Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Välj din Camino De Santiago baserat på svårighetsgrad: Vi hjälper dig!

Att bestämma vilken Camino man ska göra kan bero på många faktorer som sträcka och svårighetsgrad. I denna blogg går vi igenom svårighetsgraderna så att ditt beslut blir lite lättare. Längden på varje camino kan alltid anpassas efter dig.

2023-05-03

Svårighetsgraden på de olika rutterna längs Pilgrimsleden kan vara subjektiva eftersom att varje pilgrim har sitt egna perspektiv. Men generellt kan följande sägas:

  1. Den Franska rutten: Detta är den mest populära och besökta rutten på Pilgrimsleden. Den är ungefär 800 km lång och går genom en stor variation av landskap, allt från berg till slätter och vinodlingar. Även om det finns etapper med branta stigningar är större delen av rutten lättvandrad för de flesta pilgrimer.

  2. Den Norra rutten: Den här rutten följer den spanska norra kusten och erbjuder spektakulär utsikt över det Kantabriska havet. Den är ungefär 800 km lång och anses vara mer krävande än den Franska rutten på grund av sina branta stigningar.

  3. Den Portugisiska rutten från Porto: Den Centralportugisiska Camino de Santiago är den näst populäraste Camino-rutten efter den franska leden. Den går från Porto till Santiago inåt landet och nästan helt och hållet norrut. Den omfattar många viktiga städer och småbyar i norra Portugal och Spanska Galicien. Den har en längd på cirka 240 km och anses vara en av de enklaste och mest tillgängliga lederna , med få upp- och nedgångar.

  4. Den Portugisiska kustrutten: Den här rutten börjar i Portugisiska Porto  och följer den norra portugisiska kusten innan den mynnar ut i Galicien. Den är ungefär 260 km lång och anses vara en enkel rutt med få stigningar.

  5. Den Engelska rutten: Den här rutten uppstod under medeltiden för pilgrimer som kom från norra Europa, framför allt Storbritannien. Den börjar i staden Ferrol eller A Coruña och är med sina 120 km en av de kortaste rutterna. Den anses vara en måttlig rutt med några branta sträckor.

  6. Den Primitiva rutten: Den här rutten anses vara den äldsta och mest krävande. Den börjar i Oviedo och går genom bergiga områden i Asturiens inland innan den ansluter till den Franska rutten i Melide. Den är ungefär 320 km lång och anses vara en av de mest krävande rutterna med branta och bergiga avsnitt.

Sammanfattningsvis anses den Franska och den Portugisiska rutten vara något enklare, medan den Norra och den Primitiva rutten anses vara mer krävande. Den Engelska rutten betraktas som måttlig i svårighetsgrad. 

Vi hoppas att detta har hjälpt dig om du tvivlat på vilken led du ska välja baserat på dess svårighetsgrad. Men tänk på två saker:

1) Varje pilgrim måste ta hänsyn till sin fysiska kondition och sina förutsättningar innan den väljer sin Camino de Santiago. 

2 ) Även om till exempel den Norra vägen är komplicerad så tänk på att det finns mer och mindre utmanande etapper och att det finns delar som bättre kan anpassas efter just dina behov. Tveka inte att fråga oss så hjälper vi dig.

Tillbaka