Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

La Rioja, en gömd pärla mitt på Caminon

Allt du inte visste om vinregionen La Rioja

2019-05-10

Vem känner inte till vinet från La Rioja? Denna Spanska region med mer än 500 vindistrikt är internationellt känd för sin höga kvalité på sitt vin. För ett tag sedan fick jag äran, med inbjudan från Turistkontoret i Logroño att tillsammans med min kollega Sofia bo i La Rioja. Jag hade förut varit där som pilgrim men då låg mitt fokus på helt andra saker.

Efter en vacker biltur förbi Burgos anlände vi till Logroño. Logroño ligger vid floden Rio Ebro och mitt på leden av Santiago de Compostela. Det är regionens kommerciella centra med massvis av aktivitet. Många av stadens invånare är inblandade i vinhandel. Trots att det är en gammal stad så har den inte särskillt många viktiga byggnader. På senare år har staden expanderat något enormt. År 2012 utnämndes staden till Spaniens gastronomiska huvudstad! Calle Laurel (Gatan Laurel) är huvudattraktionen med de flesta gastronomiska specialiteter och tapas i La Rioja (och självklart platsen "to be seen" och där du kan utforska den vänliga stämningen bland "riajanos"-folket). 

Besök en bodega

Efter att ha ankommit till hotellet hämtades vi strax upp för ett besök i en bodega. Det är ett familjeföretag där den fjärde generationen nu driver företaget. Medan vi njuter av vin och tapas får vi en föreläsning om vinprocessen, marknadsföringen och integrationen med andra faktorer i staden såsom kultur. 


Fridfull vila

Nästa morgon, efter en kort busstur genom de vackra omgivningarna i La Rioja, fann vi oss själva i en helt ny atmosfär. Vi besökte klostrena Yuso och Suso. Yuso är ett kloster från 1100-talet och från början ett Benediktkloster. Delar av klostret har nu blivit ett hotell. Suso är äldst av de två byggnaderna och byggdes på 600-talet. Det spanska skrivna och talade språket föddes i dessa byggnader: den första litteraturen i Kastilien skrevs här och utvecklades till ett utav de mest talade språken i världen. På grund av detta blev klostrena berömda för att vara  kulturella världsarv i december 1997 och lades till på UNESCO´s världsarvslista. Det råder en lugn atmosfär i klostrena och vi förvånas över insidans prakt med samlingar med gamla böcker. Detta är en vacker plats för de som vill ha lite frid och tid för reflektion!

Haro-vinhuvudstaden

Vi fortsatte vår utflykt till Haro, vinhuvudstaden i La Rioja, och besökte en av de äldsta vinkällarna i staden. Det fanns spindelväv på väggarna och lukten var konstig. Men de har de bästa förutsättningarna för att förvara vin. Spindlarna äter upp alla skadedjur som inte hör hemma i källaren och en hög fuktighet försäkrar att vinet mognar perfekt. Vinet produceras fortfarande på ett traditionellt sätt i denna Bodega. Häftigt att se!

La Rioja's kök

La Rioja's kök är enkelt och man använder bara produkter av högsta kvalitet från regionen. Områdets jordbruk erbjuder köket en mängd varierade grönsaker och baljväxter: paprika, vitlök, lök, kronärtskocka, sparris och grönsallad. Vi serverades en typisk rätt från regionen som hette "Cochinillo"-sugande gris. Det finns speciella restauranger där rätten tillbereds i specialla vedugnar. I brist på dessa ugnar i nuvarande moderna hus så tillagas rätten oftast hos byarnas bagare på ett fat av lera där det sedan placeras i vedugnen innan middagen. Detta försäkrar en krispig yta och ett utsökt, mört kött. 

Efter lunch besökte vi vinmuseumet i Haro. Vi fick en föreläsning om allt som har med vin att göra : ingridienserna, varktygen, processen, folket, vingårdarna. En otrolig kunskap är involverad och denna överförs från generation till generation.

Jurrassic Parc

Visste du att La Rioja är Spaniens egna Jurassic Parc? En dinousarierutt leder längs de 22 viktigaste stenlagren varav fotsteg finns nerprintat för evigt. Den riktiga entusiasten tar sig till Enciso där man kan få se massor av skelett från djuret. En storleksmässigt korrekt Tarbosaurus vaktar entrén till Valdecevillo, en av ruttens juveler. Vem vågar sig dit?

Väl tillbaka i Logroño avslutade vi på Calle Laurel där vi insöp La Riojas skönhet.

I korthet...

Efter detta besök kan jag säga att  jag är enormt imponerad av La Rioja och att jag ser staden med helt nya ögon. Det är en region som är mest känd för sina viner men som har så mycket mer att erbjuda. Förutom att besöka vingårdar kan du ta del av aktiviteter så som hästridning, flyga luftballong eller köra genom landsbygden. Denna region är nära förankrad med pilgrimsleden till Santiago de compostela och har också en massa att erbjuda inom det kulturella fältet. Förutom huvudstaden Logroño så är andra städer också värda ett besök: Santo Domingo de la Calzada och dess katedral samt San Millán de la Cogolla och dess kloster. Om vi dessutom tillägger den fantastiska naturen så är La Rioja med sina medelhavsskogar, höga berg, månlandskap och naturparker ( Sierra de Cebollera och Biosfäriska reservatet av Arnedillo), ett riktigt smultronställe gömt i norra Spanien!

Vill du veta mer om La Rioja? Klicka här. Du kan alltid kontakta oss för råd och tips.

Annemiek Nefkens

Happy Holiday Manager

Tillbaka