Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Vad är en pilgrimsvandring egentligen?

Vad menas egentligen med att vandra el Camino?

El Camino betyder "väg" eller "stig" på spanska och Camino de Santiago, vägen till Santiago, eller Jakobsleden på Svenska, är i själva verket inte bara är en led. Ett stort antal leder, från alla Europas hörn har Sankt. Jakobs heliga grav i nordvästra Galicien som slutmål.

Varje år vandrar hundratusentals människor på dessa lederna. Den mest populära vägen är Camino Francés (den franska vägen) som börjar i Saint-Jean-Pied-de-Port på den franska sidan av Pyrenéerna. Den är ca 800 km lång, men långt i från alla går hela under en resa. Det går alldeles utmärkt att stanna där man själv behagar, för att komma tillbaka vid ett senare tillfälle och fortsätta sitt personliga Camino.

Anledningarna till att vandra el Camino har förändrats drastiskt genom århundradena. Ursprungligen var det en resa som kristen gärna skulle utföra i sitt liv för att få förlåtelse för sina synder och hedra Sankt. Jakob.

Den moderna pilgrimens anledningar är ofta inte religösa utan mer en strävan efter personlig utveckling och att vandra är ett av de bästa sätten att vara närvarande i nu:et. För många är Camino de Santiago en social resa som ger en chansen att möta intressanta människor och få en inblick nya kulturer.

De flesta återvänder hem med nya vänskaper och värdefulla insikter. Många gör dessutom El Camino för utmaningen, sevärdheterna, den fina naturen och träningens skull. Vad motivationen än må vara - Camino de Santiago är en omvälvande upplevelse och något som vi varmt kan rekommendera!

Under själva vandringen värderar man de mest grundläggande sakerna och börjar se det stora i det lilla. En stor kontrast till de flestas liv idag där vi har tillgång till så gott som allt vi behöver - och mer därtill. När man anländer till katedralens fot i Santiago, efter att kämpat så länge, får man känslan av att ha åstadkommit något stort.

På lederna råder en speciell atmosfär som måste upplevas, genom århundradena har många intressanta traditioner och normer skapats. Vi har samlat all information om pilgrimslederna här på bloggen, eller i Spain is Mores omfattande guidebok som varje pilgrim mottar före sin resa - vare sig den sker till fots eller på cykel. 

¡Buen Camino! 

Tillbaka