Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Pilgrimspasset och Compostelacertifikatet

2021-12-15

La Credencial är ett dokument som visar att en pilgrim vandrat minst 100 km och slutfört någon av lederna till Santiago. Man kan även få sitt certifikat om man cyklat caminon men då är avståndet i stället 200km.

Detta personliga pilgrimspass som måste införskaffas före avfärd (inkluderat i Spain is Mores guideböcker) kan stämplas i på vandrarhem, hotell, kyrkor, turistbyråer, butiker, barer och restauranger längs med vägen. Väl i Santiago fungerar dessa stämplar som ett ”bevis” så att man kan mottaga det officiella intyget (La Compostela) på att pilgrimsresan slutförts och varit på minst 100 kilometer (200 km på cykel). Detta är ett mycket fint minne från sin tid på pilgrimsleden.

 

Credencial

La Credencial, som pilgrimspasset heter på spanska, är det dokument  du behöver stämpla under caminons gång. Detta är beviset för att du färdats längs caminon. 

Stämplrana kan du få på lite olika ställen längs caminon. Du kan bl.a. få stämplar på: härbärgen, hotell, kyrkor, turistkontor, butiker, barer och restauranger längs vägen. Numera blir det allt mer populärt att hotell och restauranger ställer ut stämplar som pilgrimer själva kan använda.

När du tagit dig hela vägen till Santiago de Compostela i Galicien fungerar dessa stämplar som bevis att du har förtjänat det efterlängtade Compostela-certifikatet, det s.k.  “La Compostela”. Det är det officiella beviset som attesterar att du som pilgrim har vandrat minst de sista 100 kilometerna (alternativt cyklat de sista 200km).

Pilgrimspassets första sida innehåller personliga upplysningar samt plats för en stämpel från utföraren. Resten av de vikbara sidorna har en rad med tomma rutor som kan användas för att samla in stämplarna under caminons gång.

När pilgrimskontoret i Santiago nås är man förpliktigad till att ha mottagit minst en stämpel per dag och två stämplar om dagen ifall man endast gått de sista 100 kilometrarna (eller cyklat de sista 200 km).

Det är också möjligt att få sitt pilgrimspass elektroniskt. Läs mer om detta här. Reglerna är de samma oavsett om du använder dig av det fysiska pilgrimspasset i pappersformat eller om du laddar ner pilgrimspasset som en app på din telefon. 

 

Du kan mottaga ditt La Compostela under följande förutsättningar: 

  • Om du har vandrat de sista 100 km till Santiago de Compostela. (Var uppmärksam på att om du endast vandrar de sista 100 km, så ska du ha två stämplar om dagen).
  • Om du  cyklar de sista 200 km till Santiago de Compostela. (Var uppmärksam på:  om du endast cyklar de sista 200 km så ska du ha två stämplar om dagen under den Galiciska delen av caminon). 

För att mottaga "La Compostela" är det inte nödvändigt att ha genomfört Caminon inom ett begränsat tidsspann. Det är dock obligatoriskt att leden rent geografiskt följs. Det är alltså endast pilgrimer som fullföljer en fas av rutten och därefter senare upptar samma rutt från det ställe man slutade på som får sitt compostela. Det är inte giltigt att hoppa över etapper på vägen.
 

Minimum Caminoavstånd

Både vandrare och cyklister har uttryckt tvivel om de exakta platser varfrån man måste påbörja sin camino för att vara berättigad  "La Compostela". 
Pilgrimskontoret i Santiago de Compostela har således preciserat följande minimumdistanser för att uppnå certifikatet:

 

Till fots: 

För cyklister:

Camino Inglés och Camino Finisterre är inte långa nog för att man ska  uppnå Compostela på dessa leder.

Vill du läsa mer om La Credencial finns det massor av information på pilgrimskontorets hemsida här.

Du kan hitta din egna camino genom att besöka vår hemsida här.

 

Tillbaka