Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Res till det vilda, romantiska norra Spanien och upplev paradiset på Parador-hotellen

Spanien är så mycket mer än dess välkända semesterorter och turistområden. Som besökare i Spanien behöver man inte resa långt från Medelhavskusten för att upptäcka att landsbygden i Spanien har något helt annat att erbjuda

2023-12-05

Nordspanien, det område som omfamnar Biscayabukten i norr och sträcker sig mellan Pyrenéerna i öst och den vilda atlantkusten i väst, är nästan som ett eget land i sig. Ett område rikt på underbar natur.

Picos de Europa, den enorma bergskedjan längs kusten, är ett extraordinärt naturreservat, hem till björnar, vargar och örnar. Det är också en region rik på historia: här började kampen mot de moriska inkräktarna i slaget vid Covadonga.

Pamplona är staden för det berömda årliga tjurfäktningsevenemanget under sommarfestivalen San Fermín. Här ligger vackra kuststäder som San Sebastian och Bilbao, där man kan uppleva det futuristiska Guggenheimmuseet. Vad som gör norra Spanien särskilt attraktivt för utländska besökare är dess rika kulturarv och den autentiska atmosfär som man finner här. Om du trodde att du kände till Spanien, besök då norra Spanien. Här är världen en helt annan, på inget sätt sämre än söderut - bara annorlunda, på sitt alldeles speciella sätt.

Området är perfekt för en bilsemester, för en roadtrip. Avstånden är korta, naturen är oerhört varierad och infrastrukturen är toppklass. Och framför allt kör människor här mycket artigt. Den perfekta semestern i norra Spanien kan utformas på många sätt, men om du vill göra det med stil och komfort rekommenderas definitivt en rundtur till de olika Parador-hotellen. Den berömda hotellkedjan finns i byggnader med historisk eller kulturell betydelse.

Här är ett urval av de bästa Parador-hotellen i norra Spanien:

 

Santiago de Compostela, Galicien

Det femstjärniga Hotel Hostal dos Reis Católicos var ursprungligen ett pilgrimshospital som byggdes 1499 av Ferdinand och Isabella (de katolska monarkerna) för pilgrimer som reste till fots för att besöka katedralen som sägs vara aposteln Jakobs grav.

Hotellet betraktas allmänt som ett av världens äldsta hotell och är ett av de mest kända Parador-hotellen. Det ligger vackert vid Plaza do Obradoiro, precis bredvid den berömda romanska katedralen med sin barockfasad i hjärtat av den gamla staden.

Parador de Santiago

Fuente Dé, Picos de Europa

För en riktig flykt från vardagen är det svårt att slå en vistelse på detta utmärkta hotell i hjärtat av den underbara och orörda bergskedjan Picos de Europa. Paradoren är omgiven av ängar, skogklädda sluttningar och branta klippor och ligger vid foten av linbanan som leder till den magnifika utsiktspunkten Áliva, där världen ser helt annorlunda ut.

I området kan du njuta av alla tänkbara former av bergsturism, som vandring och mountainbike. Parador de Fuente Dé är också en idealisk bas för att utforska de pittoreska byarna och de gamla klostren i regionen.

Cangas de Onis, Asturien

Den fantastiska fyrstjärniga Parador de Cangas de Onis var en gång ett medeltida kloster vid namn San Pedro de Villanueva. Det ligger vid stranden av floden Sella, vid foten av Picos de Europa, mellan Oviedo och Santander, en kilometer utanför den lilla staden Cangas de Onis. I och omkring Cangas kan du delta i många aktiviteter som vandring, fiske, ridning, kanotpaddling och mountainbike. Asturiska rätter som erbjuds på restaurangen inkluderar Pote Asturiano, Fabada (en gryta med bönor och kött) och lokala ostar som Cabrales och Beyo, allt sköljt ner med den regionala specialiteten - Cidra.

Spain is More är stolt över att vara en 'utvald partner' med Paradores. Vårt samarbete innebär att vi kan erbjuda dig boende och skräddarsydda rutter till fördelaktiga priser på alla Parador-hotell i Spanien

Santillana del Mar, Cantabria

Parador de Santillana Gil Blas är beläget i ett ursprungligt hus från 1600-talet. Hotellet ligger på huvudtorget i Santillana del Mar, en av de mest attraktiva och välbevarade gamla byarna i Spanien - och bara en kort bilresa från Santander.

Denna parador är en idealisk bas för att utforska Cantabriens kust, de majestätiska bergen i Picos de Europa och de världsberömda Altamira-hålorna med sina förhistoriska grottmålningar.

León, Kastilien och León

Hostal San Marcos, Parador de Leon, är beläget i ett fantastiskt kloster från 1500-talet och som ett femstjärnigt hotell är det en av de mest extraordinära platserna att bo på i Europa. Leon är en vacker gammal stad med flera enastående renässansbyggnader.

Besökare kan fortfarande se resterna av de romerska och medeltida stadsmurarna, och andra anmärkningsvärda monument inkluderar den gotiska katedralen, Palacio de los Guzmanes (säte för provinsparlamentet) och Casa de Botines, ett tidigt exempel på arkitekten Antoni Gaudís extraordinära arbete.

Lokala rätter på paradorens restaurang inkluderar cocido maragato (en gryta med kikärter, fläskkött, nötkött och grönsaker, serverad med tunna nudlar i buljong), ancas de rana (grodlår) och cecina (torkat kött från regionen).

Parador de Leon

Ribadeo, Galicien

Parador de Ribadeo är ett galiciskt palats med utsikt över den fridfulla Ribadeo-flodmynningen. Detta fyra-stjärniga hotell är den perfekta basen för alla som är intresserade av aktiviteter som fiske, segling och golf - den närmaste golfbanan är bara två kilometer bort - medan de berömda katedralerna ligger bara sju kilometer bort för de som vill koppla av.

Santo Domingo de la Calzada, La Rioja

Parador de Santo Domingo Bernardo de Fresneda är ett trestjärnigt hotell i ett kloster från 1500-talet i Spaniens berömda vinområde, söder om Bilbao. Det ligger på den gamla pilgrimsleden till Santiago de Compostela och är inom räckhåll för San Sebastian.

Parador de Argómaniz, La Rioja

Denna parador är ett förstklassigt fyra-stjärnigt hotell i hjärtat av La Rioja, vinregionen. Det är ett praktfullt renässanspalats som tittar ut över de vackra slätterna i Álava. Napoleon övernattade här 1813 före slaget vid Vitoria (stadens namn Vitoria antyder att Napoleon förlorade slaget mot hertigen av Wellington och den franska närvaron i Spanien avslutades).

Kunglig måltid: Den imponerande källarrestaurangen på Hostal dos Reis Catolicos

Parador de Hondarribia, Baskerlandet

Fyra-stjärniga parador är inrymt i ett slott från 1000-talet, ursprungligen byggt av kung Sancho II i Navarra. Den baskiska staden Hondarribia (känd som Fuenterrabia på spanska) ligger på en halvö nära gränsen till Frankrike, mellan San Sebastian och Biarritz. Bakom slottets tjocka murar finns paradores praktfulla interiör med sin vackra innergård, träbjälkar och bågar samt en imponerande samling av kanoner, lansar och rustningar.

Parador de Hondarribia

Parador de Pontevedra, Galicien

Det fyra-stjärniga Parador Pontevedra är inrett i ett vackert renässanspalats i den charmiga gamla galiciska hamnen (Columbus Santa Maria byggdes en gång i Pontevedras varv). Paradores palats härstammar från 1500-talet, strax efter Columbus tid, och var en bostad för grevarna av Maceda. På sommaren kan du äta på terrassen, och året runt serverar restaurangen lokala fisk- och skaldjursrätter som pulpo feira (bläckfisk kokad i olivolja, paprika och salt) eller läckra desserter som filloas (lokala crêpes).

Tillbaka