Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

4.9

Gör Camino Lebaniego - för den läckra matens skull

Att vandra Camino Lebaniego innebär mycket mer än vackra landskap och kulturella skatter. En av de bästa anledningarna till att gå denna outforskade pilgrimsled är att man får chansen att njuta av den underbara Kantabriska gastronomin.

2018-06-13

Kantabrien, och hela Norra Spanien, har en naturnära gastronomi som består av de allra bästa råvaror. I det Kantabriska havet fångas fisk- och skaldjur, i de strömmande floderna fiskas lax och öring. Man kan tycka att det finns oändligt med gröna betesmarker där boskap går fria året runt och runt om i regionen finns små grönsaksgårdar och fruktträdgårdar. Allt detta resulterar i ett av de bästa köken i hela landet. Nedanför följer rätter du måste testa under din vandring på Camino Lebaniego:

Cocido Lebaniego (se bild ovan)

Denna mustiga gryta av kikärtor och olika typer av kött är den mest typiska rätten på Camino Lebaniego. Förväxla den inte med Cocido Montañés, som har ett liknande utseende men med andra ingredienser. Under vägens gång kommer du passerar flera mysiga matställen där du kan njuta av denna delikatess - varje restaurang har sin personliga touch och knep.

Liébana-honung 

Denna produkt har en lång traditionen i området och framställs fortfarande lokalt. “Miel de Liébana” har en särskild ursprungsbeteckning och är ytterliagere en gastronomisk höjdpunkt under vägens gång.

“Snapsen” Orujo 

Orujo from Northern Spain

En god och örtig snapsliknande dryck som skapas genom destillering av resterna av pressade vindruvor, och är omåttligt populär här. Den kan också göras som krämig och liknar då Baileys en del. Perfekt för att smälta en mättande måltid, kanske efter Cocido Lebaniego…? I Potes hålls varje år i november en Orujo-festival med traditionella spel, musik, parader, provsmakning och en mängd andra aktiviteter.

Smakrika ostar 

Ost från Kantabrien, Norra Spanien.

I Kantabrien finns tre ostar med skyddad ursprungsbeteckning: Queso de Cantabria, Quesucos de Liébana och Queso Picón Bejes-Tresviso. De två sista produceras lokalt i området vid Camino Lebaniego-leden. Att njuta av dessa är ett måste, mums!

Kött av allra högsta kvalité

Under vägens gång kommer du passera många fantastiska grillrestauranger (Asadores) där man kan provsmaka det lokala köttet. Oxe (Buey), nöt och vilt är typiskt - får du chansen, prova gärna “Carne a la Piedra” där man grillar själv på bordet över en “het sten”. Ett mycket roligt och socialt koncept att äta på! 

Klicka här för att läsa mer om Camino Lebaniego och boka din resa idag.

Tillbaka