Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Camino Francés klassiker

(León till Santiago)

Karta Camino Francés: León - Santiago de Compostela

Spain is More's mest populära Camino-sträcka - Varje Camino-älskare vandrar denna sträcka, åtminstone en gång

Pilgrimsresan från León till Santiago de Compostela är på alla sätt en fantastisk pilgrimsvandring, en klassisk sträcka full av historia, natur och kultur. Av de 313 km vandras 274 km, eftersom du initialt tar en buss ut ur León, till Hospital de Orbigo.

Resan börjar i den majestätiska staden León, känd för sin gotiska katedral och rika medeltidsarv. Sträckan är fylld med monument, mysiga byar och vackra landskap, och upplevelserna kommer som pärlor på en tråd, hela vägen till Santiago.

Längs vägen passerar man bland annat Cruz de Hierro (Järnkorset), som ligger på Camino Francés högsta punkt (1503 m). Njut av idyllen i vackra Molinaseca, innan resan fortsätter till Ponferrada, där du kan uppleva den gamla Tempelriddarborgen. Resan går genom ett par av Spaniens mest framåtstormande vinregioner, vars vin, passande nog, kan ackompanjeras av de många utsökta regionala rätterna. Så kunde vi fortsätta att räkna upp upplevelser längs rutten, vare sig de är gastronomiska, kulturella eller i den vackra naturen.

När du närmar dig Santiago de Compostela byggs spänningen upp. Santiago är, med sina andlösa kullerstensbelagda gator, gamla byggnader och euforiska pilgrimsstämning, den perfekta avslutningen på din caminovandring.

I ditt omfattande och personliga guide material, som du får före avresa, har vi samlat alla våra bästa rekommendationer och erfarenheter, så att du kan få ut det mesta av din resa. Dessutom information om vårt nödnummer, så att du alltid har oss till hands, om det skulle visa sig nödvändigt!


Klicka på 'Begär erbjudande' (i högra kolumnen) och få ett personligt men icke-bindande erbjudande.

 

Santiago og Finistere:

I Santiago inkluderas som standard alltid två övernattningar. På 'lediga dagen' har du en guidad dagstur till Finisterre, också känd som världens ände, inkluderad. Båda kan väljas bort efter önskemål.

 

Spain is More erbjuder:

Gör din resa personlig! Spain is More erbjuder och garanterar följande på denna resa:

✔ Res varje dag året runt.

✔ Kom ihåg! Etapperna kan anpassas till dina behov.

Noggrant utvalda hotell, alltid med privat badrum.

✔ Spain is Mores Camino-guidebok med praktisk pilgrimsinformation, förslag på packlista, rekommenderade restauranger, stadskartor med camino- och hotellplacering, pilgrimspass, bra råd och vägledningar, servicetelefonnummer och m.m.

✔ Lägg till bagagetransport (se tilläggspris under 'tillval').

 

Miss inte...

✔ Tillbringa två nätter i León för att njuta av de berömda tapasen och utforska den historiska gamla staden.

Klosteret i Samos kräver en extra övernattning i Sarria. Från Samos kan du vandra 11 km tillbaka till Sarria - den perfekta uppvärmningsturen.

Världens bäst bevarade romerska stadsmur i Lugo. Kräver en extra övernattning i Sarria (både Samos och Lugo kan nås på en dag).

✔ Stämningen i Santiago de Compostela.

 

Läs mer information om Camino Frances, avstånd, terräng, väder mm

Inkluderar
 1. 14 nätter i dubbelrum inkl. frukost på charmiga hotell noga utvalda för sin kvalitet, läge och service. Alltid med eget badrum/toalett.
 2. Flyg t/r från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg till Madrid, retur från Santiago de Compostela - inkl. ett incheckat bagage p.p.*
 3. Transport från Madrid till León.
 4. Transport från León till Hospital de Órbigo.
 5. Spain is Mores omfattande, digitala reseguide med vägbeskrivningar, rekommendationer, lokala tips och mycket mer.
 6. Pilgrimspasset.
 7. Guidad tur till Finisterre (sista dagen).
 8. 24/7 nödnummer under resan.
 9. Skatter och avgifter.

  *Om inte annat anges i erbjudandet. Bagagevikt beror på det enskilda flygbolagets villkor (vanligtvis mellan 20 och 23 kg).
Ingår ej
 1. Korta buss- och taxitransporter, t.ex. från flygplats till lokal buss- eller järnvägsstation.
 2. Transport från boendet i Santiago till flygplatsen (taxi ca 20€ - buss ca 5€). Busstider och busshållplatser framgår i vårt guidematerial.
 3. Sommar: från 1 juni till 30 september är det högsäsong längs Norra Spaniens kust. Till skillnad från den franska vägen (Camino Francés) fylls hotellen upp med badsugna turister så hotellpriserna ökar avsevärt. Den här resan brukar kosta ca 1200 kr mer under den perioden.

Valfritt
 1. Anpassa din Camino: Utöka din vistelse, dela upp etapper, lägg till spännande upplevelser osv.
 2. Bagageservice på pilgrimsvägen kan köpas till. Om du köper bagageservice transporteras din väska/koffert från hotell till hotell på schemalagda vandringsdagar. Pris vid föreslagen etappdelning, 1000 kr./enhet på max 15 kg.
 3. Förlängning av vistelse i exempelvis Madrid, Leon, Santiago de Compostela kan köpas till.
 4. Tryckt guide. Om du föredrar den tryckta guiden kan den köpas för 30 euro per exemplar. (Du kan lägga till detta när du köper resan).
 5. Transport från hotell till flygplats på avresedagen.
 6. Avbeställningsskydd. Kostar 7% av resans pris och kan läggas till i samband med eventuellt godkännande av erbjudande. Spain is More samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Läs mer om avbeställningsskydd här.

Camino Francés klassiker

(León till Santiago)

Från
15.600 SEK/pers.
Begär Erbjudande
Enkelrumstillägg: 3.100 SEK

Dagligt program

León - Santiago de Compostela

Detaljerad resplan (Visa alla dagar )
Dag 1.- Ankomst i León

Den gamla romerska regionala huvudstaden är en av de viktigaste städerna på pilgrimsleden. Stadens medeltida betydelse återspeglas i monument som den storslagna katedralen och magnifika San Marcos samt San Isidro - där flera forntida kungar och drottningar ligger begravda. Den gamla stadskärnan är fylld av tapasbarer, mysiga torg och härligt folkliv. Här brukar man se många pilgrimer traska omkring med ömma fötter. Din första dag på resan bjuder på ett äkta och genuint Spanien - detta är bara början.

Dag 2.- León, eller Hospital de Órbigo till Astorga14 Km

Leóns förorter är en stor kontrast till den livfulla stadskärnan. Istället för att vandra igenom industriområdena kan våra gäster köras med buss till Astorga för att påbörja sitt Camino härifrån. Ett annat alternativ är att starta vid Hospital de Órbigo, ca 15 km från Astorga, där man kan besöka en underbar romersk bro för att sedan ge sig ut på leden. Astorga är en viktig stad med sevärdheter som Gaudís biskopspalats och en imponerande katedral.

HÖJDPROFILm
AstorgaHospital de Orbigo
Dag 3.- Astorga - Rabanal del Camino 21 Km

Redan några kilometer efter Astorga börjar landskapen förändras och övergå till mer kuperade. Du kommer att passera genom charmiga byar såsom Castillo de los Polvazares som verkligen förtjänar ett besök. Rabanal del Camino, ditt mål för dagen, är en inbjudande stad med restauranger, barer och en härlig pilgrimsatmosfär.

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
Rabanal del CaminoAstorga
Dag 4.- Rabanal de Camino - Molinaseca 27 Km

Den här etappen som går igenom bergen är oförglömlig då du når det berömda järnkorset: Cruz de Ferro. Vid korset lämnar pilgrimerna traditionsenligt en medtagen sten som representerar en börda som man släpper. Resten av vägen fram till Molinaseca består av vacker natur där man passerar genom ett antal mysiga byar. Molinaseca har många charmiga restauranger som ofta är fyllda av pilgrimer och vänlig lokalbefolkning. Strosa omkring på kullerstensgatorna och utforska omgivningarna innan du belåten går till sängs.

Distans: 27 Km

HÖJDPROFILm
MolinasecaRabanal de Camino
Dag 5.- Molinaseca - Villafranca del Bierzo 29 Km

Dagens vandring passerar staden Ponferrada med sin berömda tempelriddarborg (Castillo de los Templarios). Ponferrada har 60 000 invånare, är ett viktigt stopp på El Camino och känd för sina stora järn- och kolgruvor. Du fortsätter till den medeltida byn Cacabelos som är hem till ett stort antal vinkällare (bodegas). Många pilgrimer väljer att pausa här en stund.

Dagens slutmål är Villafranca del Bierzo som är en av de trevligaste Camino-städerna, omgiven av vinrankor i El Bierzo som har etablerat sig som ett av Spaniens bästa vinområden. Byn är känd som ”det andra" eller ”det lilla" Santiago.

Distans: 29 Km

HÖJDPROFILm
Villafranca del BierzoMolinaseca
Dag 6.- Villafranca del Bierzo - O Cebreiro 28 Km

Dagens etapp fortsätter uppåt på vandringsstigar i skuggan av löv, ek och kastanjeträd till bergsbyn O’Cebreiro. Denna vackra byn är mestadels byggd i sten och har många runda, karakteristiska byggnader med halmtak (Pallozas). Att nå byn innebär en rätt så tuff stigning men den är en väl värd alla höjdmeter. Dimman ligger ofta tät, men har man tur kanske man vandrar förbi en klar dag och bjuds då på storslagna vyer.

Obs! Eftersom stigningen upp till byn är relativt lång och jobbig finns möjligheten att dela upp dagens etapp i två. 

Distans: 28 Km

HÖJDPROFILm
O CebreiroVillafranca del Bierzo
Dag 7.- O Cebreiro - Tríacastela 21 Km

Efter gårdagens stigning till en av resans högsta punkter kommer denna dag mestadels att bestå av utför. Återigen med mycket fina utsikter över landsbygden. Idag passerar du också många Hórreos (ett slags härbre), en fristående byggnad i trä eller i sten, placerad på stolpar för att skydda mot fukt- och skadedjur. Man märker även en förändring i klimatet när Atlantens svalare vindar sveper in och vädret kan växla snabbare. Trots namnet på dagens slutmål, Tríacastela (tre slott) finns tyvärr inget av dessa kvar. Kalksten som användes för att bygga den mäktiga katedralen i Santiago kommer från ett stenbrott i närheten av byn. 

Distans: 21 Km

HÖJDPROFILm
TricastelaO Cebreiro
Dag 8.- Tríacastela - Sarria 18 Km

Landskapen börjar så smått att förändras, man fortsätter nedåt, kanske välkomnande efter de senaste dagarnas kuperade etapper. Två rutter fortsätter till Sarria, vi rekommenderar att man tar den längre leden förbi det benediktinska klostret Samos - ett av de äldsta i västvärlden. Härifrån är det sedan fint att vandra genom skogsområden till Sarria.

Sarria är en stad på cirka 13 000 invånare som ligger drygt 100 km bort från katedralen i Santiago. Det är det minsta avstånd som krävs för att kunna motta La Compostela (ett certifikat som visar på man vandrat och slutfört El Camino). Byn är tack vare detta en viktig utgångspunkt för många pilgrimer och du kommer genast märka att antalet vandrare ökar.

Distans: 18 Km

HÖJDPROFILm
SarriaTricastela
Dag 9.- Sarria - Portomarín 23 Km

Galicien är en av de vackraste regionerna i Spanien, både när det gäller natur och traditioner. På dagens etapp kan du uppleva detta på nära håll. Det är som i en saga, du vandrar harmoniskt genom frodiga skogar, gräsbevuxna ängar, fruktträdgårdar och enkla stenbyggda byar.

Distans: 23 Km

HÖJDPROFILm
PontomarinSarria
Dag 10.- Portomarín - Palas de Rei 25 Km

Terrängen planar ut men är ändå kuperad under vissa delar. Området är vackert, frodigt och optimismen över att slutmålet närmar sig börjar övervinna den fysiska ansträngningen. På små stigar och landsvägar når du tillslut Palas de Rei, en by med cirka 2000 invånare som har en spännande historia att förtälja.

Obs! De två etapperna mellan Portomarín och Arzúa kan delas upp i tre med följande kilometerlängd: 17, 16 och 20.

Distans: 25 Km

HÖJDPROFILm
Palas de ReiPontomarin
Dag 11.- Palas de Rei - Arzúa 28 Km

Terrängen liknar de senaste dagarnas vandring. En typisk dag på Camino de Santiago-leden med rullande gröna kullar, betande boskap, stenmurar och små romanska kyrkor. Vandra harmoniskt och insup sträckans historiska arv.

Etappen kan enkelt delas upp i två med en extra natt i Melide, vilket ger två vandringsdagar på ca 14 km istället. Om detta är önskvärt, vänligen ange denna information när du beställer resan.

Obs! De två etapperna mellan Portomarín och Arzúa kan delas upp i tre med följande kilometerlängd: 17, 16 och 20.

Distans: 28 Km

HÖJDPROFILm
ArzúaPalas de Rei
Dag 12.- Arzúa - O Pedrouzo 20 Km

Den näst sista etappen av Camino de Santiago kännetecknas av en god och positiv atmosfär. De pilgrimer du stöter på längs med vägen är alla glada och lättade då målet är inom nära räckhåll. Leden går igenom vackra Eukalyptusskogar som erbjuder en skön skugga.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
O Pedrouzo Arzúa
Dag 13.- O Pedrouzo/ A Rúa - Santiago de Compostela 20 Km

Stort grattis, du har klarat en stor utmaning och uppnått ett beundransvärt mål! Nu är det dags för ett antal traditionella pilgrimsritualer. Först och främst, glöm inte att stämpla din sista ”Sello” i pilgrimspasset.

Njut av Santiago de Compostelas katedral och förtrollande stadskärna som är ett Unesco-världsarv. Kullerstensgatorna är kantade av historiska byggnader, museum, torg och har ett utomjordiskt bra matutbud. Sätt dig ner på en terrass, beställ in din lokala favorit och bearbeta alla nya intryck från vandringen.

Distans: 20 Km

HÖJDPROFILm
Santiago de CompostelaO Pedrouzo
Dag 14.- Santiago de Compostela till Finisterre (dagsutflykt)

Många pilgrimer väljer att fortsätta vidare och avsluta sin pilgrimsvandring i Finisterre. Vår dagsutflykt tar dig dit med buss och engelsktalande guide, återvänder gör ni sent på eftermiddagen. Blicka ut över Atlanten från den respektingivande och dramatiska kustlinjen Costa de la Muerte (dödens kust). Där ute i det blå finns ett ondskefullt rev där många skepp förlist genom århundradena. Området besitter en slags rå naturlig skönhet som måste tas in. På kustens västligaste punkt hittas Finisterre - ”världens ände” enligt romarna. För många pilgrimer är detta det symboliska slutet för deras Camino de Santiago.

Kvällen spenderas på egen hand i Santiago de Compostela.

 

Dag 15.- Hemresa

Hemresa från Santiago.

Andra liknande resor

Se alla Camino-pilgrimsfärder

Vad säger våra kunder

Läs våra gästers rekommendationer

Vår blogg

Se fler blogginlägg