Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Pilgrims of León: Eric från Holland

(#POL) Eric från Holland kom förbi vårt kontor och över en kopp kaffe pratade vi om varför han vandrar Camino de Santiago. Han går för mycket god anledning - för välgörenhetens skull. Läs mer nedanför.

2018-04-06

Först och främst, berätta varför du gör el Camino?

– Jag har alltid velat gå Camino och samtidigt ville jag göra något för välgörenhet. Först tänkte jag mig volontärarbete, men beslöt mig sedan för Caminon. Samtidigt som jag går Camino de Santiago samlar jag in pengar för tre välkända välgörenhetsorganisationer som hjälper utsatta barn. Barn är väldigt viktiga för mig och jag och min fru har adopterat 4 stycken. Hittills har detta projekt gått okej. Mitt mål är att samla in 20.000 euro och folk är välkomna att donera pengar fram till 1 juli 2018. Se länk längst ner.

Hur har din Camino-upplevelse varit hittills? 

– Jag började i Saint-Jean-Pied-de-Port den 14 mars och har haft dåligt väder. Första dagen var jag tvungen att gå 10 timmar på grund av vädret. En gång var jag tvungen att skydd bakom en klippa på grund av mycket hård vind. I Navarra möttes jag av 1 meter snö. I Holland har vi inga större berg så det var något av en omställning. Jag hade tränat i förväg men det går inte att jämföra terrängen i Holland med den här. Men ju mer jag går desto lättare går det. 

Många som vi pratat med säger att El Camino redan påverkat deras liv. Är det så för dig också?

– Den känslan har ännu inte infunnit sig, men på något sätt kommer den definitivt att förändra mitt liv. Det är så trevligt att vandra här och man bjuds ständigt på upplevelser. En av mina anledningar till att gå Caminon var att jag ville vara ensam ett tag, utan människor omkring. Om man går på egen hand kan man verkligen ladda batterierna och reflektera över sitt liv. Men att säga att El Camino har förändrat mitt liv är svårt att säga i detta ögonblick. Kanske när jag gått hela leden och väl är hemma igen. Just nu ser jag ingen förändring, jag är ju i mitt i vandringen - i mitt eget “flow”. 

Har det funnits dagar då du verkligen inte vill gå?

– Jag har faktiskt velat stiga upp och gå varje dag. Ibland väl ute på leden har jag tänkt: “jag önskar vädret hade kunnat vara lite bättre”. Annars är det helt okej.

Så du går ensam på leden?

– Jag älskar att gå ensam, men självklart träffar jag många människor utmed leden. Med några har jag gått tillsammans med och träffat dem åter några dagar senare. Jag har till exempel gått tillsammans med en präst från Amerika. Detta var under två etapper med riktigt dåligt väder, och det var skönt att gå tillsammans med någon då.

Jag har också träffat en trevlig kvinna från England, hon är 70 år, har en pacemaker och får inte gå mer än 15 km per dag. Hon är författare och har skrivit ner våra intressanta konversationer. Hon kommer även hjälpa mig så att fler människor får upp ögonen för mitt välgörenhetsprojekt. Hon är en fantastisk fin människa, som jag kommer hålla kontakten med. Man träffar också mycket folk på kvällen under middagstid och nästa dag går alla sin egen väg igen. Vilket är fascinerande för mig. 

Vad har överraskat dig med El Camino? Positivt och negativt?

– Vädret har varit väldigt nedslående för att vara i mars. Naturen är vacker men ibland lite enformig. Å andra sidan är jag mycket positivt överraskad av gästfriheten, det fantastiska matutbudet och hur många koreaner som vandrar Camino de Santiago. Och hur lätt det är att släppa alla tankar och bara vara närvarande i nu:et.

Har du några tips för andra pilgrimer? 

– Det är en bra fråga, att gå Caminon är en väldigt personlig sak. För mig är det viktigt att ha en privat sfär efter en dag på leden så jag gillar att bo på charmiga hotell och inte på “Albergues”. Andra tips: gå inte mer än kroppen klarar av och var försiktig i brant terräng när det är blött och halkigt ute. 

Och ditt bagage? Packade du för lite eller mycket? 

– Mitt bagage transporteras av Spain is More, vilket jag är mycket nöjd med. Jag har endast en liten dagsryggsäck där jag har med det viktigaste: vatten, första-hjälpen-kit, handskar, m.m. Ett litet tips, glöm inte att ta med handskar, hatt/keps, en bra “poncho” (för regn) och trekking-byxor. Det är väldigt viktigt.

Planerar du att göra ytterligare en Camino? 

– Ja, jag skulle gärna komma tillbaka med min fru och kanske gå den Camino Portugúes (portugisiska vägen) eftersom den är relativt lättgången och mycket naturskön. 

Tack för att du tog dig tid Eric. Vi önskar dig lycka till med ditt välgörenhetsprojekt. ¡Buen Camino!

Klicka här för att se välgörenhetsprojektet (på holländska).

Tillbaka