Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino Primitivo

(Oviedo-Santiago)

Karta Camino Primitivo: Oviedo - Santiago de Compostela

Pilgrimsvandring på en av de vackraste och minst trafikerade caminovägarna.

Camino Primitivo betyder på spanska 'den ursprungliga' eller 'den primitiva' stigen (camino).

Beteckningen 'den ursprungliga' kommer av att det är den första pilgrimsvandringen som har en historisk referens, och anses därmed vara den äldsta pilgrimsvägen till Santiago de Compostela. Kung Alfonso II av Asturien reste under 800-talet, från residenset i Oviedo, till Santiago, för att besöka Sankt Jakobs grav, som hade upptäckts några år tidigare. Rutten som kungen följde är väl dokumenterad och följer i stort sett rutten som den utformar sig idag.

Primitivo kan också betyda 'primitiv', vilket resan i vissa avseenden är. Som pilgrimsvandrare kommer du att uppleva färre städer längs vägen, samt färre camino-vandrare, boendealternativ och restauranger, än vad du kanske känner till från den franska rutten.

Av den anledningen kan det vara svårt att förkorta flera av de planerade etapperna, som vi annars normalt kan erbjuda att göra.

Camino Primitivo ansluter till slut till den franska rutten i Melide, varifrån man vandrar de sista två etapperna av den franska rutten till Santiago de Compostela.

Camino Primitivo kännetecknas av att vara betydligt mer kuperad än den franska rutten, eftersom man mellan Oviedo och Lugo nästan konstant kommer att vara på väg upp- eller nedför. Samtidigt är rutten naturskönt otroligt vacker och slingrar sig genom några av Spaniens mest glesbefolkade områden.

Eftersom antalet restauranger och försörjningsmöjligheter längs etapperna är begränsat, har vi valt att inkludera lunchpaket/picnic från starten i Oviedo, till etappen innan Camino Primitivo ansluter till Camino Francés, där möjligheterna åter är många (halvpension/picnic kan väljas bort)

Ett annat primitivt, men charmigt, kännetecken är det begränsade antalet pilgrimsvandrare på rutten. Du kommer därmed oftare att höra får, kor och fågelkvitter än "buen camino" och "hola". Endast omkring 3% av alla pilgrimer ankommer till Santiago via Camino Primitivo. Det beror på begränsningen av boendealternativ längs vägen.

Utöver de många naturupplevelserna erbjuder resan också en dos av storstadsliv. Oviedo är en av Spaniens vackraste större städer och en kulturell högborg. Stadens gamla del är ytterst charmig och atmosfärfylld. Senare på rutten kommer du att passera Lugo, som har världens bäst bevarade romerska stadsmur. Slutligen ankommer du till Santiago, som talar för sig själv, och om inte, finns det bara att säga; se fram emot det!

Gå den nu, innan alla andra (åter-)upptäcker denna fantastiska och vackra camino-vandring.

 

Klicka på 'Begär ett erbjudande' (i högra kolumnen) för att komma i kontakt med Spain is More för ett personligt erbjudande.

 

Santiago och Finistere:

I Santiago inkluderas som standard alltid två övernattningar. På 'vilodagen' har du en guidad dagstur till Finistere, även känd som världens ände, inkluderad. Båda delar kan väljas bort efter önskemål.


Spain is More erbjuder:

✔ Dagliga avgångar året runt.

✔ Noggrant utvalda hotell - alltid med eget badrum.

✔ Personlig digital guide från Spain is More

✔ Anpassning av etapper: endast på vissa etapper

 

Miss inte...

✔ Om du har tid, rekommenderar vi att du spenderar två nätter i Oviedo, Asturiens eleganta huvudstad.

Lugos romerska stadsmur är extraordinär och allmänt erkänd som den bäst bevarade romerska stadsmuren.

 

Läs mer om Camino Primitivo, avstånd, terräng, väder mm

 

Rabatt

Inkluderar
 1. 15 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. 10 st matpaket - från Oviedo till Ferreira.
 3. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Oviedo eller likn., retur från Santiago - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 4. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer.
 5. Pilgrimspasset.
 6. Guidad tur till Finisterre (sista dagen).
 7. 24/7 nödnummer under resan.
 8. Skatter och avgifter.

  *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg). Extra kostnad kan tillkomma om man flyger från annan flygplats än de ovan nämnda.
Ingår ej
 1. Korta buss- och taxi transporter, från flygplats till lokal buss- eller järnvägsstation. T.ex. från flygplatsen i Oviedo till hotellet (taxi ca 60€, buss ca 7€. Eller från hotellet i Santiago till flygplatsen (taxi ca 25€, buss ca 7€).
Valfritt
 1. Anpassa din Camino: Utöka din vistelse, dela upp etapper, lägg till spännande upplevelser osv.
 2. Bagageservice på pilgrimsvägen kan köpas till. Om du köper bagageservice transporteras din väska/koffert från hotell till hotell på schemalagda vandringsdagar. Pris vid föreslagen etappdelning, 900 kr./enhet på max 15 kg.
 3. Förlängning av vistelse i exempelvis Bilbao, Oviedo, Santiago, Madrid, kan köpas till.
 4. Tryckt guide. Om du föredrar den tryckta guiden kan den köpas för 30 euro per exemplar. (Du kan lägga till detta när du köper resan).
 5. Transport från hotell till flygplats på avresedagen.
 6. Avbeställningsskydd. Kostar 7% av resans pris och kan läggas till i samband med eventuellt godkännande av erbjudande. Spain is More samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Läs mer om avbeställningsskydd här.

Camino Primitivo

(Oviedo-Santiago)

Från
18.000 SEK/pers.
Begär Erbjudande
Enkelrumstillägg: 4.100 SEK

Dagligt program

Oviedo - Santiago de Compostela

Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst i Oviedo

Du anländer vanligtvis till Oviedo med antingen flyg till Asturiens enda flygplats (buss/taxi mellan flygplatsen och hotellet ingår ej), eller med höghastighetståget från Madrid till Oviedo.

Woody Allen porträtterade Oviedo vackert i sin film "Vicky, Cristina, Barcelona” och gjorde den synonym med skönhet, romantik och passion. Staden är ren, med gröna parker och mycket pittoresk - en välbevarad hemlighet som är tillgänglig för alla.

Asturiens huvudstad är elegant och attraktiv på många sätt. Dels för arkitekturen, den kulturella scenen och sitt fantastiska matutbud. Stadens historia går tillbaka till 761 och den välbevarade gamla staden är extremt charmig. En extra natt i Oviedo rekommenderas verkligen.

Ända sedan medeltiden har staden varit ett populärt pilgrimsstopp där pilgrimerna vandrade förbi katedralen San Salvador. Sedan 1300-talet får den spanska tronarvingen titeln ”Prins av Asturien”. Detta beror bland annat på att Asturien spelade en mycket viktig roll i kriget mot morerna då den iberiska halvön var under ockupation - och därmed av skapandet till det Spanien som vi känner idag.

Även sett ur ett pilgrimsperspektiv har Asturien varit viktig i historien. Under 800-talet gjorde kung Alfonso den andre av Asturien den första dokumenterade pilgrimsfärden till det som kallades för Campus Stellae (Compostela) för att besöka Aposteln Sankt. Jakobs grav.

Där upprättade han ett kapell för att kvarlevorna skulle bevaras, så småningom kom detta att bli dagens mäktiga katedral. Senare spred även kungen budskapet om att kristna skulle vallfärda till Santiago via samma väg han själv tagit. Camino Primitivo anses idag som en av de tre viktigaste kristna pilgrimsfärderna.

Dag 2.- Oviedo - Grado 25 Km

Från Katedralen El Salvador lämnar man Oviedo och relativt snabbt befinner man sig ute på den gröna och småkuperade landsbygden, som är karakteristisk för leden de närmaste dagarna.

Du passerar ett antal byar och det blir uppenbart att den närliggande motorvägen är områdets pulsålder. Skillnaden ses tydligt när motorvägen viker av ca 1 - 1,5 etapper senare.

Distans: 25 Km

HÖJDPROFILm
GradoOviedo
Dag 3.- Grado - Salas 23 Km

En fin vandringsdag genom ett typiskt Asturianskt landskap med mjuka gröna kullar och en allmänt lantlig miljö. Etappen är en av de vackraste på denna sida av Lugo eftersom man följer den slingrande floden Nonaya.

Salas är en mycket trevlig landsbygdsby med små stenhus, en kyrka från 1549, ett palats och det karakteristiska tornet. Den förklarades som en ”historisk skyddad plats” år 1994.

Distans: 23 Km

HÖJDPROFILm
SalasGrado
Dag 4.- Salas - Tineo 20 Km

Dagen börjar med en lång stigning mot Tineo där leden stiger från 250 till 800 meters höjd över havet.

När du når bergskammen bjuds du på ett mäktigt panorama, den sista kilometern till Tineo är ett rent nöje med böljande kullar så långt ögat kan nå. Tineo är en relativt stor bergsby med bra restauranger och några affärer, m.m. Perfekt för att stanna i efter en dag på leden.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
TineoSalas
Dag 5.- Tineo - Pola de Allande 26 Km

Under dagen är det ständigt upp och ner, denna etapp tillhör en av de jobbigaste på hela Camino Primitivo. Samtidigt är de glest befolkade landskapen oerhört inbjudande och du är omgiven av pure nature.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
Pola de AllandeTineo
Dag 6.- Pola de Allande - Berducedo 16 Km

Etappen börjar med en lång stigning på ca 7 km till El Puerto del Palo. Omgivningarna är fortsatt natursköna, efter att toppen är nådd följer leden bergskammen till byn Berlucedo. Dagens vandring är relativt kort och ger en välbehövlig vila efter ett par dagars upp och ner.

Distans: 16 Km

HÖJDPROFILm
BerducedoPola de Allande
Dag 7.- Berducedo - Grandas de Salime 20 Km

En etapp som mestadels går nedför. Leden börjar högt och slingrar sig fram mellan bergspassen och i grönskande dalar innan den slutligen når sjön Salime. Man bjuds på en mycket naturskön miljö under dagens vandring.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
Grandas de SalimeBerducedo
Dag 8.- Grandas de Salime - A Fonsagrada 26 Km

Från Grandas de Salime fortsätter leden genom det omväxlande, frodiga och kuperade landskapet. Terrängen blir mycket flackare än tidigare och på så vis mer lättvandrad. Dock måste man upp på drygt 1000 meter över havet när man passerar mellan Asturien och Galicien.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
A FonsagradaSalime
Dag 9.- A Fonsagrada - O Cádavo 26 Km

Etappen är tuff, främst på grund av några hårda stigningar och en stor del av dagen utspelar sig i en kuperad terräng. Stigningen på över 1 km till byn A Lastra är en rejäl mördarbacke - en av de mest krävande på hela Camino Primitivo.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
O CádavoA Fonsagrada
Dag 10.- O Cádavo - Lugo 30 Km

Terrängen blir flackare ju närmare man kommer Lugo. Denna etapp kan förkortas till antingen 8 eller 23 km genom att förlänga resan med en extra natt.

Lugos huvudattraktion är den romerska ringmuren som byggdes på 200-talet, den är hela 2 km lång, 8-12 m hög och mer än 4 m bred. Den är en av världens bäst bevarade murar och dess dimensioner är imponerande. Att strosa omkring ovanpå den är en fascinerande upplevelse som dessutom erbjuder en fin utsikt över centrum. En virrvarr av små matgator med ett pulserande folkliv lockar där nere. En annan viktigt sevärdhet är katedralen Santa María.

Distans: 30 Km

HÖJDPROFILm
LugoO Cádavo
Dag 11.- Lugo - Ferreira 27 Km

Etappen är den lättaste på länge - ganska välkomnade. Du har kommit ner från hög höjd och är därmed tillbaka i skogsområden bland floder och sjöar. Landskapen är lantliga med fält och små jordbrukssamhällen. En idyllisk dag på Camino Primitivo!

Distans: 27 Km

HÖJDPROFILm
Ferreira, GaliciaLugo
Dag 12.- Ferreira - Sedor 28 Km

Det här är den sista dagen på Camino Primitivo, innan rutten sammanstrålar med Camino Francés för de två sista etapperna till Santiago de Compostela. Etappen liknar på många sätt gårdagens och du går igenom skogar och på öppna fält.

Distans: 28 Km

HÖJDPROFILm
Sedor, GaliciaFerreira, Galicia
Dag 13.- Sedor - O Pedrouzo 26 Km

Eftersom du nu befinner dig på den på franska vägen upplever du en stor ökning av vandrare och cyklister, liksom ett mycket större utbud av restauranger, större städer, m.m.

Även om det under dagen inte finns några större stigningar är landskapen fortfarande småkuperade. Dock inte i samma utsträckning som du tidigare vant dig vid. Denna etapp, som är den näst sista på Camino Francés, präglas av en glad atmosfär. Nu fattas det bara en dag, och imorgon kommer katedralens spiror att dyka upp i horisonten. Alla vandrar med ett leende på läpparna och målet kommer bara närmare och närmare - det råder en alldeles speciell stämning.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
O PedrouzoSedor
Dag 14.- O Pedrouzo - Santiago de Compostela 19 Km

Stort grattis, du har klarat en stor utmaning och uppnått ett beundransvärt mål! Nu är det dags för ett antal traditionella pilgrimsritualer. Först och främst, glöm inte att stämpla din sista ”Sello” i pilgrimspasset.

Njut av Santiago de Compostelas katedral och förtrollande stadskärna som är ett Unesco-världsarv. Kullerstensgatorna är kantade av historiska byggnader, museum, torg och har ett utomjordiskt bra matutbud. Sätt dig ner på en terass, beställ in din lokala favorit och bearbeta alla nya intryck från din tid på Camino Primitivo.

Distans: 19 Km

HÖJDPROFILm
SantiagoO Pedrouzo
Dag 15.- Santiago de Compostela till Finisterre (dagsutflykt)

Att avsluta sin pilgrimsresa i Finisterre är ett måste! Dagsutflykten, som ingår i priset, går med minibuss och engelskspråkig guide från Santiago till Finisterre på morgonen, åter tillbaka på eftermiddagen.

Utanför den dramatiskt vackra och legendariska kusten "Costa de la Muerte" (dödens kust) har många skepp förlist på de lömska reven. Kusten besitter en slags rå och naturlig skönhet som måste upplevas på plats. På den västligaste punkten ligger Finisterre, känd som ”världens ände” av romarna. För många pilgrimer är detta en symbolisk plats att avsluta sin pilgrimsfärd på. Kanske kan man hitta en strand där man finner snäckskalet som är själva symbolen för Camino de Santiago - en minnesvärd souvenir att ta med sig hem efter en lyckad pilgrimsvandring!

Dag 16.- Hemfärd från Santiago

Hemresa från Santiago. 

Andra liknande resor

Se alla Camino-pilgrimsfärder

Vad säger våra kunder

Läs våra gästers rekommendationer

Vår blogg

Se fler blogginlägg