Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Transcantábrico Gran Lujo: En Lyxig Reseberättelse på Spåren Genom Norra Spanien

Stig ombord på Transcantábrico Gran Lujo och ge dig ut på en äventyrlig tågresa genom norra Spanien

2019-10-17

En reseberättelse från Transcantabrico Gran Lujo

- en av världens mest lyxiga tågresor.

(Berättelsen är från 2019-programmet, som sedan kan ändras)

Denna kulinariska tågresa började i augusti med en guidad tur i San Sebastián, som vaknade upp i en strålande, välkomnande atmosfär och var full av människor som var på väg till stränderna Ondarreta, La Concha och La Zurriola. Passagerarna ombord på Transcantábrico Gran Lujo, huvudpersonerna i detta femstjärniga turistäventyr, blev avsläppta vid Hotel de Londres y de Inglaterra, som byggdes på 1800-talet och har utsikt över bukten. Det historiska hotellet har under åren haft många kändisar som gäster.

Det är lunchtid och de berömda pinchos-barerna i Pescadería-gatan i San Sebastián lockar. Det här markerar den kulinariska starten för gruppen, följt av varm krabbsallad, grillad rödspätta med orio-sås, biff och ostkaka.

Resan börjar: Resenärer, till Transcantábrico! Promenaden genom Bella Easo, som San Sebastián också kallas, besöket till basilikan Santa María del Coro och de numrerade balkongerna på Plaza de la Constitución markerar början på en turistagenda som senare på dagen kommer att ta resenärerna till det kosmopolitiska Bilbao.

Den eleganta bussen, som kommer att vara vår följeslagare de kommande dagarna, stannar vid instigningspunkten för världens mest lyxiga tågkryssning, som går från den 23 mars till december och täcker sträckan mellan San Sebastián och Santiago och vice versa med smalspåriga järnvägar. Denna åtta dagar långa och sju nätters upplevelse är utformad för att tillfredsställa kunder som vill kombinera gastronomi med en trevlig fördjupning i Spaniens gröna kulturarv. Dessa kunder är både inhemska och utländska resenärer, med en nästan 50/50 fördelning beroende på säsongen, och de vill njuta av det norra landskapet samt rätter som solomillo i Cabrales-sås och galicisk skaldjursplatta, medan de utforskar platser som Guggenheimmuseet, provar en asturisk fabada och Gran Bouquet-cider, och besöker Altamira-grottorna och Asturiens berg, Picos de Europa.

Ombord på tåget rullar vi vidare

Tåget rör sig långsamt längs Kantabriska kusten med en hastighet av 45 kilometer i timmen, vilket ger passagerarna möjlighet att beundra de vackra och varierade detaljerna i landskapet samt det rika arvet som är tillgängligt för resenärer från platser så olika som Ibiza, Katalonien, Navarra, Guadalajara, Madrid och till och med Tasmanien (Australien).

Vi anländer från San Sebastián till Bilbao med buss för att gå ombord på tåget och övernatta i Villasana de Mena. Den första middagen på kryssningen serveras på restaurangen Ibaia i Gordexola, i Vizcaya-området. Rätter som baskisk tomatsås, torsk i pilpil-sås och panchineta serveras. Gruppen tillbringar sin första natt i en tågsvit. För att underlätta sömnen är det ordnat så att tåget stannar under natten på smalspåriga stationer längs vägen. Lugnt och utan nattlig trafik eller störningar.

På morgonen kan de som vill äta frukost göra det mellan kl. 8.30 och 9.30 i matsalen, som ligger bredvid en restaurangvagn utrustad för att servera måltider för turistresor, konferenser eller affärsresor. Tåget börjar röra sig kl. 8 på morgonen. Här börjar den sensuella förföringen. Medan man fortfarande ligger i sängen och njuter av mjuka lakan kan passageraren fördjupa sig i betraktandet av de skiftande nyanserna av det kantabriska gröna genom svitens fönster.

Køkkenvogn Transcantabrico

Frukosten kan väljas från en buffé eller beställas à la carte. Uppmärksamma och leende servitörer välkomnar passagerarna i matsalen, där passagerarna gradvis lär känna varandra. Nationella och utländska tidningar och en samling romaner kompletterar biblioteket i denna mobila fästning. Före kl. 10 stiger vi ombord på den bekväma följebussen som tar oss till Guggenheimmuseet utan trängsel eller väntan. Det uppskattas mycket. Resenärer utforskar de olika utställningsrummen i utställningen "L'art en guerre. Frankrike, 1938-1947: från Picasso till Dubuffet."

Lunchen serveras ombord på tåget, och på eftermiddagen når vi Santander, med vackra vyer och höjder över El Sardinero, som påminner om stadens historia och rika utbud. Det finns tid för en avslappnad promenad på stadens strand och middag på La Mulata. Några av gästerna skojar om den kommersiella skyltningen, som de associerar med skador orsakade av mulatterna bland de antillanska kreolerna, utan att veta att mulata faktiskt är en typ av kräftdjur i krabba- och spindelkrabbsfamiljen. Cantabria erbjuder underhållning i Potes, den livliga turistmarknaden, Lignum Crucis i Santo Toribio de Liébana, universitetet och arkitekturen i Comillas, La Bodega-palatset i Cabezón de la Sal och en djupgående upplevelse i Santillana del Mar med sina kullerstensgator som är fulla av legender och medeltida byggnader.

Transcantábrico genom Asturien

Transcantabrico Bar

Transcantábrico fortsätter sin rutt mellan Ribadesella och Arriondas. En detaljerad förklaring om druvor och destilleringsmetoder samlar passagerarna i en vinkällare på väg till Covadonga-helgedomen. Efter föreläsningen och en generös vinprovning köper människor ost, doftande sylt och andra delikatesser. Vi är igen på väg. Körningen på de kurviga vägarna i Picos de Europa-bergen, den mest ogästvänliga bergskedjan på den iberiska halvön, genom Asturien, Cantabria och León, tar oss närmare branta bergssidor och nästan nakna, steniga och imponerande toppar. Trots höjdskräck, dimma och branta backar når vi bredden av Enol-sjön, som är 750 meter lång och 400 meter bred, och som ligger 1070 meter över havets yta. Det är den största av Covadonga-sjöarna, 21 kilometer från Cangas de Onís. Vi tar en gruppbild och njuter av en fantastisk biff på Casa Fermín i Oviedo.

Efter att ha lämnat bergen och Orujos bakom oss rör sig tåget från Candás till Luarca, med ett tidigare stopp vid Oscar Niemeyer Center i Avilés och Universidad Laboral i Gijón.

Transcantábrico närmar sig sin sista anhalt längs hórreos (spannmålssilor) och de koloniala hus som kallas "Indianos", i Ribadeo och dess hamn, i Viveiro och de fem stränderna vid kusten La Mariña. Avskedsfesten i pubvagnen, dekorerad med serpentiner, samlar besättningen och passagerarna som dansar tillsammans som en tågkedja. Tidigt på morgonen ger vi oss iväg mot Ferrol med slutdestination på Plaza del Obradoiro i Santiago de Compostela, där en lokal guide kommer att berätta om stadens historia, kulturarv och symbolik under den sista gruppsamlingen. Kramar, utbyte av e-postadresser och slutet på en mycket speciell och oförglömlig tågresa.

Tillbaka