimsturer till Santiago de Compostela” på Adlibris.

Tillbaka