Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino del Norte(Hondarribia - Bilbao)

Karta Camino del Norte: Hondarribia - Bilbao

Pilgrimsvandring längs Baskerlandets vackra Biscayakust, pincho efter pincho!

Denna pilgrimsfärd tar dig genom de första 7 etapperna av Camino del Norte, från den charmiga och idylliska startstaden, Hondarribia, via gastronomiska och kulturella meckat, San Sebastian, till Bilbao och det berömda Guggenheimmuseet.

För det mesta av rutten har du en magnifik vy över den legendariska Biscayabukten, där allt från Rasmus Nalle och fiskare till pirater och köpmän har seglat vattnen.

Denna sträcka, mellan Hondarribia och Bilbao, är fysiskt den tuffaste på hela Camino del Norte, eftersom den är relativt kuperad. Men ansträngningarna glöms snabbt bort när man möts av tapasbar efter tapasbar (eller 'pinchosbar', som det kallas i Baskien) i både små och större städer längs vägen.

Ibland ger den klippiga kusten vika för de vackraste sandstränderna.

Camino del Norte, mellan Hondarribia och Bilbao, är vandringen för dig som vill slutföra Camino del Norte under en längre tid, eller för dig som vill kombinera en aktiv vandringssemester med gastronomiska höjdpunkter, eller helt enkelt vill uppleva en vandring i helt fantastiska och historiska omgivningar.

I ditt omfattande och personliga guidematerial, som du får innan avresa, har vi samlat alla våra bästa rekommendationer och erfarenheter så att du kan få ut det mesta av din resa och inte missa ett speciellt besök eller en regional rätt. Dessutom hittar du information om vårt nödnummer så att du alltid har oss till hands om det skulle behövas!

Klicka på 'Begär Erbjudande' (i höger kolumn) och få ett personligt men icke-bindande erbjudande.

 

Spain is More erbjuder:

Gör din resa personlig! Spain is More erbjuder och garanterar följande på denna resa:

✔ Res varje dag, året runt.

✔ Kom ihåg! Etapperna kan anpassas efter dina behov.

Noga utvalda hotell, alltid med eget badrum.

✔ Spain is More's Camino-guidebok med praktisk pilgrimsinformation, förslag på packlista, rekommenderade restauranger, stadskartor med Camino- och hotellplatser, pilgrimspass, tips och råd, service-telefonnummer osv.

✔ Lägg till bagagetransport (se tilläggspris under 'möjligt/valfritt').


Miss inte...

Hondarribia är en charmig kuststad i Baskien, känd för sin medeltida gamla stad och pittoreska atmosfär.

San Sebastián: världsberömd mat- och kulturd destination, vackert belägen vid den mussel-formade La Concha-stranden. Vi rekommenderar en extra övernattning här.

Bilbao är hem för det berömda Guggenheimmuseet. Staden erbjuder en unik blandning av modern arkitektur och baskisk tradition.

Fiske- och badorterna längs vägen är några av de mest charmiga i hela Spanien. Om du vill ta vilodagar längs vägen rekommenderar vi gärna de vackraste och mest intressanta.

 

 

Läs mer om Camino del Norte: Avstånd, terräng, väder och bra råd.

Inkluderar
 1. 8 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Bilbao - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Transport från Bilbao till Hondarribia.
 4. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer.
 5. Pilgrimspasset.
 6. 24/7 nödnummer under resan.
 7. Skatter och avgifter.
  *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg).
Ingår ej
 1. Korta buss- och taxi transporter, t.ex. från flygplats till lokal buss- eller järnvägsstation.
 2. Transport från hotellet i Bilbao till flygplatsen (taxi ca 25€ - buss ca 8€).
 3. Sommar: från 1 juni till 30 september är det högsäsong längs Norra Spaniens kust. Till skillnad från den franska vägen (Camino Francés) fylls hotellen upp med badsugna turister så hotellpriserna ökar avsevärt. Den här resan brukar kosta ca 1200 kr mer under den perioden.
Valfritt
 1. Gör ditt Camino ännu mer personligt: stanna längre, lägg till berikande upplevelser, m.m.
 2. Bagageservice på pilgrimsvägen kan köpas till. Om du köper bagageservice transporteras din väska/koffert från hotell till hotell på schemalagda vandringsdagar. Pris vid föreslagen etappdelning, 1150 kr./enhet på max 15 kg.
 3. Förlängning av vistelse i exempelvis Bilbao, Gijon, Madrid,  kan köpas till.
 4. Tryckt guide. Om du föredrar den tryckta guiden kan den köpas för 30 euro per exemplar. (Du kan lägga till detta när du köper resan).
 5. Transport från hotell till flygplats på avresedagen.
 6. Avbeställningsskydd. Kostar 7% av resans pris och kan läggas till i samband med eventuellt godkännande av erbjudande. Spain is More samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Läs mer om avbeställningsskydd här.

Camino del Norte

(Hondarribia - Bilbao)

Från
13.000 SEK/pers.
Begär Erbjudande
Enkelrumstillägg: 3.200 SEK

Dagligt program

Hondarribia - Bilbao

Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst till Hondarribia

Ankomst till denna vackra baskiska kuststad, belägen på gränsen mellan Frankrike och Spanien. Vi rekommenderar en extra dag här innan du påbörjar ditt Camino. Njut av stranden, den gamla stan (Casco Viejo), fiskekvarteren omkring hamnen eller ta en båttur över kanalen till Frankrike. Upplev det goda lokala köket med allt från enklare pintxos till exklusiva restauranger. Sätt dig på en terass vid något mysigt torg med ett glas Txakoli i handen (baskiskt vitt vin) - och förberedd dig mentalt inför det stundande Camino-äventyret.

Dag 2.- Hondarribia - San Sebastián 27 Km

Den första etappen på Camino del Norte bjuder på en oerhört vacker vandring med en magnifik utsikt över bukten.

Många anser att denna sträcka är en av de vackrare på den norra vägen, vilket är svårt att argumentera emot. Dock måste man kämpa för den fina utsikten då etappen är relativt kuperad. Leden fortsätter över kullar och skogsmarker.

Avsluta dagen i underbara San Sebastián, en av Europas vackraste städer. Här kan man gå på en härlig pintxosrunda i den gamla stadskärnan för att sedan börja ladda på nytt inför nästa dag. 

Om dagens etapp är för lång, finns det möjligheter att förkorta den lite, antingen i början eller i slutet av dagen. Rådgör med Spain is more eller se guide materialet som skickas ut innan avresa.
 

Distans: 27 Km

HÖJDPROFILm
San SebastiánHondarribia
Dag 3.- San Sebastián – Zarautz 20 Km

Att vakna upp i San Sebastián är alltid ett nöje. På vägen ut ur staden kan du gå med fötterna i vattnet längs den berömda La Concha-stranden. Efter en stigning uppför Igeldo-berget har man förtrollande vyer över den snäckskalsformade bukten med sitt turkosblåa vatten, Santa Clara-ön samt San Sebastián. Härifrån fortsätter El Camino genom skogar, Txakoli-vingårdar och mysiga fiskebyar. Ofta med vacker panorama över kustlandskapen. Dagens etapp slutar i Zarautz - som är en av de mest populära badorterna i Baskien.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
ZarautzSan Sebastián
Dag 4.- Zarautz - Deba 22 Km

Denna etapp följer kusten och tvingar pilgrimerna att övervinna många kullar mellan byarna. Du kommer bland annat att passera ett monument från 1600-talet samt uppleva ett underbart geologiskt fenomen: flysch. Detta bildas genom havets eroderande effekt på klipporna. Omkring Zumaia kan man verkligen se detta naturfenomen på nära håll.

Distans: 22 Km

HÖJDPROFILm
DebaZarautz
Dag 5.- Deba - Markina-Xemein 24 Km

Efter Deba svänger leden in i landet i ungefär 3 dagar. Denna sträcka är kuperad, går igenom skogar och är glest befolkad. Flera mysiga byar passeras och, som alltid i Baskien, kan man hitta en riktigt bra måltid där man minst förväntar sig det. Under dagen möter pilgrimerna en av de tuffaste stigningarna på hela Camino del Norte. Avslutningen är lättare.

 

Distans: 24 Km

HÖJDPROFILm
XemeinDeba - Markina
Dag 6.- Markina-Xemein - Guernika Lumo (Guernica) 25 Km

En idylliskt etapp där de cisterciensiska munkarna fortfarande välkomnar pilgrimer. El Camino fortsätter på slingrande skogsstigar där små kyrkor, torn och andra medeltida monument passeras.

Etappen slutar i Guernica, som blev förevigad av Picasso när han avbildade staden strax före andra världskriget. Målningen är ett minnesmärke över staden som bombades under det spanska inbördeskriget. Denna kan ses på Reina Sofia-museet i Madrid.

Distans: 25 Km

HÖJDPROFILm
Guernika LumoMarkina - Xemein
Dag 7.- Guernica – Lezama 21 Km

Vandringsstigen följer en stor del av dagen en asfaltväg genom de stora skogsområdena. Man kommer långt ut på landsbygden och får se en annan del av regionen, en stor kontrast till de moderna storstadsmetropolerna Bilbao och San Sebastián.

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
LezamaGuernika
Dag 8.- Lezama - Bilbao 11 Km

Berget Monte Avril är det sista "hindret" pilgrimerna måste övervinna för att anlända till Bilbao. Bilbao är främst känd för sitt kök, sin musik och rika kulturliv vilket särskilt syns i den gamla stadskärnan. Staden har mycket att erbjuda och många väljer en extra vilodag här för att utforska den.

Spain is Mores personliga reseguide visar dig de bästa sevärdheterna oavsett om du stannar en eller två nätter. Vi rekommenderar att du spenderar en extra dag i Bilbao - speciellt om du vill uppleva det världsberömda Guggenheimmuseet.

Dagens etapp är dock bara 12 km och det är möjligt att man hinner utforska Bilbao ändå.

Distans: 11 Km

HÖJDPROFILm
BilbaoLezama
Dag 9.- Hemfärd

Hemresa från Bilbao.

Andra liknande resor

Se alla Camino-pilgrimsfärder

Vad säger våra kunder

Läs våra gästers rekommendationer

Vår blogg

Se fler blogginlägg