Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Vandringsstavar eller inte på caminon? Här är den kompletta guiden!

Du är kanske på väg till Santiago som pilgrim? Kanske överväger du om du ska ta med vandringsstavar?

Du kanske är på väg till Santiago som pilgrim. Kanske överväger du om du ska ta med vandringsstavar? Vi på Spain is More hjälper varje år flertalet pilgrimer på sin väg mot Santiago och vi får därför också väldigt många frågor om vandringsstavar. Nedan har vi skrivit en lista på fördelar och nackdelar med att ta hjälp av dessa. Förhoppningsvis kan vi hjälpa dig ta ett beslut.

 

Pilgrimsutrustning från förr

Innan vi kikar på fördelar och nackdelar med vandringsstavar så är det en god idé att se tillbaka lite på historien. De flesta kan föreställa sig Santiago (Sankt Jakob) med en vandringsstav i handen. För många är denna bild också föreställningen av hur en pilgrim på väg till Santiago ser ut. Men en vandringsstav gör inte en vandrare till en pilgrim, och inte heller behöver du vara pilgrim för att du att har en vandringssatv. En vandringsstav har i alla tider först och främst haft ett praktiskt syfte:

 •  Att underlätta vandringen. Vandringsstaven erbjuder extra stöttning vid de tilfällen där du utsätts för extra belastning. Huvudsakligen där stigen är dålig, ojämn och svårtillgänglig.
 • På äldre tid användes den spetsiga järnänden av staven till att försvara sig mot landsvägsrövare, falska pilgrimer,  som försvar mot vilda hundar och vargar.

Pilgrimsstaven var omkring 1400-talet en trästav något kortare än pilgrimen själv. På toppen hade den en äppenliknande form och undertill en vass järnspets.

Under 1500-talet blev vandringsstaven betydligt längre, högre än pilgrimen själv. På mitten fick staven nu ett slags runt handtag som pilgrimen kunde hålla i. Lite längre upp fanns det ännu ett handtag och högst upp på toppen av staven ännu ett grepp. På så sätt fanns det olika möjligheter för avlastning.

Från 1600-talet blev vandringsstaven ytterligare försedd med en rem mellan de två handtagen, så det kunde hängas en dryckesflaska eller ett musselskal.

 

Nutidens vandringsstavar

Idag är det praktiskt talat omöjligt att gå på Caminon utan att möta pilgrimer med vandringsstavar. De moderna vandringsstavarna har ändrat sig från tidigare. Vägarna är idag bättre och det är inte längre nödvändigt att skydda sig mot landsvägsrövare, vilda hundar eller vargar längs caminon. Caminon är faktiskt en av de säkraste ställena man kan vistas på i världen.

 

En känsla av trygghet

År 2010 åtog sig Northumbria Universitet i Newcastle en studie där 37 män och kvinnor blev mätta, när de gick upp och ned för Mount Snowdon (1085 m.ö.h). Hälften använde vandringsstavar och den andra halvan gick utan. Resultaten av studien visade att gruppen som använt stavar var mindre trötta och hade färre problem med trötta muskler i upp till tre dagar efter. Dessutom var denna grupp snabbare upp för berget. 

 

Att vandra med stavar har sina fördelar

 • När du går uppåt ger de dig en hjälpande hand.
 • Du får inte "tjocka fingrar" på samma sätt, då dina armar är i konstant rörelse och därmed hjälper till med blodcirkulationen i armar och fingrar. 
 • Du kan också vandra mer upprätt vilket är bättre för din rygg.
 •  De lättar trycket på dina anklar, knän, höfter och rygg med upp till 30%. Då summan av din börda är din kroppsvikt, din ryggsäck plus längden av dina steg när du går (här är vandringsstavarna speciellt lämpliga när du går nedåt).
 • Du får en bättre balans; inte bara när du går utan också rent bokstavligt vid de tillfällen där du har användning för den i förbindelse med svåra upp- och nedstigningar. Detta ger dig en känsla av mer kontroll och säkerhet.

Det är inte någon skam att gå med stavar på caminon - riktigt många gör det, unga, äldre...nästan alla!

De nämnda fördelarna är störst när du använder två stavar. Att vandra med en stav kan möligtvis användas som ett argument med ett historiskt belägg, men det ger rent faktiskt en obalans och en onödig snebelastning av kroppen.

Se denna video (på engelska) om korrekt användning av dina vandringsstavar: 

(Artiklen fortsätter efter videon)

 

Varför inte vandringsstavar?

Nu har vi nämnt några fördelar med att använda vandringsstavar men det finns självklart även några nackdelar:

 • Du kommer att märka i alla kroppens delar när du inte använde stavarna rätt. Det sker faktiskt ofta att människor lämnar sina stavar längs vägen.
 • Du vill gärna ha dina händer fria till andra göromål (dricka, använda din mobll, etc.)
 • Du och många andra upplever ljudet frånt savarna  irriterande. Det finns faktiskt speciella gummiknoppar som tar bort dessa ljud.
 • Att vandra med stavar är ett annat sätt att vandra på. Du måste vänja dig vid det.
 • Du upplever det mindre tufft.
 • Du använder dem "fel" och släpar dem efter dig i stället för att använda dem aktivt. 

Vad du bör vara uppmärksam på när du köper vandringsstavar:

Först och främst bör du bestämma om du vill använda en eller två vandringsstavar. Detta är faktiskt ett helt personligt val. Ofta säljs vandringsstavarna parvis men inte alltid. Vi vill dock rekommendera att använda två stavar då du annars riskerar att gå snett.  

Du kan välja mellan olika material. Aluminium är dock det vanligaste. Det är starkt, lätt och i viss grad också flexibelt. Under alla omständigheter är det ofta det billigste materialet. Titanium och karbonstavar är mycket dyrare men också lättare och starkare. Tänk på att du ska vandra med dem hela dagen och kanske många dagar i streck.

Moderna vandringsstavar är ihopfällbara, ofta i två eller tre led, så att de inte tar upp så mycket plats under transport men också så de kan anpassas i längd. Med två delar behöver du inte justera så mycket och delarna är tåligare. Med en vandringsstav i tre delar kan de packas samman smidigare under transport, till exempel under flygresor.

Handtaget: De ska naturligtvis kännas sköna att hålla i och det ska kännas avslappnande för din hand och handled när du håller fast. För de flesta människor känns det bäst om handtaget är tjockare upptill och tunnare nedtill, ovalt och går något framåt på toppen. Du bör också vara uppmärksam på vilket material handtaget är gjort av. Undgå hårdplast. Mjukare material är oftast bäst. 

 

Vad är den bästa längden för vandringsstavar?

När du köper dina nya vandringsstavar är det viktigt att välja rätt längd. Du kan räkna ut denna genom att stå upprätt och hålla ut din arm i 90 graders vinkel. Avståndet från din arm/hand ner till marken är den lämpliga längden till din vandringsstav. De flesta stavar har dock en justerbar längd på 110cm – 140cm. Vandringsstaven till kvinnor är naturligtvis kortare än till mäns. En bra sak med att ha justerbara stavar är att du därmed kan justera dem till de olika terränger du vandrar i. Det är inte detsamma att gå rakt upp i bergen som det är att gå på en rak landsväg. En längre stav när du går nedåt är definitivt en fördel och en kortare när du går uppåt. 

 

Slutsats - den ideala vandringsstaven

Att vandra med stav har en lång rad fördelar. Det är bättre för din energiförbrukning och för din kropp generellt. Och så har de en ”förebyggande” effekt i förhållande till skador, såväl akuta som de som kommer krypandes efter en tids vandring. Om du har möjlighet så använd dem gärna innan du börjar med en längre tur så att du hinner vänja dig.  

Ta första stegt mot ditt livs vandring här!

Tillbaka