Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino Portugues-kustrutten

Varför fler och fler pilgrimer väljer att vandra Camino Portugues via kusten

2023-02-22

Pilgrimsleden längs den portugisiska kusten har varit känd i århundraden som en viktig religiös och spirituell pilgrimsled till Santiago de Compostela. Efter att delvis ha glömts bort i flertalet år och kanske överskuggats av Camino Frances har leden fått ett ordentligt lyft på senare år. Hur kommer detta sig? Vad är det som gör Camino Portugues så populär? 

Vinden från Atlanten

Den viktigaste faktorn är antadligen upplevelsen av att vandra eller cykla Camino Portugues-kustrutten längs med Atlantens kust. Lederna är behagliga. Denna led erbjuder unika, historiska och naturliga landskap. Du upplever strandlivet, små fiskebyar, vacker natur, häftiga städer och småbyar-och självklart det mäktiga havet. Dykning kan vara härligt men att svalka fötterna efter en dags vandring är ack så svalkande. Dessutom har denna led mycket mindre pilgrimer än den vanliga Camino Portugues. Detta stämmer in extra mycket på delen före Redondele, där de två lederna möts.

Om Camino Portugues

Den traditionella Camino Portugues från Porto till Santiago är 239 km lång. Kustrutten är längre- 273 km. Från Porto till Caminha går leden längs med kusten via vägar och trottoarer vid vackra stränder och sanddyner i landets norra delar. Du får dock också se en del av landets inland, längs traditionella byar, skogar och historiska städer och småbyar så som  Esposende och Viana do Castelo. Här tycks tiden stå stilla och du kan tro att du befinner dig i en helt annan tidsepok. Det finns också några stegringar på denna del av leden. Om du tror att du kan vandra hela Caminon längs kusten så har du fel!

När du väl når andra sidan av floden Minho och när du lämnat Guarda, går du vanligtvis längs och över den steniga Galiciska kusten. Nu går du mot inlandet via storstaden Vigo och Redondela där leden möter den traditionella caminon igen. 

Mmm...

Smaklökarna får man aldrig glömma. Köp en "Pastel de nata" (bakelsen från Belém) från ett lokalt bageri. Detta är en av de mest berömda sötsakerna från det Portugisiska köket. De finns att köpa i de flesta cafeér och konditorier i Portugal men det traditionella receptet är en hemlighet. "Pastéis de Belém" får sin karaktäristiska färg av att bakas i ugnen i hög temperatur. Och glöm inte de färska sardinerna, lättsamt grillade med lite salt och citron! Smaskens!

Tidsskillnad

Rutten är välmarkerad på denna camino. Snäckskalen visar vägen vart du är ska. Ett tips: I Portugal är de en timme efter resten av Europa! Så sekunden du korsar gränsen mellan Portugal och Spanien bör du ställa fram klockan en timme. 

Vill du också vandra eller cykla Camino Portugues kuststräcka? Klicka här för mer information.

Tillbaka