Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Vem var Sankt. Jakob (Santiago el Mayor)?

Aposteln Sankt. Jakob var en av Jesus närmaste lärljungar och blev en av den katolska kyrkans första martyrer när han spillde sitt blod och dog för Jesus.

Efter Kristi död började Sankt. Jakob sprida sin tro och missionera i den nordvästra delen av Hispana (romarnas benämning på Spanien), då känd som Gallaecia.

Efter att han hade rekryterat sju män som fick uppdraget att sprida den kristna tron vidare i Hispanien, återvände Sankt. Jakob till Jerusalem för att ledsaga Jungfru Maria som låg på sin dödsbädd. Han blev torterad och halshöggs år 42 under ledning av Herod Agrippa I, kung av Judéa. Sankt. Jakob blev den förste av Jesus apostlar att lida martyrdöden.

Enligt legenden stal Sankt. Jakobs sju lärjungar hans kropp i nattens mörker och förde den med båt via Medelhavet, upp längs med den iberiska halvön till Galicien. Där anlände de genom ”fjorden” Arousa, uppför floden Ulla för landstiga i Padrón. De la hans kropp i en helig sarkofag och började sin färd mot den plats vi idag känner som Santiago de Compostela.

Det var inte förrän drygt 800 år senare, år 813, som hans kropp hittades i den galiciska skogen. Bredvid fanns en skrift som löd: ”Här vilar Jakob son av Sebedaios och Salome”. 

Den religiösa mannen som hade funnit hans kvarlevor efter en gudomlig uppenbarelse, rapporterade fyndet till konungen av det galiciska-asturiska riket: Alfonso den andre av Asturien. Kungen besökte platsen och utsåg senare Aposteln Sank. Jakob till rikets skyddshelgon och lät uppföra ett kapell i hans namn.

Nyheten om den heliga graven och om aposteln Sankt. Jakob spred sig som en löpeld över hela Europa. Den kom att bli en symbolen för den spanska Reconquistan - återerövringen av den iberiska halvön som var under morisk ockupation. Konungen av Asturien hade blivit en av de första att pilgrimsvandra till Santiago el Mayors grav via den led som idag kallas Camino Primitivo - den ursprungliga vägen.

Codex Calixtinus är ett slags från manuskript från 1100-talet som anses vara den första ”guideboken” till Camino de Santiago. Den bevarades i Santiagos katedralen fram till 2011, då den stals av en tidigare anställd som höll den gömd fram tills polisen hittade den 12 månader senare. Den består av predikningar, psalmer, mirakel, liturgiska texter, musikstycken samt berättelser om aposteln Sankt. Jakob liv och pilgrimsleden.

Autenticiteten av aposteln Sankt. Jakobs kvarlevor har genom åren skapat många livliga debatter och resulterat i noggrann forskning. Den långa resan, och de svårigheter som den skulle ha inneburit, är bara några frågetecken i en historia fylld av legender, skrönor och skriftliga källor. I vårt tycke är detta något som bidrar med mystik till Camino de Santiago och gör vandringen ännu mer speciell. 

Tillbaka