Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Santiago de Compostela-pilgrimens huvudstad

Pilgrimsvandringen på caminon har ett slutmål-Galiciens vackra stad Santiago de Compostela

2022-12-20

Santiago de Compostela är alltid värt ett besök - som pilgrim eller ej

Santiago de Compostela tar varje år emot över 200.000 pilgrimer som vandrat genom det nordliga Spanien till denna helige stad. Men staden har också något att erbjuda för de mindre aktiva.

Nere i kryptan under högaltaret finns förklaringen till det hela: en lilten dekoreread silverkista som man påstår vara de jordiska rester av Sankt Jacob – eller på spanska, Santiago.

Utan innehållet i kistan hade varken katedralen eller staden Santiago de Compostela varit känd. Ingen pilgrimsled genom Nordspanien och många av de småbyar, som vuxit fram längs lederna hade inte existerat.

 

Upplev rökelsekaret El Botafumeiro

Störst är upplevelsen när katedralens gigantiska rökelseskarEl Bofafumeiro, (enligt uppgift världens största), sätts igång. Åtta män svingar rökelseskaret, som far runt under taket med en hastighet upp till 68 km/h. Under de heliga åren, då det kommer särskilt många pilgrimer, är rökelseskaret i bruk dagligen. Annars är det endast under särskilda högtider. 

Katedralen är stadens hjärta och själ och Santiagos absoluta centrum är platsen framför katedralens huvudingång, Plazo do Obradoiro.
Santiago de Compostela sattes upp på UNESCO’s lista över världens kulturarv år 1985.

Tillbaka