ES: (+34) 518 888 465
UK: (+44) 020 81 44 37 11
USA: (+001) 347 480 1050
IRELAND: (+353) 766 805 902
DA: (+45) 36 98 08 63
DE: (+49) 1573 5992844
SE: (+46) 844 68 10 14
BE: (0032) 380 809 30
NL: (+31) 858 883 565
NORGE: (+47) 239 607 02
E:info@spainismore.com
Min resa

Resor till Kastilien och León

Spaniens hjärta

Kastilien och & León: Spaniens hjärta

Kastilien och León är ”världens största museum” enligt många - och vi är beredda att hålla med. Regionens namn betyder slott och lejon och vittnar om ett stridslystet förflutet.

Till ytan är man Spaniens största region, uppdelad i 9 provinser som var och en har sin speciella charm och karaktär.

Den centrala delen består av Mesetan, en torr högplatå på 800 m över havet. De höga slätterna begränsas av bergskedjan Sistema Ibérico i öst, Sistema Central i söder, norrut skiljer de vilda Kantabriska bergen regionen från Biscayabuktens svalare vindar, och i väst gränsar man mot Portugal. Tack vare den skiftande naturen går det alldeles utmärkt att kombinera en avslappnad tillvaro med en aktiv semester. Gå några rundor golf, vandra och cykla (t.ex. pilgrimsresor längs Camino de Santiago), kajaka, klättra och mycket mer.

Kastilien och León har under århundradena varit mitt i maktens centrum på den iberiska halvön, och överallt finns något intressant att upptäcka. Man har flest Unesco-världsarv i Spanien, stoltserar med mer än 300 kastell varav många är sagoslott, oändligt med katedraler, palats och kloster. Ett mycket rikt utbud av historiska skatter väntar på att besökas av dig.

Många produkter från Kastilien och León har ett gulfärgat hjärta på sin förpackning som lyder ”Tierra de Sabor”: land av smak. Detta visar på råvarornas ursprung och att alla led i tillverkningen har gått rätt till - från råvara till färdigt livsmedel. En stor del av befolkningen är engagerade i arbetet på fälten och man kan alltid hitta färska, säsongsbetonade råvaror. Ofta kombinerade med bra tillagat kött av gris, lamm eller nöt.

Den lufttorkade, iberiska skinkan är en av stjärnprodukterna i regionens kök. En stor del av matkulturen vilar på den och många säger att Spaniens bästa kommer härifrån. Den allra finaste heter Jamón Ibérico de Bellota, som kommer från frigående grisar uppfödda enbart på ekollon. Ju längre förädlingstid, desto högre kvalité - ofta tar det upp emot 5 år för en av dessa Gran Reserva-skinkor att hitta sin väg ut i butik. Ett besök på en Asador, en grillrestaurang för bland annat Lechazo al Horno, vedugnsbakat dilamm, är ett måste.

Den andra stjärnprodukten är det röda vinet som är bland Europas bästa. Regionens temperaturskiftningar spelar en viktig roll i framställningen där kalla nätter ger vinodlingarna en chans att återhämta sig efter heta dagar. Vindistrikt som Ribera del Duero, Bierzo, Rueda och Toro har alla skyddad ursprungsbeteckning (Denominación de Origen), då de når upp till vissa högt ställda krav.

Nu är det din tur att lämna Medelhavskusten och bege dig mot landets centrala del för att upptäcka Kastilien och Leóns stora möjligheter, charm och välkomnande folk.

León: kungarnas land

Naturen i León-provinsen är omväxlande: från plana och torra landskap till de karakteristiskt röda romerska guldgruvorna i El Bierzo-området. I norr reser sig höga skyddande berg med djupa gröna dalar.

Den ca 2000 år gamla staden León är trots sin relativt lilla storlek känd för sina många kulturella skatter. Här finns några av Spaniens vackraste byggnader med en imponerande arkitektur. Missa inte den mäktiga katedralen, eller Hostal de San Marcos byggd i renässansstil (ett Parador-hotell), det kungliga kollegiet och den vackra gotiska kyrkan San Isidro. Dessutom måste Casa Botines besökas - ett av Gaudís få mästerverk utanför Barcelona.

León har en av de äldsta och vackraste stadsdelarna i hela Spanien: El Barrio Húmedo. Det är ett pulserande matområde, fylld av barer och restauranger där lokalbefolkning samlas för goda tapas och vin.

Leóns kök är varierat, där olika typer av kött, korv och grönsaker är vanliga inslag. Vinet är välkänt, speciellt det ifrån vindistriktet Tierras de León.

I provinsen råder stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter, såväl som dag och natt. Vintrarna kan, med spanska mått, vara kalla och långa. Hösten och våren är relativt korta medan sommaren bjuder på varma temperaturer.

Upplev León med 'Spain is More':

 • Staden León - vars vi har vårt kontor - och det fantastiska tapasområdet: Barrio Húmedo

 • Några av nationalparkens Picos de Europas vackraste och bästa område

 • Pittoreska byar där tiden verkar ha stått still

 • Det lokala smakrika köket

 • Upptäck några av Europas bästa vinområden

Zamora: den romerska staden

Den mycket välbevarade staden Zamora daterar sig tillbaka nästan 2000 år. Besök den magnifika katedralen och de många romanska kyrkorna av stor historisk betydelse. Ett annat måste är en utflykt i den vackra naturen kring Spaniens största sjö Lago de Sanabria - som dessutom är den enda med ett glaciärursprung.

Zamoras gastronomi har influerats av grannregionerna, och använder i grund och botten få ingredienser av högsta kvalitet. De naturnära råvarorna tillagas traditionellt och med lantlig karaktär. Zamoraprovinsen är känd för sitt fantastiska kött och för sina rediga portioner.

Upplev Zamora med 'Spain is more':

 • Zamora-staden med sina många kyrkor av romansk stil

 • Påsktraditionerna under Semana Santa, några av de äldsta i Spanien

 • Lär känna några av de bästa vinområdena i Spanien

 • Vandra på lederna, utöva vattensporter och njut av stränderna vid Sanabria-sjön

Salamanca: universitetsstaden

Salamanca har en mycket stor historisk betydelse tack vare sitt universitet - som är ett av de äldsta i hela Europa. Dessutom kännetecknas den ”gyllene staden” av sina vackra byggnader, rika kulturarv och goda mat.

Man har oändligt med sevärdheter: de två katedralerna som är sammanbyggda till en (den gamla och nya sidan), snäckskalshuset Casa de las Conchas, huvudtorget Plaza Mayor, San Esteban-klostret och universitetet Las Escuelas Mayores.

Provinsens många fält- och grönsaksodlingar erbjuder råvaror av högsta kvalitet. Runt om på Mesetan, där många steneks- och kastanjeträd släpper ifrån sig bl.a. ekollon betar boskapen fritt. Många menar på att den berömda iberiska lufttorkade skinkan från Guijelo är Spaniens bästa. Andra lokala maträtter: Hornazo (en paj av ägg, fläsklinne, chorizo och iberisk skinka), Sopa de Ajo (smarrig vitlökssoppa) och Morucha-kött.

Upplev Salamanca med 'Spain is more':

 • Ta del av Salamancas studentatmosfär - och dess många lokal traditioner

 • Alla historiska byggnader och monument

 • Städer som: 'Arribes del Duero', 'Sierra de Francia' och 'Cuidad Rodrigo' m.m.

 • Tillsammans med Spain is More: Besök en typisk grisfarm och fabrik där den iberiska skinkan framställs

 • Och mycket, mycket mer…

Palencia: världens bästa lammkött

Palencia har, liksom de flesta av städerna i Kastilien och León, ett stort historiskt och konstnärligt arv. Provinsen har enorma mängder kulturella skatter, många i form romansk konst. Staden Palencias katedral och det arkeologiska museet får inte missas.

Klimatet har höga temperaturskiftningar mellan natt och dag, såväl sommar och vinter.

Köket är typiskt spanskt och småskaligt där vedugnsbakat dilamm är specialitén - så pass att den har fått en skyddad ursprungsbeteckning. Dilamm tillagad på det här sättet är så smakrikt och mört, bara dofterna får det att vattnas i munnen.

Upplev Palencia med 'Spain is more':

 • Den vackra katedralen

 • Prova på det vedugnsbakade dilammet som har fått skyddad ursprungsbeteckning

 • Pittoreska byn Aguilar de Campoo

 • Besök en autentisk romersk villa i Vega-Valdavia

 • Och mycket, mycket mer…

Valladolid: upplev det goda vinet

Valladolid är huvudstaden i regionen Kastilien och León, provinsen är fylld av vackra slott, kyrkor och museum. Själva staden har ett viktigt historiskt och konstnärligt arv, man är speciellt känd för sitt traditionella påskfirande.

I skrivande stund har provinsen fem vindistrikt som omfattas av en särskild ursprungsbeteckning. För att en vingård ska nå upp till den här klassen ställs bl.a. specifika krav på druvsorter, kvalitetsnivå, tillverkningssätt och försäljning.

Upplev Valladolid med 'Spain is more':

 • Besök det nationella skulpturmuseet

 • Plaza Mayor - huvudtorget med något för alla

 • Bodegor i Ribera de Duero och Rueda, njut av de bästa vinerna

 • Upplev traditionellt påskfirande under Semana Santa, precis som lokalbefolkningen

 • Och mycket, mycket mer…

Ávila: en romersk världsarvsstad

Ávila är en mycket vacker och inbjudande stad, omgiven av en romersk stadsmur i enastående skick.

Den medeltida stadskärnan är också mycket välbevarad, fylld av sevärdheter och har funnits på Unesco:s världsarvslista sedan 1985.

Ávilas gastronomi är välsmakande, kraftrik och av naturnära lokala råvaror. De mest kända rätterna inkluderar Patatas Revolconas (en potatisrätt av bacon, paprika och lök), stuvade Barco de Ávila-bönor, Huevos Rotos (stekt ägg med potatis, chorizo och hett paprikapulver), Pepitoria de Gallina (kycklinggryta med mandel, saffran och äggula) samt efterrätter som Yemas de Ávila.

Dessutom är man mycket välkänd för sin helgrillade spädgris som är både krispig och mycket god.

Upplev Ávila med 'Spain is more':

 • Upptäck katedralen samt alla kyrkor och kloster

 • Promenera runt och förundras över den medeltida muren

 • Besök förtrollande byar

 • Spektakulär vandring i Sierra de Ávila

 • Och mycket, mycket mer…

Burgos: ett historiskt stopp längs Camino de Santiago

Burgos är en historisk stad som är väl värt ett besök.

Den magnifika gotiska katedralen anses som en av Spaniens viktigaste i sitt slag och är uppsatt på Unesco:s världsarvslista.

Staden är belägen efter pilgrimsleden Camino de Santiago och dess läge har genom århundradena varit ett viktigt stopp för miljontals pilgrimer på sin långa väg till Santiago de Compostela.

Till ytan är provinsen stor och gränsar till regioner som La Rioja och Baskien. Dessa har haft stort inflytande på det lokala köket som är varierande. Den mest kända rätten är utan tvekan Morcilla de Burgos, blodkorven fylld med ris, lök och paprika. Ett annat måste är Burgososten, en typ av färskost som vanligtvis används i sallader. Dessutom har man en rik vinkultur och erbjuder goda prisvärda viner.

Upplev Burgos med 'Spain is more':

 • Camino de Santiago, katedralen, kloster m.m.

 • Upptäck Burgos med sin långa historia

 • Ett rikt, varierat och naturnära kök: ingen lämnar Burgos utan stora matupplevelser!

 • Atapuerca och museet om mänsklig utveckling: Darwins dröm

 • Och mycket, mycket mer…

Segovia: romerska akvedukten och sagoslottet

Segovia är ett utmärkt resmål som bjuder på stora kulturella skatter. Segoviaakvedukten är Spaniens största romerska byggnadsverk, uppbyggd till perfektion med granitblock utan murbruk eller krampor. Det är en hisnande upplevelse att gå omkring här och förundras över denna mäktiga skapelse.

Missa inte den gotiska katedralen vid huvudtorget och sagoslottet Alcázar precis utanför centrum, där Walt Disney bl.a. hämtade inspiration till sitt törnrosaslott. Till Segovia tar man sig på 30 minuter från Madrid med snabbtåget AVE.

Det lokala köket kännetecknas av helgrillat dilamm och spädgris, som är en rik smakupplevelse. Dessutom är provinsen fylld av vinodlingar och bodegor som erbjuder besökaren goda viner.

Upplev Segovia med 'Spain is more':

 • Upptäck den romerska akvedukten mitt i Segovia

 • Spaniens bästa helgrillade spädgris

 • Och mycket, mycket mer…

Soria: de berömda författarnas stad

Vackert belägen vid floden Dueros strand, omgiven av höga kullar, ligger staden Soria som en juvel inbäddad i romansk arkitektur. Området har storartad natur, bland annat sjön Laguna Negra del Urbión med sina spektakulära klippor och djupa tallskogar.

Soria är känd som hemvist åt många stora författare, som hämtade inspiration till sina verk från provinsen. Två av de viktigaste var Gustavo Adolfo Bécquer och Antonio Machado. Idag finns en författarrutt som man kan vandra för uppleva delar av deras böcker.

De mest kända produkterna från provinsen är: Yemas de Almazán (en söt efterrätt gjord av ägg och socker) samt Soria-smör som har en skyddad ursprungsbeteckning. Vi måste också nämna Migas Pastoriles (stekta brödsmulor), la Caldereta (en gryta), Torreznos (en slags bacon) och Burgo de Osma-bönor.

Upplev Soria med 'Spain is more':

 • Lär känna Soria samtidigt som du återupplever de berömda legenderna av Bécquer

 • Vandra 'Cantar del Mío Cid'-rutten

 • Fördjupa dig i Antonio Machados verk och följ Alvargonzález-rutten

 • Soria är ett land av herdar, upptäck dess traditionella gastronomi

 • Och mycket, mycket mer…

Resor till Kastilien och León

Välj ditt resmål

MTB-resa i Picos de Europa - upplev det okända Norra Spanien

En självguidad cykelresa genom Picos de Europas vackraste områden - en tur för äventyrslystna mountainbikers och naturälskare.

Från 12.200 SEK/pers. Per person i dubbelrum

MTB-resa i Picos de Europa - upplev det okända Norra Spanien

Expreso de la Robla***: Bilbao - León

3 charmiga dagar i egen kupé från Bilbao till León, 2 dagar i Bilbao och 1 dag i León. Inkl. flyg t/r.

Från 16.450 SEK/pers. Per person i delat dubbelrum/kupé

Expreso de la Robla***: Bilbao - León

6 nätter i Madrid och på Parador-hotell i världsarvsstäder

Upplev huvudstaden Madrid och övernatta på tre Parador-hotell i Alcalá de Henares, Segovia och Salamanca. Inkl. flyg t/r, transport, m.m.

Från 7.370 SEK/pers. Per person i dubbelrum

6 nätter i Madrid och på Parador-hotell i världsarvsstäder

En aktiv semester i Norra Spanien med fyra roliga äventyr

Upplev världen under ytan, ”vandra” i floder, surfa på stora vågor, m.m. Inkl. boende, flyg t/r och hyrbil.

Från 11.500 SEK/pers. Per person i dubbelrum

En aktiv semester i Norra Spanien med fyra roliga äventyr

Självguidad bilsemester längs pilgrimsleden Camino de Santiago

Från Bilbao till Santiago efter Jakobsleden. Inkl. biluthyrning, flyg, hotell och en omfattande guidebok.

Från 11.200 SEK/pers. Per person i dubbelrum

Självguidad bilsemester längs pilgrimsleden Camino de Santiago

En gastronomisk resa genom Norra Spanien

9 dagar med kulinariska upplevelser och stora intryck från Norra Spanien. Inkl. boende, flyg t/r och hyrbil.

Från 9.950 SEK/pers. Per person i dubbelrum

En gastronomisk resa genom Norra Spanien

Camino Francés klassiker (León till Santiago)

(Etapper 21-33) 15 dagar, 309 km pilgrimsvandring. Spain is Mores populäraste pilgrimsresa.

Från 12.990 SEK/pers. Per person i dubbelrum

Camino Francés klassiker (León till Santiago)

Camino Francés (Logroño-Burgos)

(Etapper 8-12): 7 dagar, 124 km pilgrimsvandring. Genom La Riojas vingårdar till den mäktiga katedralen i Burgos.

Från 7.700 SEK/pers. Per person i dubbelrum

Camino Francés (Logroño-Burgos)

Camino Francés (Pamplona - Burgos)

(Etapper 4-12): 11 dagar, 219 km pilgrimsvandring. Vingårdar, rik historia och mäktiga katedraler.

Från 11.200 SEK/pers. Per person i dubbelrum

Camino Francés (Pamplona - Burgos)

Camino Francés (Logroño - León)

(Etapper 8-20): 14 dagar, 319 km pilgrimsvandring mellan 2 av Spaniens mäktigaste katedraler.

Från 12.750 SEK/pers. Per person i dubbelrum

Camino Francés (Logroño - León)

Camino Francés HELA LEDEN (St. Jean-Pied-de-Port - Santiago)

(Etapper 1-33) 35 dagar, 789 km pilgrimsvandring. Upplev hela Camino Francés i en resa!

Från 25.500 SEK/pers. Per person i dubbelrum

Camino Francés HELA LEDEN (St. Jean-Pied-de-Port - Santiago)

Längs El Camino med cykel (León-Santiago)

(Cykeletapper: 8-13): 9 dagar, 309 km historisk cykelresa längs med pilgrimsleden. Inkl. flyg t/r, cykelutrustning, m.m.

Från 13.500 SEK/pers. Per person i dubbelrum

Längs El Camino med cykel (León-Santiago)

Längs El Camino på cykel (Pamplona-Santiago)

(Cykeletapper: 1-13): 16 dagar, 701 km historisk cykelresa från Pamplona till Santiago. Inkl. flyg t/r, cykelutrustning, m.m.

Från 16.990 SEK/pers. Per person i dubbelrum

Längs El Camino på cykel (Pamplona-Santiago)

En förtrollande semester längs den gröna kusten i Parador-hotell

Natur och kultur går hand i hand. Stränder, tapas, berg - denna bilsemester innehåller det mesta. Inkl. boende, flyg t/r och hyrbil.

Från 9.990 SEK/pers. Per person i dubbelrum

En förtrollande semester längs den gröna kusten i Parador-hotell

Se våra gästers omdömen

Resmål i Norra Spanien

Tack vare naturen, kulturen, gastronomin och sina traditioner erbjuder Norra Spanien oförglömliga upplevelser i världsklass.

Varför Norra Spanien?

Norra Spanien har oändligt med smultronställen som bara väntar på att bli upptäckta, besökas, smakas på och upplevas.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skapa ditt egna Camino de Santiago
Webbkarta| Hur man bokar| Frågor| Länkar| Resevillkor| Juridiska villkor| Kontakt Betala med: Pago seguro con tarjeta de crédito / débito y Paypal