Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino Primitivo (Oviedo-Santiago)

Camino Primitivo (Oviedo-Santiago)

Camino Primitivo

Camino Primitivo är även känd som ”Den ursprungliga vägen”. Den var en av de första pilgrimslederna till Santiago. Camino Primitivo är en av de mest utmanande lederna men är även den som bjuder på de bästa vyerna.

 • Från 18000 SEK/pers.
 • 312 Km
 • 16 dagar / 15 nätter
 • Svårighet
  ?
  OBSERVERA: Ingenstans, inte på något sträcka av el Camino, kommer det att finnas branta klippor alldeles intill leden!

  1: Väldigt lätt. Platt och utan signifikanta höjningar. Bra och normalt breda vägar.

  2: Lätt. Lite kuperat. Bra och normalt breda vägar.

  3: Medium. Kuperat med backar, eventuellt med längre avstånd mellan serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  4: Medium/Svår. Längre, branta stigningar, kanske med få serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  5: Svår.Stora höjdskillnader, eventuellt med få serviceställen. Mycket kuperat. Bra, ibland smala stigar.
 • Natur

Camino Primitivo betyder ”den ursprungliga vägen” på spanska. Det var den första pilgrimsleden till Santiago de Compostela (med historisk referens) och betraktas därmed som den ursprungliga. Kung Alfonso den andre av Asturien reste på 800-talet från Oviedo till Santiago för att besöka Aposteln Sankt. Jakobs grav som hade upptäckts några år tidigare. Vägen som kungen tog är väldokumenterad - och dagens led följer i stort sett i samma spår.

Camino Primitivo sammanstrålar med Camino Francés i Melide, därifrån går man de sista etapperna av den franska vägen till Santiago de Compostela.

Camino Primitivo kännetecknas av att den är betydligt mer kuperad än den franska vägen, mellan Oviedo och Lugo är det upp och ner nästan hela tiden. Samtidigt är omgivningarna som i en saga, man vandrar igenom några av Spaniens vackraste och mest glesbefolkade områden. Man går i frodiga skogsområden, längs kristallklara floder, i grönskande dalar, berg och passerar många pittoreska småbyar.

"Primitivo" kan också betyda ”primitiv” och denna led är, i många avseenden, just det. Man måste som pilgrimsvandrare vara inställd på att det finns betydligt färre städer, restauranger, matbutiker, m.m. än längs med Camino Francés eller andra leder.

På samma sätt är hotellutbudet begränsat, dock har det inte hindrat oss från att ta fram gästvänliga och genuina boenden under resans gång. Etapperna kan vanligtvis inte förkortas eller justeras, som på den franska vägen, eftersom boendena är relativt få till antalet. Vi har valt att inkludera halvpension, lunchen får du i form av ett matpaket från hotellet. Under flera etapper passerar man endast några byar under dagen så det är således bekvämt att ha med sig mat.

Camino Primitivo är också annorlunda jämfört med de andra lederna eftersom det finns så få pilgrimsvandrare. Du kommer mycket oftare höra ”bää”, ”muu” och ljuvligt fågelkvitter än ”buen camino” och ”hola”. Endast cirka 3% av alla pilgrimer anländer till Santiago via denna väg.

Förutom omväxlande naturupplevelser erbjuder resan också en bris av storstadspuls. Oviedo är en av Spaniens finaste städer och en kulturell metropol. Den gamla stadskärnan är extremt charmig med tapasbarer, sevärdheter och folkliv. Senare på leden kommer du även att bekanta dig med Lugo, som har en av världens bäst bevarade romerska stadsmurar. Till sist anländer du till attraktiva Santiago de Compostela, det ultimata slutmålet för Camino de Santiago och ett måste för varje pilgrim att spendera tid i.

Passa på att uppleva detta Camino innan alla andra upptäcker denna slumrade pärla!

✔ Avgångar varje dag.

Bagagetransport från hotell till hotell kan anordnas och rekommenderas.

Ditt personliga pilgrimspass.

✔ Handplockade hotell - alltid med privat badrum - utvalda för sitt läge, charm och service.

✔ Spain is Mores Camino-guidebok. Fylld med nyttig pilgrimsinformation, förslag på packlista, lokala restauranger, kartor över leden och hotellen, pilgrimspasset, sevärdheter, 24/7 servicenummer och mer. Allt som behövs för att göra ditt Camino till en oförglömlig upplevelse! 

✔ Möjligheten att kombinera denna vandring med andra resor.

✔ Uppdelning av etapperna: Ja, ibland! 

Dagstur till Finisterre (sista dagen). 

 

Rabatt

Inkluderar

Från 18.000 SEK/pers.Per person i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 4.100 SEK

Inkluderar
 1. 15 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. 10 st matpaket - från Oviedo till Ferreira.
 3. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Oviedo eller likn., retur från Santiago - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 4. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer.
 5. Pilgrimspasset.
 6. Guidad tur till Finisterre (sista dagen).
 7. 24/7 nödnummer under resan.
 8. Skatter och avgifter.
 9. *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg). Extra kostnad kan tillkomma om man flyger från annan flygplats än de ovan nämnda.
Ingår ej
 1. Korta buss- och taxi transporter, från flygplats till lokal buss- eller järnvägsstation. T.ex. från flygplatsen i Oviedo till hotellet (taxi ca 60€, buss ca 7€. Eller från hotellet i Santiago till flygplatsen (taxi ca 25€, buss ca 7€).
Valfritt
 1. Gör ditt Camino ännu mer personligt: stanna längre, dela upp etapper, lägg till berikande upplevelser, m.m.
 2. Bagageservice längs pilgrimsleden kan läggas till och är något vi rekommenderar. Om du beställer detta kommer ditt bagage transporteras från hotell till hotell och följa dig under vandringens gång. Det är ett nöje att vandra utan bagage och ändå ha alla sina tillhörigheter framme vid dagens slutmål. Pris: 900 kr per bagage. Max: 15 kg/bagage.
 3. Avbeställningsförsäkring från Gouda: 7% av resans totala kostnad (kan läggas till vid bokningen).
Beskrivning

Terrängen på Camino Primitivo är mycket varierad - i etappbeskrivningarna kan man läsa mer i detalj om alla de 340 Camino Primitivo-kilometerna. De jobbigaste och mest kuperade etapperna ligger mellan Grado och Salime, och särskilt runt Pola de Allande. Under varje etapp går det att finna höjdkartor samt bilder på terrängen.

Etapplängderna är uppdelade så att svårighetsgraden hålls till måttlig - de kuperade etapperna är kortare än de flacka. Stigningarna är inte ”bergs-branta", men backarna kan vara långa och sega. Runt Lugo är det relativt flackt och lättvandrat.

Servicefunktionerna är generellt sätt bra, men inte lika utbredda som på andra leder. På grund av detta inkluderar vi - som utgångspunkt - ett frukost/lunchpaket på etapperna från Oviedo till Ferreira. På kvällarna finns det alltid restauranger på, eller i närheten av hotellen. Leden passerar dagligen genom städer/byar som har stormarknader, banker, tvättinrättningar, affärer och annat.

Möjligheter till etappuppdelning: Ibland (se etappbeskrivningar).

Detaljerad resplan
Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst i Oviedo

Du anländer vanligtvis till Oviedo med antingen flyg till Asturiens enda flygplats (buss/taxi mellan flygplatsen och hotellet ingår ej), eller med höghastighetståget från Madrid till Oviedo.

Woody Allen porträtterade Oviedo vackert i sin film "Vicky, Cristina, Barcelona” och gjorde den synonym med skönhet, romantik och passion. Staden är ren, med gröna parker och mycket pittoresk - en välbevarad hemlighet som är tillgänglig för alla.

Asturiens huvudstad är elegant och attraktiv på många sätt. Dels för arkitekturen, den kulturella scenen och sitt fantastiska matutbud. Stadens historia går tillbaka till 761 och den välbevarade gamla staden är extremt charmig. En extra natt i Oviedo rekommenderas verkligen.

Ända sedan medeltiden har staden varit ett populärt pilgrimsstopp där pilgrimerna vandrade förbi katedralen San Salvador. Sedan 1300-talet får den spanska tronarvingen titeln ”Prins av Asturien”. Detta beror bland annat på att Asturien spelade en mycket viktig roll i kriget mot morerna då den iberiska halvön var under ockupation - och därmed av skapandet till det Spanien som vi känner idag.

Även sett ur ett pilgrimsperspektiv har Asturien varit viktig i historien. Under 800-talet gjorde kung Alfonso den andre av Asturien den första dokumenterade pilgrimsfärden till det som kallades för Campus Stellae (Compostela) för att besöka Aposteln Sankt. Jakobs grav.

Där upprättade han ett kapell för att kvarlevorna skulle bevaras, så småningom kom detta att bli dagens mäktiga katedral. Senare spred även kungen budskapet om att kristna skulle vallfärda till Santiago via samma väg han själv tagit. Camino Primitivo anses idag som en av de tre viktigaste kristna pilgrimsfärderna.

Dag 2.- Oviedo - Grado 25 Km

Från Katedralen El Salvador lämnar man Oviedo och relativt snabbt befinner man sig ute på den gröna och småkuperade landsbygden, som är karakteristisk för leden de närmaste dagarna.

Du passerar ett antal byar och det blir uppenbart att den närliggande motorvägen är områdets pulsålder. Skillnaden ses tydligt när motorvägen viker av ca 1 - 1,5 etapper senare.

Distans: 25 Km

HÖJDPROFILm
GradoOviedo
Dag 3.- Grado - Salas 23 Km

En fin vandringsdag genom ett typiskt Asturianskt landskap med mjuka gröna kullar och en allmänt lantlig miljö. Etappen är en av de vackraste på denna sida av Lugo eftersom man följer den slingrande floden Nonaya.

Salas är en mycket trevlig landsbygdsby med små stenhus, en kyrka från 1549, ett palats och det karakteristiska tornet. Den förklarades som en ”historisk skyddad plats” år 1994.

Distans: 23 Km

HÖJDPROFILm
SalasGrado
Dag 4.- Salas - Tineo 20 Km

Dagen börjar med en lång stigning mot Tineo där leden stiger från 250 till 800 meters höjd över havet.

När du når bergskammen bjuds du på ett mäktigt panorama, den sista kilometern till Tineo är ett rent nöje med böljande kullar så långt ögat kan nå. Tineo är en relativt stor bergsby med bra restauranger och några affärer, m.m. Perfekt för att stanna i efter en dag på leden.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
TineoSalas
Dag 5.- Tineo - Pola de Allande 26 Km

Under dagen är det ständigt upp och ner, denna etapp tillhör en av de jobbigaste på hela Camino Primitivo. Samtidigt är de glest befolkade landskapen oerhört inbjudande och du är omgiven av pure nature.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
Pola de AllandeTineo
Dag 6.- Pola de Allande - Berducedo 16 Km

Etappen börjar med en lång stigning på ca 7 km till El Puerto del Palo. Omgivningarna är fortsatt natursköna, efter att toppen är nådd följer leden bergskammen till byn Berlucedo. Dagens vandring är relativt kort och ger en välbehövlig vila efter ett par dagars upp och ner.

Distans: 16 Km

HÖJDPROFILm
BerducedoPola de Allande
Dag 7.- Berducedo - Grandas de Salime 20 Km

En etapp som mestadels går nedför. Leden börjar högt och slingrar sig fram mellan bergspassen och i grönskande dalar innan den slutligen når sjön Salime. Man bjuds på en mycket naturskön miljö under dagens vandring.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
Grandas de SalimeBerducedo
Dag 8.- Grandas de Salime - A Fonsagrada 26 Km

Från Grandas de Salime fortsätter leden genom det omväxlande, frodiga och kuperade landskapet. Terrängen blir mycket flackare än tidigare och på så vis mer lättvandrad. Dock måste man upp på drygt 1000 meter över havet när man passerar mellan Asturien och Galicien.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
A FonsagradaSalime
Dag 9.- A Fonsagrada - O Cádavo 26 Km

Etappen är tuff, främst på grund av några hårda stigningar och en stor del av dagen utspelar sig i en kuperad terräng. Stigningen på över 1 km till byn A Lastra är en rejäl mördarbacke - en av de mest krävande på hela Camino Primitivo.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
O CádavoA Fonsagrada
Dag 10.- O Cádavo - Lugo 30 Km

Terrängen blir flackare ju närmare man kommer Lugo. Denna etapp kan förkortas till antingen 8 eller 23 km genom att förlänga resan med en extra natt.

Lugos huvudattraktion är den romerska ringmuren som byggdes på 200-talet, den är hela 2 km lång, 8-12 m hög och mer än 4 m bred. Den är en av världens bäst bevarade murar och dess dimensioner är imponerande. Att strosa omkring ovanpå den är en fascinerande upplevelse som dessutom erbjuder en fin utsikt över centrum. En virrvarr av små matgator med ett pulserande folkliv lockar där nere. En annan viktigt sevärdhet är katedralen Santa María.

Distans: 30 Km

HÖJDPROFILm
LugoO Cádavo
Dag 11.- Lugo - Ferreira 27 Km

Etappen är den lättaste på länge - ganska välkomnade. Du har kommit ner från hög höjd och är därmed tillbaka i skogsområden bland floder och sjöar. Landskapen är lantliga med fält och små jordbrukssamhällen. En idyllisk dag på Camino Primitivo!

Distans: 27 Km

HÖJDPROFILm
Ferreira, GaliciaLugo
Dag 12.- Ferreira - Sedor 28 Km

Det här är den sista dagen på Camino Primitivo, innan rutten sammanstrålar med Camino Francés för de två sista etapperna till Santiago de Compostela. Etappen liknar på många sätt gårdagens och du går igenom skogar och på öppna fält.

Distans: 28 Km

HÖJDPROFILm
Sedor, GaliciaFerreira, Galicia
Dag 13.- Sedor - O Pedrouzo 26 Km

Eftersom du nu befinner dig på den på franska vägen upplever du en stor ökning av vandrare och cyklister, liksom ett mycket större utbud av restauranger, större städer, m.m.

Även om det under dagen inte finns några större stigningar är landskapen fortfarande småkuperade. Dock inte i samma utsträckning som du tidigare vant dig vid. Denna etapp, som är den näst sista på Camino Francés, präglas av en glad atmosfär. Nu fattas det bara en dag, och imorgon kommer katedralens spiror att dyka upp i horisonten. Alla vandrar med ett leende på läpparna och målet kommer bara närmare och närmare - det råder en alldeles speciell stämning.

Distans: 26 Km

HÖJDPROFILm
O PedrouzoSedor
Dag 14.- O Pedrouzo - Santiago de Compostela 19 Km

Stort grattis, du har klarat en stor utmaning och uppnått ett beundransvärt mål! Nu är det dags för ett antal traditionella pilgrimsritualer. Först och främst, glöm inte att stämpla din sista ”Sello” i pilgrimspasset.

Njut av Santiago de Compostelas katedral och förtrollande stadskärna som är ett Unesco-världsarv. Kullerstensgatorna är kantade av historiska byggnader, museum, torg och har ett utomjordiskt bra matutbud. Sätt dig ner på en terass, beställ in din lokala favorit och bearbeta alla nya intryck från din tid på Camino Primitivo.

Distans: 19 Km

HÖJDPROFILm
SantiagoO Pedrouzo
Dag 15.- Santiago de Compostela till Finisterre (dagsutflykt)

Att avsluta sin pilgrimsresa i Finisterre är ett måste! Dagsutflykten, som ingår i priset, går med minibuss och engelskspråkig guide från Santiago till Finisterre på morgonen, åter tillbaka på eftermiddagen.

Utanför den dramatiskt vackra och legendariska kusten "Costa de la Muerte" (dödens kust) har många skepp förlist på de lömska reven. Kusten besitter en slags rå och naturlig skönhet som måste upplevas på plats. På den västligaste punkten ligger Finisterre, känd som ”världens ände” av romarna. För många pilgrimer är detta en symbolisk plats att avsluta sin pilgrimsfärd på. Kanske kan man hitta en strand där man finner snäckskalet som är själva symbolen för Camino de Santiago - en minnesvärd souvenir att ta med sig hem efter en lyckad pilgrimsvandring!

Dag 16.- Hemfärd från Santiago

Hemresa från Santiago.