Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Picos de Europa - 5 platser du inte får missa

Norra Spaniens bäst bevarade hemligheter

2018-05-25

Bergsmassivet Picos de Europa är förhållandevis okänt bortom Spaniens gränser, trots att några av de bästa naturupplevelserna i Spanien hittas just här. Istället går turistflödet till Pyrenéerna och de flesta besökare stannar vid bergsområdet vid den fransk-spanska gränsen. De som fortsätter mot Biscayabukten anländer till Picos de Europa från öster via Santander. De naturliga stoppen för dessa besökare är byar som Potes och Cangas de Onís. Det är också fullt berättigat, då dessa bergsbyar också är bland våra favoriter, som vi rekommenderar året runt.

Den södra delen (León-sidan) av nationalparken Picos de Europa är mindre känd än områdena i Asturien och Kantabrien. Det beror inte på brist på vackra landskap utan snarare bara på grund av sämre infrastruktur, och det gör området ännu mer attraktivt.

Om man önskar ha de vackra bergen och samma överväldigande natur (nästan) för sig själv, bör man också uppleva Picos de Europa från sydsidan - från León-regionen. Picos de Europa är en skyddad naturpark och var det första området i Spanien som blev deklarerad nationalpark, för hela hundra år sedan (1918). Nationalparken består av tre stora bergsmassiv som sträcker sig genom regionerna Kantabrien, León och Asturien.

Om det är något som kännetecknar Picos de Europa, är det närheten till havet. På vissa platser skiljer det endast 15 km mellan hav och berg. Detta erbjuder en del unika semestermöjligheter där man till och med kan tillbringa förmiddagen på stranden - för att på eftermiddagen befinna sig tusentals meter över havet uppe bland snöklädda bergstoppar.

Picos de Europa Norra Spanien

En annan av bergskedjans fördelar är storleken, den är egentligen inte så stor, endast omkring 550 km2. Den består av 14 toppar som överstiger 2.600 meter och ytterligare 40 toppar på omkring 2.500 meter, ungefär 250 toppar är 2000 meter höga. Detta kanske ger dig en uppfattning om den spektakulära karaktären på detta område. Inbäddat i detta “vilda” naturområde finns oändligt med pittoreska småbyar där tiden tycks ha stannat för många år sedan. Men det har den inte... inte minst på den gastronomiska fronten. Området är ett “mekka” för matentusiasten och gastroturism. Flera av Spaniens mest kända och bästa delikatesser kommer härifrån, såsom ost (testa Cabrales), chorizo, nötkött, primörer och mycket mer. Det lokala köket är riktigt bra!

Den omväxlande naturen och traditionerna långt ifrån motorvägar, buller och större städer, gör området till en perfekt semesterdestination. Även om området bara ligger ca.1,5 timmars bilresa från León är kontrasterna stora och man ges möjligheter till en riktigt drömsemester.

I denna blogg fokuserar vi på Picos de Europa från León-sidan, "Det okända" eller "Nya" Picos, som det även kallas för ibland. Här följer 5 platser/upplevelser du INTE får missa på den södra sidan av Picos de Europa:

1) Mirador de Panderruedas

Från denna utsiktsplats har man en vidunderlig utsikt över Picos de Europas toppar och gröna dalar. Härifrån är är det enkelt att vara en proffsfotograf! Det är så vackert att ögonen knappt kan stirra sig mätta.

2) El Lobos Chorco

Besök en traditionell vargfälla. En gång i tiden fanns det en stor population av vargar i området och man använde denna typ av karakteristiska fällor. För att fånga vargarna byggdes brunnar (“chorcos”), dit de lurades in och föll ner. Fällorna förbjöds senare men de är värt ett besök eftersom dessa är ett viktigt kulturminne för området.

3) Vandringsleden Ruta de Cares

Detta är utan tvekan ett av de bästa sätten att njuta av Picos de Europa. Besök den spektakulära Cares-dalen omgiven av taggiga toppar och bedårande vyer. Långt nere i ravinen flyter en smaragdgrön flod harmoniskt fram. Dalen är känd som "den gudomliga klyftan" och Cares-leden anses som en av de vackraste vandringsstigarna i Europa. En av etapperna på vår individuella vandringsresa i Picos de Europa går just på Ruta de Cares.

Vandringsleden Ruta del Cares Norra Spanien

 

4) Byn Riaño

Idag kan man endast besöka den nya byn Riaño. Den gamla ligger under vattnet i den stora reservoaren. Byn är vackert omgiven av den stora sjön och en bra utgångspunkt för en semester i Picos de Europa.

5) Dalen Valle de Valdeón

Slutligen rekommenderar vi att besöka de 8 byarna som tillsammans utgör Valdeón-dalen. Området är den perfekta platsen för storslagen vandring eller cykling i bergen. Njut av fina vyer, andas in frisk bergsluft eller prova det lokala köket.


Vi hoppas att detta inlägg har inspirerat dig till att besöka “det nya” Picos de Europa. Ett av de bästa sätten att uppleva detta område på är med Mountainbike (MTB). Just därför har vi tagit fram en Mountainbike-resa som kommer tillfredsställa även den mest inbitne cykelentusiasten. Om MTB inte är något för dig, kan du uppleva Picos de Europa genom vår individuella vandringsresa, som Spain is More erbjudit och utvecklat sedan flera år tillbaka. Under vandringsdagarna besöks Picos de Europas mysigaste, vackraste och mest genuina byar.

Att upptäcka Picos de Europa med en grupp, kanske som företagsresa med teambuildning-inslag, med vänner och familj, eller skolklassen är också ett alternativ. Vänligen kontakta oss med era önskemål så återkommer vi med reseförslag. 

Tillbaka