Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Tre läckerheter från det Galiciska köket

Galicisk gastronomi - ett av Spaniens bästa när det kommer till smak och tillagning

2019-01-23

Visste du att många spanjorer tycker att det Galiciska köket är det bästa i världen när det gäller smak och tillagning? 

Nedan får du tre rekommendationer som inspirerar och förbreder dig för en semester i nordvästra delen av Spanien.

 

Pimientos de Padrón (små, gröna paprikor)

Piemientos de Padón

Varför inte börja med en enkel och lättsam rätt? Men var försiktig, när du väl smakat dessa små läckerbitar finns risken att du blir beroende-vi är det definitivt!

Ursprungligen kommer delikatessen från Padrón i Galicien, sydväst om Santiago de Compostela. 

Invånarna i staden är så stolta över dessa små paprikor att det hålls en festival i dess ära varje Augusti. De första "Piemientos de Padrón" sägs ha kommit till Spanien från centralamerika av munkar så tidigt som på 1600-talet.

Behöver vi säga att pilgrimer som passerar Padrón på sin väg till Santiago de Compostela måste testa "Piemientos de Padrón"? Se här hur du tar dig till staden Padrón.

 

Pulpo a la gallega (Bläckfisk på Galiciskt vis)

Pulpo a la Galega

Det finns bara två alternativ gällande denna rätt: Antingen älskar du den eller så hatar du den. Det finns inget där emellan. Pulpo smakar som havet, av opretentiös matlagning och självklart- av Galicien.

Bläckfisk kallas ofta också för "Pulpo a Feira" och är antadligen den mest ikoniska rätten i hela Galicien. Den är ganska enkel att förbereda och består av lager av tunt skivad potatis, toppade med kokt bläckfisk och kryddad med paprika. Den serverast ofta på tjocka träbräden och äts med cocktailpinnar. Vi rekommenderar att ni överkommer era rädslor och provar denna rätt. När den serveras alldeles färsk är det godumligt gott!

 

Mariscada (Fisk-och skaldjur)

Galician seafood

Dess placering vid Altantens kust gör Galicia känd för sina fantaskiska fisk-och skaldjur. Om du vill smaka det allra bästa i en och samma rätt så testa "Mariscada Gallega". Detta är en rätt typiskt bestående av  krabba, ostron, musslor, blåmusslors och gåshavstulpaner men kan egentligen innehålla vilka skaldjur som helst. 

Visste du att en av Europas största fiskehamnar är Vigo i Galicien? När du får fisk eller skaldjur på en bra restaurang i Madrid så är det mest sannolikt att den tranporterats från Vigos hamn. 

Vill du veta mer? Då kanske du vill veta var du ska få tag på dessa Galiciska läckerheter? Vi rekommenderar ett gott, vitt Albariñovin från Las Rias Baixas att annjuta till maten. 

Läs mer om Galicien här.

Tillbaka