ES: (+34) 518 888 465
UK: (+44) 020 81 44 37 11
USA: (+001) 347 480 1050
IRELAND: (+353) 766 805 902
DA: (+45) 36 98 08 63
DE: (+49) 1573 5992844
SE: (+46) 844 68 10 14
BE: (0032) 380 809 30
NL: (+31) 858 883 565
NORGE: (+47) 239 607 02
E:info@spainismore.com
Min resa

Camino Portugues - Kustrutten

Den portugisiska Caminon längs Atlantkusten och Galicien till Santiago de Compostela

Portugisiska Camino de Santiago längs kusten (El Camino de Santiago Portugues por la Costa), har i århundraden varit känd som en viktig religiös och andlig pilgrimsled till Santiago de Compostela, om du som pilgrim vill besöka St. Jakobs grav i Katedralen i Santiago. Efter att delvis glömts bort under ett antal år, i skuggan av den franska Camino de Santiago, så har denna pilgrimsresa upplevt ett ganska explosivt intresse de senaste åren. Det finns flera förklaringar till detta, men den viktigaste är förmodligen den absolut unika naturupplevelse det är att vandra eller cykla längs Atlanten. El Camino de Santiago Portugues por la Costa, är således inte bara en religiös resa, utan också en mycket andlig resa genom några av de mest magnifika landskapen i Europa. Den här pilgrimsleden bjuder på så många unika, såväl historiska som natur upplevelser, att vi definitivt kommer att lära oss vad det innebär att vara len pilgrim. Det är inte för mycket att säga att ingen pilgrim anländer till Santiago de Compostela, utan att bli berörd både fysiskt och mentalt av de storslagna upplevelserna som väntar dig på denna rutt.

Från katedralen Sé i Porto börjar din pilgrimsfärd genom Portos gamla kvarter med sina idylliska gator, varefter du följer floden Duero till dess mynning i Atlanten. Efter detta vackra avsked av Porto, vandrar du upp längs Atlantkusten och med undantag för enstaka avstickare, där rutten går in lite i landet, så vandrar du längs havet hela vägen till hamnstaden Vigo. Vid Vigos bukt, tar du förmodligen tar ett lite vemodigt farväl till havet innan du med nya förväntningar och perspektiv fortsätter din pilgrimsfärd genom Galicien. På din resa genom Spaniens nordvästra region, kommer du att uppleva äkta Galicien, där du inte bara vandrar genom de mysiga byarna, provar det berömda galiciska köket med sitt enorma utbud av fisk och skaldjur, utsökta Albariño viner, men också möta den lokala befolkningen och gästfrihet.

✔ Bagagetransport från hotell till hotell kan anordnas och rekommenderas.

✔ Rekommenderas från mars till november.

✔ Ditt personliga pilgrimspass.

✔ Handplockade hotell - alltid med privat badrum - utvalda för sitt läge, charm och service.

✔ Spain is Mores Camino-guidebok. Fylld med nyttig pilgrimsinformation, förslag på packlista, lokala restauranger, kartor över leden och hotellen, pilgrimspasset, sevärdheter, 24/7 servicenummer och mer. Allt som behövs för att göra ditt Camino till en oförglömlig upplevelse! 

✔ Möjligheten att kombinera denna vandring med andra resor.

✔ Uppdelning av etapperna: Ja, i regel

✔ Dagstur till Finisterre (sista dagen). 

Camino Portugués
 • Pris
  Från 14.500 SEK/pers.
 • Km
  276
 • Dagar
  16 dagar / 15 nätter
 • Svårighet
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  ? OBSERVERA: Ingenstans, inte på något sträcka av el Camino, kommer det att finnas branta klippor alldeles intill leden!

  1: Väldigt lätt. Platt och utan signifikanta höjningar. Bra och normalt breda vägar.

  2: Lätt. Lite kuperat. Bra och normalt breda vägar.

  3: Medium. Kuperat med backar, eventuellt med längre avstånd mellan serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  4: Medium/Svår. Längre, branta stigningar, kanske med få serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  5: Svår.Stora höjdskillnader, eventuellt med få serviceställen. Mycket kuperat. Bra, ibland smala stigar.
Beskrivning

Denna led av  'Camino por La Costa' ut från Porta är terrängmässigt mycket lätt. I stor utsträckning följer den havet och backarna är få och små. Utmaningen kan vara väderleken, som kan skifta relativt lätt. I motvind kan leden vara ganska utmanande. Emellanåt går Caminon in lite i landet, där man delvis har lite lä och också får uppleva en annan natur än den annars vackra kuststräckan.

Möjlighet till etappuppdelning: inte alltid.

Servicefunktionerna är ok, men några av etapperna har långt mellan bebyggelser. Men man passerar relativt stora byar varje dag, där alla behov kan uppfyllas.

Mer information om Porto - Redondela

Terrängen är liknande som i de etapper strax före gränsen till Spanien. Stigningarna kommer dock att vara en aning längre och nedförsbackarna likaså - därför är svårighetsgraden ett snäpp högre. Efter att man har passerat Pontevedra flackar terrängen ut betydligt och etapperna blir relativt lättvandrade. En mycket vacker del där man ofta vandrar med fin utsikt över ”fjorden”.

Servicefunktionerna är bra och varje dag passerar leden genom relativt stora städer/byar.

Möjlighet till etappuppdelning: Ja (se etappbeskrivningar).

Mer information om Redondela - Santiago

Detaljerad resplan
Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst i Porto

Du anländer vanligtvis sent till Porto och ditt 4-stjärniga hotell som ligger centralt beläget i gamla stadsdelen.

Du har resten av dagen på dig att utforska denna spännande stad på egen hand. Den fullkomligt osar av charm och sattes upp på Unescos-världsarvslista 1996. Rik historia, många sevärdheter, läget och naturligtvis det lokala portvinet gör Porto till ett attraktivt resmål. Här kan man enkelt vandra runt och bara upptäcka en hel dag - bli inte förvånad om du tillslut gått samma längd som en etapp på Camino-leden!

Dag 2.- Porto – Perafita20 Km

Detta är din första dag, inte bara på din pilgrimsfärd, utan också på vad som kan visa sig vara ett helt nytt kapitel i ditt liv. Denna första etapp är en av de något längre, och även om det inte finns många stigningar, så börja inte dagen för sent. Vi föreslår att du får din första pilgrimsstämpel i katedralen Sé, innan du beger dig av längs floden Duero och senare Atlantkusten.

Distans: 20 Km

Dag 3.- Perafita - Povoa de Varzim20 Km

Från stranden vid Labruge, fortsätter din vandringsled upp längs de magnifika strandområden, där vågorna från Atlanten blir en stor del av den nästan meditativa upplevelsen det är att vandra längs Atlanten. Vi föreslår att du tar en liten rast och kanske äter en lunch i den historiska hamnstaden Vila do Conde, innan du fortsätter till dagens destination, Póvoa de Varzim.

Distans: 20 Km

Dag 4.- Povoa de Varzim - Esposende/Marinhas24 Km

Från Póvoa de Varzim väntar dig en ännu en dag med enastående kuststräckor, mysiga kaféer längs kusten och en utsikt som du aldrig glömmer igen. Detta är också en av dina lite längre dagar, så börja inte dagen för sent, så du också har tid att ta några pauser längs vägen och kanske ett dopp i den svalkande Atlanten.

Distans: 24 Km

Dag 5.- Esposende/Marinhas - Viana do Castelo21 Km

Från Esposende går turen nu in i landet, där du kommer att vandra genom vackert underhållna byar och uppleva det genuina Portugal. Denna sträcka bjuder också på de första stigningarna, så du har kanske ömma ben när dagen är slut. När du anländer till Viana do Castelo bör du utforska och njuta av den gamla staden, som är vackert renoverad med portugisisk sedvanlig känsla för detalj och respekt för deras historia.

Distans: 21 Km

Dag 6.- Viana do Castelo – Caminha27 Km

Från Viana do Castelo följer du kusten igen, som du förmodligen kommer att uppleva förändras ju närmare Spanien du kommer. De många strandområdena har nu ersatts av flera sträckor med klippor där vågorna har bildat magnifika skulpturer i havet under årtusenden. Denna sträcka har inte många stigningar, men är dock förhållandevis lång. Innan du anländer till Caminha, så ta en paus på vid Praia de Moledo, som också är den sista stranden du kommer till i Portugal.

Hitta en plats på stranden eller på en av klipporna, blicka ut över havet, lyssna till vågorna som aldrig tystnar, och ta sedan ett djupt andetag och tänk på dina upplevelser och de sista dagars makalösa pilgrimsvandring. Med andra ord, så ta dig tid att säga adjö till Portugal, innan ditt nästa kapitel på din pilgrimsfärd tar dig över gränsen till Spanien.

Distans: 27 Km

Dag 7.- Caminha – Oia22 Km

Denna del av färden är lite speciell eftersom du tar den lilla färjan mellan Caminha och A Guarda. Även om resan inte varar mer än 20 minuter, så finns det fortfarande något helt speciellt med att korsa gränsen mellan Portugal och Spanien på detta sätt. När du har gått igenom A Guarda, så är en av de första sakerna som kommer att överraska dig, skillnaden mellan kusten i Portugal som du följt de senaste dagarna och denna del av Galiciens kust. På vägen till Mougás passerar du bland annat Mosterio de Santa Maria de Oia, ett av de få klostren i Europa som är beläget ända ute på kusten. Sträckan har en varierad terräng och tar dig ända ner till havet, men också några avstickare längs landsvägen.

Distans: 22 Km

Dag 8.- Oia – Baiona18 Km

Från Mougas går nu turen vidare till Ramallosa. Men innan du når dit, så kommer du till den idylliska hamnstaden Baiona. Här bör du ta en rast, eventuellt äta någon lunch och om det finns ork, ta en promenad runt de imponerande befästningarna innan du fortsätter mot Ramallosa.

Distans: 18 Km

Dag 9.- Baiona – Vigo22 Km

Denna dag ger dig möjlighet att välja mellan två olika färdvägar.

Du kan antingen välja den traditionella Caminon som leder dig in i landet, genom vackra skogsområden och förbi historiska monument, innan du kommer till Vigo. Du kan också välja den ”nyare” Caminon, som följer kusten och några av de vackra stränderna som spanska lokalbefolkningen använder dagligen. Denna sträcka har färre stigningar men några lite längre sträckor där du går längs landsvägen. Avstånden är ungefär samma för båda vägarna.

Distans: 22 Km

Dag 10.- Vigo - Redondela16 Km

Från Vigo går leden in i landet, och till det som bäst kan beskrivas som det autentiska Galicien. Först följer Caminon en vacker väg längs med ”La Ruta de Aqua” som bjuder på en fantastisk utsikt över bukten i Vigo.

Distans: 16 Km

Dag 11.- Redondela - Pontevedra20 Km

Efter att man har passerat några byar bjuds man på en magnifik utsikt över Vigos ”fjord”. Om du är en ostronentusiast missa inte chansen att stanna till en stund i byn Arcade - känd för att ha de bästa ostronen i Galicien.

Dagen slutar i den historiska staden Pontevedra med många kyrkor, torg och färgglada hus. Det råder en härlig atmosfär, sätt dig på någon av alla de uteserveringar som finns, gärna med ett glas vitt Albariño-vin och vila fötterna efter en dag på leden.

Distans: 20 Km

Dag 12.- Pontevedra - Caldas del Reis22 Km

Efter en förhoppningsvis trevlig kväll i Pontevedras härliga atmosfär fortsätter el Camino ut ur staden på en bro som leder över floden Rio Lérez.

Man vandrar vidare i en grönskande dal innan terrängen öppnar upp sig. En dag av rofylld vandring som slutar i Caldas de Reis.

Distans: 22 Km

Dag 13.- Caldas del Rey - Padrón19 Km

Leder fortsätter genom några förtrollande platser av Camino Portugués, du passerar den medeltida bron över Rio Bermaña.

Dagens slutmål är Padrón, enligt legenden anlände skeppet hit med Aposteln Sankt. Jakobs kvarlevor. Sedan transporterades han till det vi idag känner som Santiago de Compostela och du följer i hans spår.

Pádron är känd över hela Spanien för sina små gröna paprikor, vilka naturligtvis bör testas. Vissa är ”spicy” och andra inte, man kan aldrig veta förrän man tagit en tugga…

Distans: 19 Km

Dag 14.- Padrón - Santiago de Compostela25 Km

Det är alltid något speciellt med att vandra in i Santiago, oavsett vilket Camino man kommer ifrån.

Från Camino Portugués kan du se katedralens spiror lite tidigare än via Camino Francés - dessa bjuder alltid på en lika välkomnande syn. Efter att du anlänt till hotellet har du hela eftermiddagen på dig att besöka världsarvsstaden Santiago de Compostela.

Distans: 25 Km

Dag 15.- Santiago de Compostela till Finisterre (dagsutflykt)

Att avsluta sin pilgrimsresa i Finisterre är ett måste! Dagsutflykten, som ingår i priset, går med minibuss och engelskspråkig guide från Santiago till Finisterre på morgonen, åter tillbaka på eftermiddagen.

Utanför den dramatiskt vackra och legendariska kusten "Costa de la Muerte" (dödens kust) har många skepp förlist på de lömska reven. Kusten besitter en slags rå och naturlig skönhet som måste upplevas på plats. På den västligaste punkten ligger Finisterre, känd som ”världens ände” av romarna. För många pilgrimer är detta en symbolisk plats att avsluta sin pilgrimsfärd på. Kanske kan man hitta en strand där man finner snäckskalet som är själva symbolen för Camino de Santiago - en minnesvärd souvenir att ta med sig hem efter en lyckad pilgrimsvandring!

Dag 16.- Hemfärd från Santiago

Hemresa antingen från Santiagos flygplats via Madrid eller Barcelona, eller med buss till Porto och vidare till Sverige med flyg.

 
Vad ingår i denna resa?

Från 14.500 SEK/pers. SEK/pers.

Enkelrumstillägg:3.000 SEK

Inkluderar
 1. 15 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Porto, retur från Santiago eller Porto - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Spain is Mores omfattande reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer (en bok per 4 personer).
 4. Pilgrimspasset.
 5. Guidad tur till Finisterre (sista dagen).
 6. 24/7 nödnummer under resan.
 7. Skatter och avgifter.
 8. *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg). Extra kostnad kan tillkomma om man flyger från annan flygplats än de ovan nämnda.
Ingår ej
 1. Korta buss- och taxi transporter, t.ex. från flygplats till lokal buss- eller järnvägsstation.
 2. Transport från boendet i Santiago till flygplatsen (taxi ca 20€ - buss ca 5€). Busstider och busshållplatser framgår i vårt guidematerial.
 3. Transport från flygplatsen i Porto till centrum. Buss kostar ca 5€ och taxi ca 25€.
 4. City tax i Porto. 2€/person/nat. 
Valfritt
 1. Gör din Camino ännu mer personlig: stanna längre, dela upp etapper, lägg till berikande upplevelser, m.m.
 2. Bagageservice längs pilgrimsleden kan läggas till och är något vi rekommenderar. Om du beställer detta kommer ditt bagage transporteras från hotell till hotell och följa dig under vandringens gång. Det är ett nöje att vandra utan bagage och ändå ha alla sina tillhörigheter framme vid dagens slutmål. Pris: 1250 kr per bagage. Max: 20 kg/bagage.
 3. Förlängning av resan i Porto, Santiago de Compostela eller andra städer kan anordnas.
 4. I priset ingår en av Spain is Mores reseguide per var fjärde resenärer. Lägg gärna till ytterligare en bok vid beställningstillfället. Pris: 20€/st eller 30€/st om det är mindre än 6 veckor till avresa.
 5. Avbeställningsförsäkring: 6% av resans totala kostnad (kan läggas till vid bokningen).

Se våra gästers omdömen

Lägg till oförglömliga upplevelser till din resa
Webbkarta| Hur man bokar| Frågor| Länkar| Resevillkor| Juridiska villkor| Kontakt Betala med: Pago seguro con tarjeta de crédito / débito y Paypal