Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino Francés klassiker (León till Santiago)

Camino Francés klassiker (León till Santiago)

Camino Francés

Camino Francés är den populäraste, rikast på historiska sevärdheter och därmed den internationellt mest kända leden. Den franska vägen har skildrats i många böcker och filmer under åren. Camino Francés börjar i den franska byn St Jean Pied de Port och korsar redan under den första etappen gränsen till Spanien. Ideal både för vandrings- och cykelresor. En oförglömlig Camino-upplevelse helt enkelt.

 • Från 15600 SEK/pers.
 • 313 Km
 • 15 dagar / 14 nätter
 • Svårighet
  ?
  OBSERVERA: Ingenstans, inte på något sträcka av el Camino, kommer det att finnas branta klippor alldeles intill leden!

  1: Väldigt lätt. Platt och utan signifikanta höjningar. Bra och normalt breda vägar.

  2: Lätt. Lite kuperat. Bra och normalt breda vägar.

  3: Medium. Kuperat med backar, eventuellt med längre avstånd mellan serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  4: Medium/Svår. Längre, branta stigningar, kanske med få serviceställen / städer. Bra, ibland smala stigar.

  5: Svår.Stora höjdskillnader, eventuellt med få serviceställen. Mycket kuperat. Bra, ibland smala stigar.
 • Natur

Under denna vandring kommer du att uppleva Camino Francés sista 309 km - från León till Santiago de Compostela. Av dessa går du 273 km till fots från Hospital de Órbigo (bussresan från León är inkluderad i priset) och hela vägen till katedralen i Santiago.

Den här delen av El Camino är mycket varierad, inte bara när det gäller landskapet, utan också kulturellt, historiskt och gastronomiskt vilket gör sträckan till en av de bästa. Vid ankomsten till startplatsen i León kommer du välkomnas av den magnifika katedralen - sedan följer upplevelserna som ett pärlband hela vägen till Santiago. 

Innan avresa får du kartor, biljetter och en omfattande guidebok så att du kan vara väl förberedd på ditt äventyr. Väl framme i León är du redo att få din första stämpel i pilgrimspasset. 

Under den här pilgrimsresan kommer du att vandra etapperna 21 till 33 av Camino Francés. Resan kan kombineras med vilodagar längs vägen och det går att justera etappernas avstånd och lägga till berikande upplevelser, m.m. Hör gärna av dig till oss med dina önskemål.

✔ Avgångar året runt.

Bagagetransport från hotell till hotell kan anordnas och rekommenderas.

Ditt personliga pilgrimspass.

✔ Handplockade hotell - alltid med privat badrum - utvalda för sitt läge, charm och service.

✔ Spain is Mores Camino-guidebok. Fylld med nyttig pilgrimsinformation, förslag på packlista, lokala restauranger, kartor över leden och hotellen, pilgrimspasset, sevärdheter, 24/7 servicenummer och mer. Allt som behövs för att göra ditt Camino till en oförglömlig upplevelse! 

✔ Möjligheten att kombinera denna vandring med andra resor.

✔ Uppdelning av etapperna: Ja, alltid!

Dagstur till Finisterre (sista dagen).

 

Rabatt

Inkluderar

Från 15.600 SEK/pers.Per person i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 3.100 SEK

Inkluderar
 1. 14 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Madrid, retur från Santiago de Compostela - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Transport från Madrid till León.
 4. Transport från León till Hospital de Órbigo.
 5. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer.
 6. Pilgrimspasset.
 7. Guidad tur till Finisterre (sista dagen).
 8. 24/7 nödnummer under resan.
 9. Skatter och avgifter.
 10. *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg).
Ingår ej
 1. Korta buss- och taxitransporter, t.ex. från flygplats till lokal buss- eller järnvägsstation.
 2. Transport från boendet i Santiago till flygplatsen (taxi ca 20€ - buss ca 5€). Busstider och busshållplatser framgår i vårt guidematerial.
 3. Sommar: från 1 juni till 30 september är det högsäsong längs Norra Spaniens kust. Till skillnad från den franska vägen (Camino Francés) fylls hotellen upp med badsugna turister så hotellpriserna ökar avsevärt. Den här resan brukar kosta ca 1200 kr mer under den perioden.

Valfritt
 1. Gör ditt Camino ännu mer personligt: stanna längre, dela upp etapperna, lägg till berikande upplevelser, m.m.
 2. Bagageservice längs pilgrimsleden kan läggas till och är något vi rekommenderar. Om du beställer detta kommer ditt bagage transporteras från hotell till hotell och följa dig under vandringens gång. Det är ett nöje att vandra utan bagage och ändå ha alla sina tillhörigheter framme vid dagens slutmål. Pris: 1000 kr per bagage. Max: 15 kg/bagage.
 3. Förlängning av resan i Madrid, León eller Santiago de Compostela kan anordnas.
 4. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer (en bok per 4 personer).
 5. Avbeställningsförsäkring från Gouda: 7% av resans totala kostnad (kan läggas till vid bokningen).
Beskrivning

Från León märks det tydligt att antalet pilgrimsvandrare ökar och det finns många orsaker till detta. Delvis är etapperna efter León på många sätt de mest intressanta, med många historiska sevärdheter såsom: katedralen i León, den medeltida bron i Hospital de Órbigo, Gaudís biskopspalats i Astorga, järnkorset och Samos-klostret. Givetvis också vallfärdsorten samt slutmålet för pilgrimsleden: Santiago de Compostela. Man passerar massor av inbjudande städer och byar, leden är sammanvävd med bra faciliteter och inte minst slingrar den sig igenom varierande natursköna landskap.

Våra gäster som anländer till León för påbörja sin pilgrimsvandring väljer ofta att ta bussen de första 35 km till Hospital de Órbigo. Det är också fullt möjligt att starta i León, vilket kommer att göra resan en dag längre. Om du väljer att starta härifrån är de första 10 km inte så intressanta då de går igenom industriområden och förorter. Därefter öppnar landskapen upp sig, med vidsträckta slätter fram tills du når Rabanal del Camino där terrängen blir mer småkuperad.

Etappen mellan Villafranca och O’Cebreiro är lång med en brant stigning vilket gör att många väljer att dela upp den i två. Om du inte vill dela upp den och finner den dagen för krävande kan man alltid ta en buss eller taxi till nästa etapp.

Väljer man en extra övernattning i Molinaseca eller Villafranca kan man besöka de fascinerande romerska guldgruvorna Las Medulás, ett Unesco-världsarv och skyddat naturområde. Landskapen här är ett direkt resultat av de brytningsmetoder som romarna använde sig utav.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja.

Sträckan från Sarria till Santiago genom Galicien är den mest populära delen av Camino de Santiago. Många väljer att starta härifrån för att kunna motta La Compostela (för detta krävs minst 100 km vandring), ett intyg som visar på att man slutfört Camino de Santiago. Sarria är en lite större stad med alla nödvändiga faciliteter och en bra utgångspunkt för el Camino. Härifrån kan man dessutom göra två spännande utflykter, dels till det stora klostret i Samos, där man senare kan vandra tillbaka via Camino-leden. Eller till Lugo, som har en av världens bäst bevarande romerska stadsmurar.

När du lämnar Sarria kommer ökningen av pilgrimer att märkas tydligt. Det är något speciellt med alla människor, från hela världen, som vandrar i samma riktning, med samma mål i åtanke.

De första etapperna efter Sarria är småkuperade och några av de mest idylliska på hela resan - för många blir detta några av favoritsträckorna. Landskapen är som i en saga, man passerar vid små gårdar med stenbyggda hus, längs med gröna fält där boskap betar och genom frodiga skogar med porlande bäckar.

Resten av vägen till slutmålet i Santiago är den harmoniska naturen huvudattraktionen. Väl på plats möts du av en speciell atmosfär med alla pilgrimer som nått sitt eftersträvade mål. Sätt dig på katedralens torg och känn dig tillfreds med det du åstadkommit. Senare kan du utforska den gamla stadskärnan som osar av historia. Den är fylld av kullerstensgator, små torg, fontäner och matupplevelser. Det perfekta avslutet på din Camino de Santiago-resa. Servicefunktionerna är generellt sätt mycket goda.

Möjlighet för etappuppdelning: Ja. Ett exempel: den långa etappen Palas de Rei - Arzúa (28 km) kan delas upp med en extra natt i Melide. Läs mer i den detaljerade resplanen eller hör av dig till oss.

Detaljerad resplan
Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst i León

Den gamla romerska regionala huvudstaden är en av de viktigaste städerna på pilgrimsleden. Stadens medeltida betydelse återspeglas i monument som den storslagna katedralen och magnifika San Marcos samt San Isidro - där flera forntida kungar och drottningar ligger begravda. Den gamla stadskärnan är fylld av tapasbarer, mysiga torg och härligt folkliv. Här brukar man se många pilgrimer traska omkring med ömma fötter. Din första dag på resan bjuder på ett äkta och genuint Spanien - detta är bara början.

Dag 2.- León, eller Hospital de Órbigo till Astorga14 Km

Leóns förorter är en stor kontrast till den livfulla stadskärnan. Istället för att vandra igenom industriområdena kan våra gäster köras med buss till Astorga för att påbörja sitt Camino härifrån. Ett annat alternativ är att starta vid Hospital de Órbigo, ca 15 km från Astorga, där man kan besöka en underbar romersk bro för att sedan ge sig ut på leden. Astorga är en viktig stad med sevärdheter som Gaudís biskopspalats och en imponerande katedral.

HÖJDPROFILm
AstorgaHospital de Orbigo
Dag 3.- Astorga - Rabanal del Camino 21 Km

Redan några kilometer efter Astorga börjar landskapen förändras och övergå till mer kuperade. Du kommer att passera genom charmiga byar såsom Castillo de los Polvazares som verkligen förtjänar ett besök. Rabanal del Camino, ditt mål för dagen, är en inbjudande stad med restauranger, barer och en härlig pilgrimsatmosfär.

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
Rabanal del CaminoAstorga
Dag 4.- Rabanal de Camino - Molinaseca 27 Km

Den här etappen som går igenom bergen är oförglömlig då du når det berömda järnkorset: Cruz de Ferro. Vid korset lämnar pilgrimerna traditionsenligt en medtagen sten som representerar en börda som man släpper. Resten av vägen fram till Molinaseca består av vacker natur där man passerar genom ett antal mysiga byar. Molinaseca har många charmiga restauranger som ofta är fyllda av pilgrimer och vänlig lokalbefolkning. Strosa omkring på kullerstensgatorna och utforska omgivningarna innan du belåten går till sängs.

Distans: 27 Km

HÖJDPROFILm
MolinasecaRabanal de Camino
Dag 5.- Molinaseca - Villafranca del Bierzo 29 Km

Dagens vandring passerar staden Ponferrada med sin berömda tempelriddarborg (Castillo de los Templarios). Ponferrada har 60 000 invånare, är ett viktigt stopp på El Camino och känd för sina stora järn- och kolgruvor. Du fortsätter till den medeltida byn Cacabelos som är hem till ett stort antal vinkällare (bodegas). Många pilgrimer väljer att pausa här en stund.

Dagens slutmål är Villafranca del Bierzo som är en av de trevligaste Camino-städerna, omgiven av vinrankor i El Bierzo som har etablerat sig som ett av Spaniens bästa vinområden. Byn är känd som ”det andra" eller ”det lilla" Santiago.

Distans: 29 Km

HÖJDPROFILm
Villafranca del BierzoMolinaseca
Dag 6.- Villafranca del Bierzo - O Cebreiro 28 Km

Dagens etapp fortsätter uppåt på vandringsstigar i skuggan av löv, ek och kastanjeträd till bergsbyn O’Cebreiro. Denna vackra byn är mestadels byggd i sten och har många runda, karakteristiska byggnader med halmtak (Pallozas). Att nå byn innebär en rätt så tuff stigning men den är en väl värd alla höjdmeter. Dimman ligger ofta tät, men har man tur kanske man vandrar förbi en klar dag och bjuds då på storslagna vyer.

Obs! Eftersom stigningen upp till byn är relativt lång och jobbig finns möjligheten att dela upp dagens etapp i två. 

Distans: 28 Km

HÖJDPROFILm
O CebreiroVillafranca del Bierzo
Dag 7.- O Cebreiro - Tríacastela 21 Km

Efter gårdagens stigning till en av resans högsta punkter kommer denna dag mestadels att bestå av utför. Återigen med mycket fina utsikter över landsbygden. Idag passerar du också många Hórreos (ett slags härbre), en fristående byggnad i trä eller i sten, placerad på stolpar för att skydda mot fukt- och skadedjur. Man märker även en förändring i klimatet när Atlantens svalare vindar sveper in och vädret kan växla snabbare. Trots namnet på dagens slutmål, Tríacastela (tre slott) finns tyvärr inget av dessa kvar. Kalksten som användes för att bygga den mäktiga katedralen i Santiago kommer från ett stenbrott i närheten av byn. 

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
TricastelaO Cebreiro
Dag 8.- Tríacastela - Sarria 18 Km

Landskapen börjar så smått att förändras, man fortsätter nedåt, kanske välkomnande efter de senaste dagarnas kuperade etapper. Två rutter fortsätter till Sarria, vi rekommenderar att man tar den längre leden förbi det benediktinska klostret Samos - ett av de äldsta i västvärlden. Härifrån är det sedan fint att vandra genom skogsområden till Sarria.

Sarria är en stad på cirka 13 000 invånare som ligger drygt 100 km bort från katedralen i Santiago. Det är det minsta avstånd som krävs för att kunna motta La Compostela (ett certifikat som visar på man vandrat och slutfört El Camino). Byn är tack vare detta en viktig utgångspunkt för många pilgrimer och du kommer genast märka att antalet vandrare ökar.

Distans: 18 Km

HÖJDPROFILm
SarriaTricastela
Dag 9.- Sarria - Portomarín 23 Km

Galicien är en av de vackraste regionerna i Spanien, både när det gäller natur och traditioner. På dagens etapp kan du uppleva detta på nära håll. Det är som i en saga, du vandrar harmoniskt genom frodiga skogar, gräsbevuxna ängar, fruktträdgårdar och enkla stenbyggda byar.

Distans: 23 Km

HÖJDPROFILm
PontomarinSarria
Dag 10.- Portomarín - Palas de Rei 25 Km

Terrängen planar ut men är ändå kuperad under vissa delar. Området är vackert, frodigt och optimismen över att slutmålet närmar sig börjar övervinna den fysiska ansträngningen. På små stigar och landsvägar når du tillslut Palas de Rei, en by med cirka 2000 invånare som har en spännande historia att förtälja.

Obs! De två etapperna mellan Portomarín och Arzúa kan delas upp i tre med följande kilometerlängd: 17, 16 och 20.

Distans: 25 Km

HÖJDPROFILm
Palas de ReiPontomarin
Dag 11.- Palas de Rei - Arzúa 28 Km

Terrängen liknar de senaste dagarnas vandring. En typisk dag på Camino de Santiago-leden med rullande gröna kullar, betande boskap, stenmurar och små romanska kyrkor. Vandra harmoniskt och insup sträckans historiska arv.

Etappen kan enkelt delas upp i två med en extra natt i Melide, vilket ger två vandringsdagar på ca 14 km istället. Om detta är önskvärt, vänligen ange denna information när du beställer resan.

Obs! De två etapperna mellan Portomarín och Arzúa kan delas upp i tre med följande kilometerlängd: 17, 16 och 20.

Distans: 28 Km

HÖJDPROFILm
ArzúaPalas de Rei
Dag 12.- Arzúa - O Pedrouzo 20 Km

Den näst sista etappen av Camino de Santiago kännetecknas av en god och positiv atmosfär. De pilgrimer du stöter på längs med vägen är alla glada och lättade då målet är inom nära räckhåll. Leden går igenom vackra Eukalyptusskogar som erbjuder en skön skugga.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
O Pedrouzo Arzúa
Dag 13.- O Pedrouzo/ A Rúa - Santiago de Compostela 20 Km

Stort grattis, du har klarat en stor utmaning och uppnått ett beundransvärt mål! Nu är det dags för ett antal traditionella pilgrimsritualer. Först och främst, glöm inte att stämpla din sista ”Sello” i pilgrimspasset.

Njut av Santiago de Compostelas katedral och förtrollande stadskärna som är ett Unesco-världsarv. Kullerstensgatorna är kantade av historiska byggnader, museum, torg och har ett utomjordiskt bra matutbud. Sätt dig ner på en terrass, beställ in din lokala favorit och bearbeta alla nya intryck från vandringen.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
Santiago de CompostelaO Pedrouzo
Dag 14.- Santiago de Compostela till Finisterre (dagsutflykt)

Många pilgrimer väljer att fortsätta vidare och avsluta sin pilgrimsvandring i Finisterre. Vår dagsutflykt tar dig dit med buss och engelsktalande guide, återvänder gör ni sent på eftermiddagen. Blicka ut över Atlanten från den respektingivande och dramatiska kustlinjen Costa de la Muerte (dödens kust). Där ute i det blå finns ett ondskefullt rev där många skepp förlist genom århundradena. Området besitter en slags rå naturlig skönhet som måste tas in. På kustens västligaste punkt hittas Finisterre - ”världens ände” enligt romarna. För många pilgrimer är detta det symboliska slutet för deras Camino de Santiago.

Kvällen spenderas på egen hand i Santiago de Compostela.

 

Dag 15.- Hemresa

Hemresa från Santiago.