Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Kollektivtrafiken i Spanien

Spaniens kollektivtrafik fungerar utmärkt och erbjuder flera alternativ att ta sig runt på

2019-09-02

Organiserad, pålitlig, bekväm och dessutom billig!

Spaniens kollektivtrafik är välorganiserad och erbjuder massvis av alternativ att ta sig runt till landets alla hörn. Spanien är ledande i Europa och nummer två i världen om vi pratar höghastighetslinjer: 2,665 kilometer som idag används och ännu mer framöver! Spanien har även den längsta höghastighetssträckan, från Barcelona till Malaga som är inte mindre än 1,121 kilometer lång. Höghastighetstågen från  "AVE" (Alta Velocidad Española) färdas över landet i en hastighet på 300 km / timmen och erbjuder dig som resenär en bekväm upplevelse.

 

Buss i Spanien

För de som vill resa lite billigare i Spanien finns bussar. Bussarna är inte alltid det snabbaste alternativet men absolut det biligaste. En bussbiljett kostar omkring 8 euro per 100km och kvaliten i bussarna är hög. När du reser i de s.k. "coaches" reser du i en buss med luftkonditionering och TV. Det finns såklart även "vanliga" bussar precis som i alla länder. Du kan också resa till de mer avlägsna byarna och regionerna med buss. Särskilt i de bergiga områdena föredras buss framför tåg. De regionala bussarna i Spanien ägs av olika privata företag och informationen om kollektivtrafiken är därför en smula kaotisk. Varje bussbolag är ansvarig för sin egen information. Därför saknas ibland information vid hållplatserna och ibland är de inte uppdaterade på länge.Tips: kontrollera alltid bussens nummer, ankomst och avgångstid i förväg. Du kan köpa bussbiljetter på busstationen eller online upp till en månad i förväg. Nästan alla bussbolag har en hemsida med reseinformation men dessvärre oftast bara på spanska. 

 

Tåg i Spanien

 

Renfe

Att resa med tåg i Spanien är både billigt och bekvämt. Långdistanstågen i Spanien är snabba, bekväma och punktliga. Renfe är det statliga spanska järnvägsföretaget och erbjuder långdistanståg (de s.k. Tren de Larga Distancia), medeldistanståg (Tren de Media Distancia) och pendeltåg (Cercanias) som åker mellan de större städerna i Spanien. Dessutom kör Renfe även höghastighetstågen AVE och de internationella TALGO / TALGO 2000-tågen. De flesta tåg är uppdelade i "Preferente" (1st klass) och Turista (2 klass). Det bästa är att köpa biljetterna på stationerna. Med de s.k. Promo-biljetterna kan du få upp till 70% rabatt beroende på tåg. Villkoren är att du inte kan avboka eller välja ditt säte själv. Du kan köpa dessa online eller i kassorna på stationen. Du kan köpa RENFE-biljetter på stationen eller online via www.renfe.com.

Feve

Feve är det längsta smalspåriga nätverket i Europa. Med ett område på​1,192 km och inte mindre än 400 stationer och hållplatser. Spåren leder mellan regionerna Galicien, Asturien, Kantabrien, Baskien, Kastillien och León och Murcia. Det finns Feve Cercanías (pendeltåg) hubbar i varje region. En exklusiv service från Feve är en 650 km lång linje,Transcantábrico, som färdas hela sträckan längst Spanien norra kust och förenar städerna San Sebastian, Bilbao, Santander, Oviedo och Ferrol. Dessa tåg är planlagda som en semesterservice och är utrustade med badrum, loungar och resturanger och resorna varar oftast i 8 dagar/7 nätter. En fantastisk upplevelse! Läs mer om våra lyxtågresor på räls här! En av de längsta reguljära (ikketuristiga) Fevetåg går mellan León och Bilbao (en resa på cirka 7 timmar).

Att utforska Spanien ombord på ett tåg

Hos Spain is More kan du välja mellan inte mindre än fyra olika tågresor. Transcantabrico är en av de lyxigaste tågupplevelserna i världen (se ovan). Expreso de la Robla tar dig från Bilbao genom bergstopparna i  Picos de Europa till León alternativt längs kusten till Gijón. Varje sovkupé har ett eget badrum och priset inkluderar alla måltider ombord. Före och efter tågresan spenderar du en natt i vackra hotell utvalda av oss. Vill du veta mer om våra tågresor? Klicka här.

Tillbaka