Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

10 saker du inte får missa i Rías Bajas

Kustområdet Rías Bajas i södra Galicien är fyllt med smultronställen men trots detta är detta vackra område fortfarande ett okänt paradis. Här får du några nyttiga tips som hjälper dig att semestra i Rias Bajas på bästa sätt!

2023-05-27

Rías Bajas (Rías Baixas) löper från Finisterre i norr till mynningen av Miño vid den spansk-portugisiska gränsen. Det är ett kustområde fyllt av idylliska fiskebyar där man äter de läckraste fisk- och skaldjuren i Spanien - gärna ackompanjerat av det lokalodlade vita Albariñovinet. I Rías Bajas finns hur mycket som helst att upptäcka. Nedan följer några tips som du bara inte får missa! 

1) Baiona: "Hamnen till den nya världen"

Beläget vid berget Mount Boi och den mäktiga Atlanten är denna stad en av de finaste i provinsen. De omgivande gröna landskapen och muren ger den en medeltida känsla.

Den 1 mars år 1493 återvände kapten Martín Alonso Pinzón med skeppet "La Pinta" till hamnen i Baiona med nyheten om Amerika - “den nya världen”. Idag är replikan av La Pinta bara en bland massvis med sevärdheter i Baiona. Har du inte så mycket tid över följer här 5 snabba tips:

- Den gamla staden 

- La Fortaleza de Monterreal (idag ett Paradorhotell)

- La Ex-Colegiata de Santa María

- El Paseo de Mont Boi (promenadstråket i berget)

- Virxe da Roca (monument)

2) Combarro: traditionella hórreos

En vacker by att njuta av, speciellt om du gillar natur och en fridfull atmosfär. Combarro har de bäst bevarade Hórreos (en slags sydligt härbre) i området. Dessa ursprungliga “förvaringsbodar” är helt intakta och från en tid då Combarro var en av de viktigare fiskebyarna i Galicien. Bykärnan är helt i sten och alla eleganta byggnader tillsammans med det generösa matutbudet gör denna plats till ett av de bästa resmålen Rías Bajas.

3) Cambados med vinområdet Albariño

På den östra sidan av "fjorden" Ría de Arousa, en halvtimme från Pontevedra, återfinns “huvudstaden” för Albariñovinerna- Combados. Cambados är en pittoresk by mestadels byggd i granit, fylld med Pazos (historiska herrgårdar), kullerstensgator, små romantiska torg och mysiga restauranger. Cambados har alla förutsättningar för att vara ett fantastiskt resmål i Rías Baixas: en historisk bykärna, närheten till Atlanten/stränder och en superb lokal gastronomi där Albariñovinet verkligen sticker ut.

4) O'Grove

O’Grove är belägen på en halvö i den galiciska skärgården, omgiven av sandstränder, klippor och fin natur. Byn anses som en av de mest charmiga i Galicien och är ett måste att besöka. Förutom naturen finns många kulturella skatter såsom romerska villor, kyrkor, fästningar och mycket mer. Desstuom går det att spela golf då "ön" är fylld av vandringsstigar och en bra plats att ha som utgångspunkt för en kajakresa. Från utsiktsplatsen Mirador de Siradella bjuds man på en panoramautsikt över den Atlantiska omgivningarna. Detta är en populär plats för en vacker solnedgång då himlen klär sig i en explosion av färger och solen sakta försvinner över Atlanten. Ett skådespel utan dess like!

Missa inte heller den årliga skaldjursfestival som äger rum i oktober!

5) Parque Nacional de las Islas Atlánticas

Från mynningen av Arousa-"fjorden" till Vigo sträcker sig den Atlantiska nationalparken med en kedja av paradisöar - fyllda med kritvita stränder, branta klippor, vandringsleder, viktig flora och fauna samt djurliv. Öar som Ons, Cíes, Sálvora och Cortegada, erbjuder alla fantastiska möjligheter för en lyckad dagsutflykt.

Nationalparkens kronjuvel är Cíesöarna som ligger i en skärgård där många ekosystem finns representerade. Cíesöarna, som tidigare var ett tillhåll för pirater, är nu obebodda och öppna för allmänheten (endast under sommaren). För att bevara det känsliga ekosystemet får endast 4000 personer vistas på öarna dagligen. Vandringsleden "Ruta del Monte Faro" är populär och tar dig till fyrtornet som erbjuder hisnande vyer.

Efter vandringen kan du koppla av på Rodasstranden (se bild nedan), som den brittiska tidningen The Guardian utsåg till “världens bästa strand”. På Ons-ön får du inte missa de mystiska "furnas", marinagrottor i spektakulära formationer.

6) Berget Santa Tecla

Från berget Santa Tecla har du den bästa utsikten över Rías Bajas. För att få njuta av den måste du dock traska upp till kapellet som ligger 341 meter över byn La Guardia. Från toppen av Monte de Santa Tecla bjuds man på en hisnande utsikt över mynningen av floden Miño, den naturliga gränsen mellan Spanien och Portugal i norr. Särskilt vackert är det vid solnedgång! I närheten hittas också Castro de Santa Tecla, de runda stenhusen med halmtak som vittnar om Galiciens keltiska förflutna. 

7) Sanjenjo​

Detta område vid Atlanen har varit en populär semesterdestination för spanjorer i många år (främst Madrileños) och portugiser. Området är fyllt av långa sandstränder som är förvånansvärt folktomma - även under heta sommardagar. Största byn är Portonovo som fortfarande är en lugn och stilla plats att semestra på.

8) Barro

Inbäddat i naturreservatet Parque Natural del río Baros, finner vi denna pittoreska by där det enda ljud som hörs är det brusande vattenfallet. Blickar du upp mot skogen möts du av den mest intensiva nyansen av grönt som du kan tänka dig. En annan upplevelse är vinfestivalen "Fiesta do Viño" där man kan äta och dricka förträffligt.

9) Ribadumia

Ett område med ett viktigt natur- och kulturarv. Vattenkvarnar, gamla byggnader och små porlande bäckar finns det gott om och många vandringsleder låter dig uppleva allt detta på nära håll. Ribadumia är en charmig galicisk stad i Rías Bajas, perfekt att ha som utgångspunkt för din semester.

10) Catoira

I den inre delen av “fjoden” Arousa, där den övergår till floden Ulla ligger Catoira. Gastronomi, kultur, natur... Catoira är en av Galiciens mest besöksvärda byar. Höjdpunkterna inkluderar framför allt Torres del Oeste- en fästning som vaktar floden.

Om du befinner dig i Galicien i början av augusti så kommer du i Catoira kunna uppleva en berömd festival som du eventuellt hört talas om: “vikingafärden”. Lokalbefolkningen klär ut sig till vikingar och anländer till  floden på ett vikingaskepp för att återuppleva områdets förflutna. Sedan firas det stort i ett par dagar!

Som du kan se finns det mycket att uppleva i Rías Bajas... Missa inte att upptäcka detta paradis, som fortfarande är okänt för många! Behöver du hjälp, tveka inte att kontakta oss!

Tillbaka