Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Pilgrims of León: Linda från England

(#POL) Idag pratar vi med Linda från England, som har pilgrimsvandrat på Camino Francés (den franska vägen) två gånger. Genom intervjun får vi ta del av många värdefulla insikter från någon som har gått på pilgrimsleden och haft tid att reflektera över upplevelsen. Läs vidare!

2018-04-01

Hur fick du idén att gå Camino de Santiago?

– Jag arbetade som volontär i Polen när jag först hörde talas om El Camino och jag gillade verkligen det jag hörde. Ett tag senare hittade jag ett jobb i León där Camino Francés passerar, och det kändes som att det var menat att jag skulle gå den. Hittills har jag gått sträckan Ponferrada till Sarria på 4 dagar under påsken, och från Roncesvalles till Burgos i september vilket tog mig 12 dagar. Den sista vandringen var för att fira min 60-årsdag!

Hur förberedde du dig?

– Jag tränade ingenting och tog dessutom med helt fel ryggsäck. Det var en dagsryggsäck som var väldigt obekväm. Den var också för liten, så tillslut gick jag med 2 packpåsar istället: en framför kroppen och en på ryggen, haha. Även de kläder jag tog med mig vägde för mycket. Under min första Camino fick jag många tips från andra pilgrimer så nästa gång packade jag mycket bättre och effektivare.

Vad förvånade dig mest med Camino de Santiago?

– Jag blev positivt överraskad över hur lätt det var att finna vart att gå, skyltningen på Camino Francés (den franska vägen) är riktigt bra. Det fanns små gula pilar överallt, omöjliga att missa. Å andra sidan var de två guideböckerna jag bar med mig nästintill värdelösa.

Hur mycket connectade du med andra pilgrimer?

– Jag märkte faktiskt hur det fanns 2 olika El Camino. Den spanska Camino och en mer ”turistig” Camino för utlänningar. Jag upplevde skillnaderna tydligt eftersom jag gick med en spansk vän under 2 dagar. Till exempel dras utlänningarna alltid till skylten ”pilgrimsmeny” vid lunchtid och detta är i princip alltid samma mat. Samtidigt gick spanjorerna till de lokala barerna för både bättre och billigare mat. Jag märkte också att äldre icke-europeiska pilgrimer brukar hålla ihop, medan äldre europeiska pilgrimer gillar att umgås mer med folk i alla åldrar. De yngre umgås med alla. :-)

Ångrade du att du inte packade med något?

– Jag gick ensam på Camino Francés, så kanske en liten midjeväska under jackan för att förvara pengar i.

Hur bodde du under dina pilgrimsvandringar?

– Under båda mina vandringar provade jag att sova i ett ”Albergue” (härbärge) den första natten. Jag var tvungen att byta till ett privat rum i hotell eftersom jag inte kunde stå ut med snarkande män. På härbärgena börjar många också att gå upp ett par timmar innan gryningen, det prasslades och packades vilket stressade mig eftersom det fick mig att tänka: "Jag måste också gå upp och börja gå”. Så jag bokade hotell för att ha lite mer privat utrymme, vilket var fantastiskt.

Egentligen är den svåraste delen med att gå Caminon att hitta en plats att sova på, speciellt om du inte talar spanska och går på sommaren. Eftersom jag gick med en spansk vän i 2 dagar så vet jag processen: om du inte anländer före kl. 14:00 håller de inte din bokning eftersom rummen ändå kan fyllas upp. Att mejlen härbärgen i förväg var också krångligt eftersom de ofta inte svarar.

Tidigare nämnde du en midjeväska för att förvara pengar. Är det säkert att gå Camino de Santiago?

– Ja, jag tycker att det är säkert att gå, speciellt under högsäsongen då du ser pilgrimer överallt. Men mina söner var oroliga för mig och de hörde av sig varje dag för att se så att jag var okej. Först och främst trodde de att jag inte skulle klara att gå så långt varje dag - och att det inte var säkert att gå själv på den spanska landsbygden. Men allt gick så bra.

Planerar du att göra ytterligare en Camino?

– Ja, jag funderar på att gå Camino del Norte (den norra kustnära vägen). Jag skulle också vilja göra hela Camino Francés, börja i franska Saint-Jean-Pied-de-Port och gå till Santiago och sedan fortsätta ut till Finisterre vid den galiciska kusten. Jag förstår verkligen varför folk vill göra El Camino mer än en gång!

Vilka är de viktigaste råden du kan ge till någon som vill göra Camino de Santiago?

– Gör det bara! Det spelar ingen roll hur många böcker du läser på förhand, det viktigaste är att bestämma sig och ta ett första steg. Smörj fötterna med vaselin för att undvika skavsår. Använd inte mobilen så mycket. Fråga inte efter WiFi överallt, utan prata med varandra istället. Jag förvånades verkligen över hur många som inte kunde släppa mobilen och bara vara närvarande i nu:et. För mig är själva poängen med att göra Camino de Santiago att släppa alla dessa saker och sakta ner. Om du ständigt är på sociala medier och/eller läser nyheter hemifrån ger du dig själv inte chansen att tänka, reflektera och bara vara. Och du kan inte hitta dig själv.

Tack för pratstunden Linda, vi önskar dig all lycka i livet och hoppas du finner tid för mer Camino-vandringar i framtiden!

Tillbaka