Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Tempranillo-allt du behöver veta om denna fantastiska druva!

När det kommer till vin är Tempranillo Spaniens stolthet. Denna mångfaldiga och tidigt mogna druva är en av favoriterna i världen. Det är den fjärde mest odlade av alla druvvariationer.

2019-02-06

Vad är Tempranillo?

Namnet i sig kommer från det Spanska ordet "temprano" som betyder "tidig", en referens till att denna druva är den första som mognar utav alla Spanska varianter. Över 88% av världens produktion av Tempranillodruvor kommer från Spanien och de två är synonymer i de flesta vinälskares huvud. Med en relativt neutral och naturlig smakprofil anpassar sig Tempranillos till sin mognad över olika perioder eller mixas med andra druvor som till exempel Grenache och Carignan. När den blandas med andra druvor utgör Tempranillon ofta upp till 90% av blandningen. En av de mest välkända vinerna som ofta består av Tempranillodruvor är Portvin.

För den bästa "åretrunt-smaken" med syrlighet, färg och sockernivåer behöver Tempranillo ett svalt klimat men även lite värme. Av denna anledning flödar Tempranillos i Spaniens Ribera del Duero där den höga altituden består av varma sommardagar med svala, blåsiga nätter.

 

Tempranillo-godbitar

Om du inte känner igen namnet Tempranillo så är det antadligen för att denna druva har massvis av andra namn, beroende på var den odlas runt om i världen. Några exempel på andra namn är Tinto Moriz, Aragon, Negra de Mesa, Ull de Liebre, Valdepeñas och Chinchillana. Som du märker finns det massvis med namn på denna fantastiska druva.

Spansk Tempranillo kategoriseras på fyra olika sätt beroende på vinets ålder. Från yngst till äldst har vi Vin Joven, Crianza, Reserva och Gran Reserva. Om du köper en flaska Vin Joven eller Crianza så  bör dessa konsumeras medan de fortfarande är unga. De äldre varianterna Reserva och Gran Reserva åldras med fördel i en vinkällare.

Den andra torsdagen i November är den nationella Temperanillodagen så om du inte redan har en bra anledning att prova de många olika sorterna av Tempranillo så har du definitivt en nu! 

När den flaskas ung så har Tempranillo ett ljust, granatfärgat utseende likt Pinot Noir och Grenache, medan andra flaskor har en djupare rubinfärg likt Sangiovese och Merlot. Vin Joven och Crianza-flaskor erbjuder friska, fruktiga smaker med inslag av plommon, körsbär, fikon och tomat. ÄldreTempranillo ärver ekheten från sin tunna såväl som tobak, damm, läder och rökiga smaker för en fylligare upplevelse. Fina Tempranilloviner balanserar kombinationen av jordighet och fruktighet för att skapa en god kvalitet och perfekt smakupplevelse.

 

Tempranillo till mat

Tack vare sina relativt neutrala, salta toner är Tempranillo en fantstisk matchning för massvis av maträtter och kan enkelt avnjutas i flertalet situationer. Dess tomattoner passar perfekt till Italienska tomatbaserade rätter såsom lasagne, pizza och bolognese. För att matcha dess rökiga, jordiga toner kan du avnjuta vinet till grillat där den rökiga träkolssmaken av kyckling, burgare och grönsaker kommer till liv.

Med en ung Tempranillo kommer de friska smakerna av plommon och körsbär passa utmärkt till kryddade mexikanska rätter som biff eller kycklingtacos, burritos och kryddiga nachos. 

Om du letar efter något att specifikt kombinera en äldre flaska med (så som Reserva eller Gran Reserva), rekommenderar vi oxfilé eller några saftiga lammkotletter som tar fram den rökiga lädersmaken av ek, damm och tobak. 

De finaste, åldrande Tempranillovinerna har även chokladtoner som möjliggör att man kan njuta av vinet i sin själv, utan mat. 

 

Tempranillos regioner

Som världens fjärde mest planterade druva kan Tempranillo hittas på flera olika kontinenter trots de utmanande väderförhållanden.

Spanien

Tempranillo klassiska ursprung är, såklart, Spanien där druvan tros ha funnits i över 2000 år-enda tillbaka på Jesus tid. Rioja och Navarra är en av de mest fruktsamma och största producenterna av Tempranillovin, liksom Ribera del Duero, Toro och Cigales från regionen Castilla-León. Produktionen utbreder sig över större delen av landet enda upp till nordliga Baskien, södra Andalusien, väst i Galicien och öst i Katalonien.

Portugal

Med ett liknande klimat som Spanien växer Tempranillon även här. I Alentejo Central, söderut, är Tempranillo känd som Aragonez och används i en rad av blandningar för att producera en variation av röda bordsviner. I Duoro är vinet känt som Tinta Roriz och används i produktionen av Portugals mest kända portvin. 

USA

På senare 1900-tal och tidigt 2000-tal anlände Tempranillodruvan till Kalifornien och planterades för första gången under namnet "Valdepeñas". Tyvärr var avkastningen  väldigt dålig på grund av klimatet så druvan användes mestadels för olika bordsblandningar. Sedan dess har förståelsen för hur man ska odla druvan ökat och Tempranillo används nu även i finare blandningar. 

Texas har lyckats mycket bättre där jorden är  liknande den i Spanien och där druvan stortrivs.  

Australien

Trots att druvan introducerades här så sent som för 20 år sedan så blir Tempranillon allt mer populär och druvan har odlats i flertalet regioner i landet. Några områden som producerat fantastiskt Tempranillo är Adelaide Hills, McLaren Vale och Heathcote i söder. Som en tidigt mognande druva gör sig Tempranillo perfekt i Australien då den är redo att skördas under de svalare månaderna och undviker de heta sommarmånaderna som kan fördärva hela vinplantager.  

Argentina 

Regionerna Mendoza och San Juan i Argentina erbjuder några av de bästa vinodlingsförhållanden och är mycket gynnsamt för spanska druvor tack vare det liknande klimatet. Mendoza producerar omkring 60% av Argentinas totala vin och av detta är Tempranillo den tredje populäraste druvblandningen.

 

 

Artikel skriven av https://ilovewine.com 

Tillbaka