Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

8 skäl att gå Camino dos Faros

Fyrvägen, Camino dos Faros, är en imponerande vandringsled längs en av Europas vackraste kuststräckor - Galiciens Costa de la Muerte (Dödens kust).

2023-09-15

Camino dos Faros, även känd som "Fyrvägens väg", sträcker sig över 200 km längs den vilda och robusta Costa da Morte i Galicien, Spanien.

Även om Camino dos Faros inte är känd som en traditionell pilgrimsvandring, har denna unika rutt snabbt cementerat sin plats bland vandringsentusiaster och äventyrliga resenärer. Som en av Galiciens mest idylliska och utmanande vandringsleder, erbjuder Camino dos Faros vandrarna en unik möjlighet att uppleva Costa da Morte, även känd som 'dödens kust'. Denna fantastiska kuststräcka anses ofta vara en av Europas mest pittoreska och orörda kuster.

Ordet "Camino" betyder helt enkelt "en stig" på spanska, vilket inte nödvändigtvis hänvisar till begreppet 'pilgrimsvandring'. Men rutten för vandrare nära kärnan av de riktiga camino-vandringarna - en känsla av resa och upptäckt. Rutten leder vandrare till det historiska Finisterre, även känt som 'världens ände', vilket är samma punkt där den berömda Camino Finisterre kulminerar. Dessutom korsar leden den charmiga staden Muxia, som också är en viktig hållpunkt på Camino Finisterre.

För dem som söker en djupare förståelse för Galiciens naturliga skönhet och historiska rötter, är Camino dos Faros en vandring som inte bör förbises.
 

Även under sommaren, när större delen av Spanien svettas, används den galiciska kusten som en tillflyktsort för spanjorer
 


Här är 8 bra anledningar att vandra Camino dos Faros


ÄVENTYRET
Den prestigefyllda tidningen "The Telegraph" rekommenderar denna rutt till alla läsare som söker 'ett äventyr' som sitt nästa resmål.

Tidningen beskriver den galiciska kusten som "dramatisk" och "farlig för sjöfarare", men "absolut imponerande för vandrare". Attraktionerna inkluderar bland annat de 7 fyrarna som du passerar, skeppsvrak, klippor och bukternas natur.

Boka din Camino dos Faros här

 


TUSEN OLIKA LANDSKAP
Landskapsmässigt är vandringen längs Camino dos Faros mycket varierad. Precis som den råa klippkusten beundras, går stigen genom frodiga skogar, eller längs vackra sandstränder, och turens naturliga karaktär är därför under ständig förändring. Avstånden mellan de 8 fyrarna under vägen berättar var och en sin egen historia och har sina egna naturliga särdrag och fyrarna sätter på så sätt 'punkt' efter varje etapp i Camino-dos-Faros-historien, med sina egna kombinationer av stränder, dyner, floder, klippor, skogar och flodmynningar. Ett stort antal fågelarter njuter av havet, klipporna och det frodiga inlandet. Arkeologiska utgrävningar vittnar om områdets långa historia, och fiskebyarna visar att man inte är helt ensam i världen.
 

FANTASTISK GASTRONOMI
Galicien är en av Spaniens mest uppskattade regioner när det gäller gastronomi. Överallt i Spanien kan man äta på en galicisk restaurang, vars kök typiskt är synonymt med färsk fisk och skaldjur, samt kött från dess berömda nötkreatur. Särskilt om du älskar fisk och skaldjur, kommer du att befinna dig i drömmarnas land på Camino dos Faros. Få ställen i världen kan du äta ett så rikt urval av frestande råvaror från havet som i flera av städerna längs vägen.

Fyrvägens väg


KULTURARV

Denna rutt är full av bevarade byar där man inte känner att livet och kulturen har förändrats nämnvärt på årtionden.

Rutten passerar genom flera pittoreska städer och fiskebyar. Här är en beskrivning av några av de viktigaste städerna längs rutten:

 1. Malpica: Detta är startpunkten för Camino dos Faros. Malpica är en charmig fiskeby som också är känd för sina vackra stränder och dramatiska klippformationer.
 2. Niñóns: En liten kuststad omgiven av natursköna stränder och klippformationer. Den är populär bland surfare och naturälskare.
 3. Ponteceso: Belägen vid floden Anllóns, är denna stad känd för sin historia, arkitektur och naturliga skönhet. Den har också ett rikt fågelliv, vilket gör den till en populär plats för fågelskådning.
 4. Laxe: Denna pittoreska fiskeby erbjuder en av de mest hisnande stränderna i regionen. Stadens historiska centrum och dess hamn är också värda ett besök.
 5. Camariñas: Känd för sina traditionella handgjorda spetsar, erbjuder denna stad en kombination av kultur och naturskönhet. Den har också ett fascinerande fyr som är värt att besöka.
 6. Muxía: En historisk stad med ett starkt maritimt kulturarv. Den är också känd för sin helgedom Virgen de la Barca, som ligger på en klippa vid havet.
 7. Finisterre: Även känd som "världens ände", är Finisterre det traditionella slutmålet för många pilgrimer på Camino de Santiago.

Staden har ett berömt fyr och en historisk hamn. Det finns många andra mindre städer och byar längs rutten, och var och en av dem har sin egen unika charm och karaktär. Sammantaget ger Camino dos Faros vandrarna möjlighet att uppleva den autentiska kulturen och naturskönheten i Galicien

MILT KLIMAT HELA ÅRET

På grund av dess närhet till Atlanten är temperaturerna milda hela året. Även under sommaren, när större delen av Spanien svettas, används den galiciska kusten som en tillflyktsort för spanjorer som uppskattar det behagliga klimatet.

Costa da Morte är känd för sitt växlande och ofta oförutsägbara väder, vilket är typiskt för kustregioner i nordvästra Spanien

Vår (mars-maj):

 • Vårmånaderna är generellt milda med stigande temperaturer, men regn är fortfarande vanligt, särskilt i mars och april.
 • Dagstemperaturerna varierar från 10°C till 20°C.

Sommar (juni-august):

 • Sommaren är den mest populära tiden för att vandra på Camino dos Faros, främst på grund av de varmare temperaturerna och längre dagarna.
 • Dagstemperaturerna ligger vanligtvis mellan 18°C och 25°C, även om värmeböljor kan medföra högre temperaturer.
 • Regn är mer sällsynt under sommarmånaderna, men dimma från havet kan vara vanlig, särskilt på morgonen.

Höst (september-november):

 • Hösten kan vara en utmärkt tid för vandring.
 • Temperaturerna sjunker gradvis med dagstemperaturer mellan 12°C och 20°C.
 • Regn börjar bli mer vanligt, särskilt i november.
 • Vinter (december-februari):

 • Vintern är den minst populära tiden för att vandra på Camino dos Faros på grund av de lägre temperaturerna och större chansen för regn.
 • agstemperaturerna ligger vanligtvis mellan 8°C och 15°C.
 • Regn och stormar är mer vanliga, och vissa stigar kan vara leriga eller otillgängliga.

Generellt är det viktigt för vandrare att vara förberedda på skiftande väderförhållanden när de ger sig ut på Camino dos Faros. Det rekommenderas att ta med både regnkläder och solskydd, oavsett vilken säsong man väljer att vandra i. Havets påverkan innebär att vädret kan ändras snabbt, och de friska briserna kan göra att temperaturen känns kallare, särskilt i exponerade områden längs kusten.

TUNNBEBODD
Om du uppskattar lugn och ro samt vacker natur, är detta utan tvekan rutten för dig. Det bor mycket få människor längs denna kuststräcka och man känner generellt att man är ganska långt borta från sin vanliga vardag.

Faros

VÄLMARKERAD RUTT

Liksom Camino de Santiago är markerad med gula pilar, är denna rutt markerad med gröna pilar och prickar som hjälper dig att hitta rätt väg. Pilarna anger riktningen och prickarna signalerar att du är på rätt stig.

Camino dos Faros

KOM I FORM

Utöver att njuta av naturen och lugnet är Camino dos Faros den idealiska ursäkten för att komma i form samtidigt som du upplever den imponerande kusten.

Om du inte har läst vår artikel om fördelarna med att ta en aktiv semester, bör du läsa den här.

 

KONTAKTA SPAIN IS MORE

Spain is More arrangerar resan med övernattning på små lokala hotell längs vägen, där du har ditt eget rum och badrum. Lägg planeringen i våra händer och unna dig själv den enkla lyxen att njuta av din tid.

Om du är intresserad av att göra din nästa resa till ett spännande äventyr, är du välkommen att kontakta oss.

Läs mer om Camino dos Faros här och boka din individuella resa.

 

Tillbaka